CUPRINS
-
Ce este endometrioza?
-
Endometrioza simptome
-
Nutritia are rol de terapie in multe afectiuni
-
Alimentatia in endometrioza
Endometrioza este o inflamatie cronica, legata de hormoni, la femeile aflate la varsta fertila.
Cauzele si factorii care duc la aparitia bolii precum si patogeneza (mecanismul de producere si evolutie) endometriozei nu sunt inca pe deplin intelese.
-
Ce este endometrioza?
Endometrioza este o boala cronica, evolutiva, in care celule asemanatoare endometrului se dezvolta oriunde in afara uterului, in general in zona pelvica, dar in rare cazuri se poate raspandi in alte zone ale corpului.
-
Endometrioza simptome:
Simptomele includ: durere la menstruatie, durere la contact sexual, durere la nivelul abdomenului, crampe in zona pelvica, senzatie de urinare incompleta, menstruatii abundente, oboseala si infertilitate sau probleme de conceptie.
Abordarea tratamentului acestei afectiuni se face prin modificari ale stilului de viata, miscare, dieta, terapia durerii, hormonoterapie si chirurgie. Doctorul Cristina Toader, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice de la Clinica Smart Nutrition, ne-a explicat in urmatoarele randuri, rolul pe care il joaca nutritia in tratamentul endometriozei.
-
Nutritia are rol de terapie in multe afectiuni
Pentru multe afectiuni clasificate a fi boli ale stilului de viata, legatura dintre nutritie si patogeneza a fost deja cercetata si dovedita. Daca aveti endometrioza, este foarte important sa va ganditi la stilul de viata si la dieta dvs. Desi studiile sunt contradictorii vis a vis de impactul asupra evolutiei bolii, nu se intampla acelasi lucru cand ne gandim la calitatea vietii si diminuarea durerilor. Cercetatorii au concluzionat ca dieta mediteraneana este cea mai buna datorita efectelor sale antiinflamatorii. Consumul anumitor alimente poate genera efecte in ambele directii, sa diminueaze sau sa creasca simptomatologia depinzand de fiecare individ.
-
Alimentatia in endometrioza
In general, in cazul pacientilor cu endometrioza se recomanda sa se excluda sau sa se limiteze cat mai mult urmatoarele alimente: cele procesate, de tip fast food, carnea grasa (si carnea rosie sau limitati-o la doua portii cu continut scazut de grasimi pe saptamana), glutenul, grasimile saturate, lactatele, alcoolul, cofeina. zaharul. In schimb, se recomanda sa se consume fibre, legume, cereale integrale, orez brun, pestele gras de tip somon, sardine, ton, seminte de chia, legume cu frunze verzi, fructe, ulei de masline.
Unele persoane cu endometrioza considera ca o dieta fara gluten sau/si fara lactate ii ajuta sa se simta mai bine, dar depinde si de persoana.
Lactatele si zaharul sunt printre cele mai greu de scos din dieta, mai ales ca marea majoritate a paicientelor le folosesc. In principiu, trebuie evitate deoarece cauzeaza inflamatie si pot inrautati simptomele endometriozei.
Substituentii de lapte pot fi: laptele de orez, de cocos, de migdale, seminte de canepa, caju sau ovaz. Atentie insa la concentratia de caragenan din laptele de cocos (cauzeaza inflamatie). As exclude de aici laptele de soia datorita continutului crescut de fitoestrogeni si afectarii absorbtiei nutrientilor esentiali din alimente .
Se recomanda sa introducem cerealele integrale datorita efectului nociv al acidului fitic existent in grau. Dieta de excludere a glutenului a ajutat foarte multe paciente la reducerea durerii si a inflamatiei.
Lactatele si carnea contin acid arahidonic care creste productia de prostaglandine raspunzatoare de inflamatie, durere, poate accentua contractia musculara si constrictia vaselor, crescand durerea in timpul menstruatiei, crampele, dezvoltarea tesutului endometrial in alte zone. Cantitatea mare de grasimi saturate din lactate si carnea rosie este inca un factor in cresterea productiei de estrogen. Daca va ganditi la deficienta de calciu, trebuie sa stiti ca exista si alte surse bune, cum ar fi: broccoli, legumele cu frunze verzi, migdalele, sparanghelul. In plus, exista suplimente care contin calciu in cantitate optima si alte minerale.
Zaharul este principalul aliment care dauneaza nu numai pacientelor cu endometrioza, dar si celorlalti oameni, stiind cu toti efectele nocive: cresterea riscului de diabet, de boli cardiovasculare, efectului proinflamator, creste riscul de cancer.
Alternative: sirop de artar, miere organica raw, stevia, curmale, zahar din flori de cocos. Nu folositi aspartam (formeaza methanol si formaldehida in organism, care au efecte nocive), suc concentrat de fructe, zaharina (este un carcinogen slab), fructoza (este foarte rafinata, facuta din zahar si poate contine porumb).
In locul cafelei puteti folosi ceai de maca, ceai de turmeric sau turmeric latte (o bautura cu efect energizant, antiinflamator si benefic), ceai de papadie, de busuioc indian-tulsi.
In general endometrioza este o boala complexa cu manifestari la nivelul aparatului genital, dar si digestiv, cu tulburari in ceea ce priveste tranzitul intestinal, nele paciente putand experimenta balonari, noduli de endometrioza la nivelul colonului, de aceea anumite alimente pot dauna.
Cu un management integrat, centrat pe pacient, endometrioza poate fi tinuta sub control, pacientele putand avea o calitate a vietii foarte buna, daca sunt abordati toti factorii terapeutici: dieta, exercitii fizice, terapia durerii, terapie hormonala si terapie chirurgicala, acolo unde este cazul.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.