Dr Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
Procedurile de remodelare corporala au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani in randul persoanelor de toate varstele. Tot mai multi oameni doresc sa isi corecteze defectele, imperfectiunile sau semnele timpului, iar interventiile chirurgicale estetice sunt niste proceduri invazive, costisitoare si radicale, al caror eventual esec ar putea fi corectat doar printr-o alta interventie sau ar putea lasa urme permanente. Procedurile de remodelare corporala non-invazive sau minim-invazive sunt mult mai usor de efectuat, ofera rezultate in timp si sunt mult mai accesibile, fiind astfel preferate si accesate de un numar din ce in ce mai mare de oameni.
Exista mai multe tipuri de remodelare corporala, insa cel mai corect ar fi ca aceasta sa fie aleasa dupa un consult avut cu un specialist estetician sau dermatolog. Chiar daca sunt non-invazive sau minim-invazive, acestea pot avea efecte neplacute daca nu sunt aplicate la momentul potrivit, sau daca nu este folosita tehnica cea mai buna pentru rezultatele urmarite. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca nu sunt total lipsite de efecte secundare, leziunile la nivelul pielii sau scaderile inegale de tesut adipos in zone simetrice fiind ocazional intalnite.
Majoritatea procedurilor au ca scop eliminarea sau minimizarea testului adipos, reducand astfel depozitele inestetice de grasime. O alta cerinta frecventa pentru acestea este estomparea efectului de “coaja de portocala” (impropriu numit celulita) care apare la nivelul soldurilor, coapselor si picioarelor. Consider ca este foarte important ca aceste proceduri sa fie utilizate ca un adjuvant al unui stil de viata sanatos. Pacientii care isi doresc sa slabeasca ar trebui in primul rand sa isi corecteze regimul alimentar, sa creasca nivelul de activitate fizica si abia atunci cand se apropie de o greutate mai buna sau cand nu mai au rezultate sa apeleze la aceste proceduri. De asemenea, pentru un aspect tonifiat nu este suficient doar ca excesul de grasime sa dispara. Muschii trebuiesc antrenati pentru a obtine rezultate frumoase, astfel ca sportul ar trebui sa devina o constanta indiferent de obiectivul fizic propus. Din pacate, foarte multi cauta “calea usoara” si prefera se rezume doar la efectuarea procedurilor de remodelare, rezultatele fiind in aceasta situatie modeste si neconforme cu asteptarile.
Printre cele mai populare proceduri de remodelare corporala se numara: tratamentul anticelulitic, criolipoliza, mezoterapia, presoterapia, impachetarile la cald si rece, lipoliza cu laser, cavitatia, radiofrecventa corporala, drenajul limfatic si electrostimularea. Indicatiile acestora variaza in functie de obiectivul fiecarui pacient, majoritatea dorindu-si sa obtina o tonifiere a muschilor si a pielii, reducerea grasimii inestetice, imbunatatirea circulatiei sangvine, imbunatatirea elasticitatii pielii sau scaderea in greutate.
Dieta pentru procedurile corporale
Dupa cum am precizat, procedurile de remodelare corporala sunt cu adevarat eficiente doar daca insotesc o imbunatatire semnificativa a stilului de viata. Pacientii care apeleaza la aceste tehnici trebuie sa fie constienti ca ele pot doar sa perfectioneze sau sa accelereze usor ceea ce putem sa obtinem prin “metoda clasica”, reprezentata de dieta si miscare. In primul rand, ar trebui ca fiecare sa isi seteze un obiectiv: scaderea in greutate, mentinerea si tonifierea sau cresterea in masa musculara. Aceste obiective pot fi rapid stabilite in urma determinarii compozitiei corporale cu ajutorul unui cantar cu bioimpedanta si a unui consult cu un medic nutritionist. Astfel, cei care vor sa scada in greutate ar trebui sa aiba o dieta ce presupune un usor deficit caloric fata de necesarul energetic zilnic, cei care doresc tonifiere un numar de calorii echivalent cu arderile zilnice, iar cei care vor sa creasca in masa musculara un exces caloric. De asemenea, este foarte importanta cresterea nivelului zilnic de activitate fizica, altfel muschii nu se vor tonifia eficient sau chiar vor diminua in cazul unui deficit caloric, iar corpul nu isi va putea pastra sau nu va dobandi aspectul armonios, in ciuda procedurilor de remodelare aplicate.
