Multi parinti cunosc faptul ca cerealele de mic dejun au continut de zahar si, prin urmare, evita sa le ofere adolescentilor sau copiilor lor. Cu toate acestea, multi adolescenti, care deja isi doresc sa fie independenti, insista asupra unui mic dejun rapid si gustos sub forma unui castron mare cu cereale gustoase si dulci si lapte.
Sunt toate cerealele la fel?
Nu toate cerealele sunt la fel: ghidurile privind alimentatia sanatoasa recomanda cerealele de tip integral, adica acele cereale in care se pastreaza cat mai mult din bobul initial. Eu le spun pacientilor mei sa le caute pe cele in care se vede bobul (cum sunt clasicii fulgi de ovaz…dar nu sunt singurii disponibili pe piata).
Sunt cele bio sau fara zahar mai bune? La ce trebuie sa fim atenti cand cumparam cerealele?
Chiar daca pe ambalaj scrie cu litere mari ca sunt bio sau ca sunt fara zahar, e important sa ne uitam la ingredientele folosite- lista sa fie cat mai scurta, cu ingrediente pe care le cunoastem si pe care le-am folosi si noi. Chiar daca sunt fara zahar, acesta poate fi inlocuit cu diferite siropuri, care sunt si ele in categoria “zaharuri adaugate” si pe care ar trebui sa le ocolim: sirop de fructoza, sirop de porumb, sirop de artar, miere, etc.
Cum trecem de la cerealele pline de zahar la cele recomandate?
La inceput, putem sa amestecam atat cereale procesate cat si cele pe care vrem sa le introducem: initial, o sa avem o cantitate mai mare din cele cu zahar si unam ai mica din cele recomandate, astfel incat adolescentul nostrum sa se obisnuiasca atat cu gustul nou cat si cu gandul ca e ceva nou. Apoi, treptat, schimbam proportia pana ajungem sa consumam doar cereale ded tip integral.
Ce le putem propune ca noutate pe langa eternele sendvisuri si retete cu ou? Venim cu doua retete acceptate de pacientii nostril copii si adolescenti:
- Terci cu fulgi de ovaz, banana si lapte- fulgii de ovaz de fierb in lapte si se decoreaza castronul/farfuria cu banane pentru un gust mai dulce. Truc: la decorare puteti folosi si scortisoara, cacao sau alte fructe preferate.
- Biscuiti, chec, tarta cu fulgi de ovaz- in care se amesteca fulgii de ovaz maruntiti cu banane foarte coapte si bine pasate. Exista retete in care se folosesc oua si praf de copt sau sana si unt de arahide si se pun in tavi care de dau la cuptor. Sunt ideale pentru mic dejun, alaturi de o cana cu lapte cald sau un iaurt natural.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe csid.ro