Pe langa adaptarea numarului de calorii consumat la obiectivul fiecaruia, este foarte important ca dieta sa fie alcatuita preponderent din alimente cu efect anti-inflamator, bogate in proteine, vitamine, minerale, grasimi nesaturate, carbohidrati complecsi si fibre, astfel incat organismul sa asimileze cat mai multi nutrienti si sa se poata reface cat mai repede.
Alimentele care ar trebui evitate pentru un stil de viata sanatos si mai ales in perioada efectuarii procedurilor corporale pot fi subiectul unei lungi liste, si implica majoritatea mancarurilor “moderne”, aparute in ultimii 40-50 de ani, care contin fie foarte multe zaharuri, fie grasimi saturate sau trans, fie sunt pregatite intr-un mod nesanatos. Am incercat sa sintetizez in lista urmatoarele principalele alimente cu efect pro-inflamator, care ar trebui evitate in special in perioada efectuarii procedurilor coprorale, insa si ulterior, pentru a putea mentine rezultate si pentru a evita bolile metabolice:
- Alimentele prajite in orice tip de grasime (ulei, unt, untura etc), fie ca sunt de origine animala sau vegetala; preferam orice alt mod de preparare (fiert, pe gratar, la cuptor, la abur etc), care sa nu presupuna utilizarea grasimilor incinse.
- Alimentele bogate in zahar: bomboane, jeleuri, napolitane, ciocolata, merdenele, cozonac, turta dulce, chec, pandispan etc. Se pot inlocui in functie de obiectivele fiecaruia cu dulciurile facute in casa, din fructe / fulgi de ovaz / oua / miere, care contin preponderent produse naturale. Exista numeroase retete rapide cu ajutorul carora ne putem prepara “un dulce” satisfacator si nutritiv.
- Fainoasele albe sau rafinate: paine alba, pateuri, saratele, merdenele, orez alb, paste albe, clatite, covrigei, covrigi, pufuleti, pufarine, scovergi, fursecuri, grisine etc. In locul lor recomand produsele fainoase integrale, acestea avand cantitati crescute de fibre, insa nu in exces, si ele fiind bogate in carbohidrati.
- Carnea grasa sau grasimea animala – soriciul, slanina, ceafa de porc etc. Este recomandat sa consumam carnea slaba, fara grasime sau cu grasimea si / sau pielita curatate.
- Carnea procesata – mezeluri, crenvursti, parizer, carnati, carne tocata etc. Recomand consumul carnii slabe fierte si racite (piept curcan, muschiulet de porc etc), sau ocazional mezelurile simple, cat mai putin procesate (muschi file, muschiulet crud-uscat etc).
- Produse de tip fast-food si junk-food – pizza, shaorma, burgeri, cartofi prajiti, tacos etc. In functie de obiectivele fiecaruia, pot fi pregatite in casa din ingrediente integrale si sanatoase.
- Produse procesate sau semi-preparate – supa la plic, lasagna “gata facuta”, pizza preambalata, foietaje semipreparate etc. Pot fi preparate dupa retetele clasice, din ingrediente integrale si proaspete, in functie de obiectivele fiecaruia.
- Branzeturile grase – branza integrala de oaie / bivolita, smantana > 20%, lapte integral etc. Recomand inlocuirea lor cu branzeturi si lactate semidegresate. Branzeturile integrale contin in general mai multe grasimi decat carnea si sunt aterogene (se depun pe vasele de sange).
- Bauturile indulcite cu zahar – sucuri dulci, acidulate sau neacidulate, siropuri etc. Recomand apa simpla sau carbogazoasa, ceaiurile, apa infuzata cu fructe; orice produs lichid care contine peste 2 g de zaharuri / 100 ml ar trebui evitat.
- Bauturi indulcite cu indulcitori artificiali – chiar daca nu au calorii, indulcitorii artificiali in exces pot altera flora intestinala si pot duce la aparitia sindromului de colon iritabil si la tulburari de absorbtie si de digestie. De asemenea, colorantii si conservantii din acestea sunt nesanatosi si nu este recomandat consumul lor frecvent.
- Tutunul si tigarile electronice – fumul de tigara este unul din principalii “responsabili” pentru imbatranirea pielii si a tenului, atat prin efectul direct asupra epidermei, cat si prin diminuarea oxigenarii tesuturilor. Este foarte importanta renuntarea la fumat macar pe perioada efectuarii procedurilor pentru a permite refacerea mai rapida a pielii.
Alimentatia sanatoasa ar trebui sa reprezinte o preocupare pentru toata lumea, indiferent de greutate, stare de sanatate sau varsta. Mai ales atunci cand dorim sa ne imbunatatim forma fizica este bine sa acordam o atentie deosebita nutritiei, concentrandu-ne pe alimentele cu efect anti-inflamator, portionate in functie de obiectivul pe care il avem (scadere in greutate / tonifiere / crestere in masa musculara etc). Principalele alimente cu efect antiinflamator :
- Legumele – Toate legumele au proprietati benefice asupra organsimului si recomand consumarea lor la fiecare masa unde este posibil, evitand bineinteles prajirea acestora in ulei. Conform multor studii, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, spanacul, rosiile, ardeii, morcovii si ceapa au cele mai bune proprietati antiinflamatorii, insa nici celealte nu sunt de neglijat. Este bine sa puneti in farfurie cat mai multe culori, astfel incat sa luati cat mai multe tipuri de nutrienti din alimentatie, folosind “principiul curcubeului” atunci cand alegeti legumele.
- Fructele – La fel ca in cazul legumelor, toate fructele au proprietati benefice asupra organsimului. Recomand consumul fructelor proaspete sau congelate, ca atare. Evitati pe cat posibil prepararea lor sub forma de sucuri, shake-uri sau piureuri, intrucat vor pierde fibre si se vor absorbi mult mai repede. Totusi, intre a consuma un dulce nesanatos din comert sau o tarta cu fructe facuta in casa este de preferat a doua varianta, asa ca le puteti utiliza pentru a pregati dulciuri mai sanatoase. Fructele de padure, merele, capsunii si ciresele au efecte antiinflamatorii deosebite, insa orice fruct poate fi inclus in dieta, indiferent de obiectivul setat.
- Avocado – este considerat a fi unul din cele mai nutritive si versatile alimente, cu un puternic efect antioxidant. Poate fi pregatit intr-o multime de moduri, incorporat in salate sau in deserturi sanatoase.
- Fructele oleaginoase si semintele: caju, nuci, migdale, fistic, alune, seminte de dovleac, Floarea-Soarelui, in, chia, canepa etc sunt bogate in acizi grasi esentiali care pastreaza sanatatea vaselor de sange, ajuta la reglarea colesterolului si scad riscul cardiovascular. Avand un continut caloric ridicat insa, portia zilnica nu ar trebui sa depaseasca 30-40 g, in special in cazul celor care vor sa scada in greutate.
- Fainoasele integrale: daca cele albe nu sunt recomandate, produsele fainoase integrale au un efect benefic asupra tubului digestiv, fiind bogate in fibre si vitamine. Acestea ajuta la reglarea digestiei si confera satietate. Cerealele integrale, orezul brun, pastele din grau intreg sau painea integrala pot fi consumate, insa nu in cantitati mari intrucat continutul caloric si glucidic ramane crescut.
- Ouale – oul este cel mai complex aliment, avand toate vitaminele si mineralele precum si cea mai calitativa proteina, ovalbumina, care are rol structural si un potential corectiv asupra proteinelor incomplete din surse vegetale. De asemenea, grasimile din ou au efecte benefice asupra vaselor de sange conform multor studii, care demitizeaza ideea ca acest produs este nociv pentru inima
- Pestele – atat pestii slabi (ton, dorada, salau, biban, novac etc), cat si cei grasi (somn, somon, pastrav, macrou, hering etc) sunt benefici, avand efect antiinflamator si fiind bogati in acizi grasi nesaturati si proteine. Recomand pregatirea acestuia pe gratar, la cuptor sau la abur, evitand prajirea in ulei.
- Ceaiul verde si negru – ceaiurile contin polifenoli care ajuta la scaderea inflamatiei si la vindecarea mai rapida dupa efectuarea procedurilor corporale.
- Turmericul si ghimbirul – sunt condimente cu puternic efect antiinflamator
Majoritatea alimentelor enumerate au, pe langa efectul antiinflamator, si un efect benefic asupra pielii, imbunatatindu-i aspectul. Morcovii, rosiile, avocado, broccoli, pestele gras, fructele oleaginoase, fructele de padure, ardeiul gras contin nutrienti care ajuta la imbunatatirea aspectului pielii.
Principii de urmat in perioada efectuarii propriu-zise a procedurilor corporale:
- Hidratarea este esentiala pentru a avea cele mai bune rezultate. Se recomanda consumul a 30-40 ml apa / kg corp, iar cu 2-3 zile inainte si 2-3 zile dupa oprirea bauturilor alcoolice sau a celor care contin cofeina, pentru a preveni deshidratarea.
- Cu 1-2 zile inainte si 2-3 zile dupa anumite proceduri (cavitatie, criolipoliza etc) se poate mentine un regim mai intens hipocaloric sau un regim de tip post-intermitent pentru a “forta” utilizarea prin ardere a grasimilor
- Se recomanda renuntarea macar temporara la fumat, cu cateva zile inainte si cateva zile dupa efectuarea procedurilor, pentru a asigura o foarte buna oxigenare a tesuturilor
- Dupa efectuarea procedurilor se recomanda limitarea consumului de sare pentru a preveni edematierea zonelor tratate; nu adaugati sare in mancare si evitati produsele sarate in mod natural (mezelurile, muraturile in saramura etc).
- Recomand adoptarea unei diete cat mai diversificate. O dieta monotona nu poate asigura tot necesarul de vitamine si minerale, asa ca este bine sa avem macar 3-4 variante diferite pentru fiecare masa, pe care sa le alternam periodic.
Suplimente cu efect antiinflamator:
- Magneziu – citratul de magneziu reprezinta forma cea mai biodisponibila, insa in urma unui consult de specialitate se poate stabili mai precis tipul optim.
- Vitamina D – se recomanda suplimentarea cu 2000 UI/zi in sezonul rece, sau pe durata intregului an in caz de deficit; Vitamina D este sintetizata in special prin expunerea pielii direct la Soare, iar in sezonul rece lungimea de unda a ultravioletelor nu este potrivita pentru a sintetiza aceasta vitamina. De asemenea, expunerea la Soare prin geam sau cu lotiune cu factor de protectie aplicata nu este eficienta, astfel suplimentarea fiind foarte importanta.
- Vitamina E – incetineste procesul de imbatranire celulara, inclusiv la nivelul pielii
- Vitamina A – pe langa efectele benefice asupra vederii, aceasta vitamina ajuta la regenerarea celulara, inclusiv in zona cutanata
- Vitamina C – are un puternic efect antiinflamator si antioxidant
- Zinc
- Seleniu
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat in csid.ro