Alimentația in garda
Alimentația necorespunzătoare poate avea efecte nedorite asupra organismului nostru, indiferent de domeniul nostru de activitate. Medicii, mai ales când au gărzi, nu sunt feriți de riscurile dietei incorecte.
Așa că ne-am propus să aflăm chiar de la experți – un medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice – ce mănâncă sau ce ar trebui să mănânce medicii în gărzi, astfel încât organismul lor să nu fie privat de nutrienții importanți.
Alimentația în timpul nopții predispune la acumularea unor kilograme nedorite, iar obezitatea este o boală care afectează toate păturile sociale, inclusiv profesioniștii din domeniul sănătății, subliniază dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, Doctor în medicină. Ea este certificată de Federația Mondială a Obezitătii și lucrează în Clinica Smart Nutrition.
„Ceea ce se mănâncă medicii în timpul acestor ture ar trebui să fie alimente pline de vitamine și minerale, cu rol de a menține energia necesară unui astfel de ritm „anormal”. Nu ar trebui să uităm să mâncăm înainte de a intra în gardă și să ne pregătim câteva gustări rapide și chiar să ne gândim cu ce ne vom hrăni în cazul unei mese principale”, recomandă medicul.
Nu trebuie să uităm că, în unele situații, garda poate dura și 24 de ore* (legea spune că „În zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale și în celelalte zile în care, potrivit reglementărilor legale, nu se lucrează, garda începe de dimineață și durează 24 de ore”), așa că medicul trebuie să nu își neglijeze alimentația.
Ea ne-a arătat din ce ar trebui să fie alcătuită dieta celor din personalul medical, mai ales când medicii sunt de gardă. Astfel, potrivit dr. Mihaela Posea, o schiță de meniu pentru un profesionist al cărui program începe dimineața, preia garda la ora 14 până la ora 8 dimineața (a doua zi) și rămâne la programul normal arată astfel:
Micul dejun, înainte de a pleca la spital:
- Cereale integrale cu lapte și fructe proaspete/congelate;
- Ouă cu legume, pâine de secară, sana și fruct;
- Pește afumat/conservă cu legume, crackers integrali, iaurt și fruct;
- Telemea / cașcaval cu legume, pâine cu semințe, fruct;
Gustare, la spital
- Fruct – luat de acasă sau de la magazin (dacă știe că găsește la magazin);
- Nuci / migdale – puse de acasă, în punguțe de 20 de grame (ele pot fi găsite și la magazin, dar sunt ambalate la cantități mai mari; o soluție în acest caz ar putea fi să le împărțiți cu colegii);
- Nu uita să bei apă;
Masă principală, la spital – înainte de a prelua garda
- Carne slabă la grătar, cartofi la cuptor sau copți, salată sau legume înăbușite / la tavă; de multe ori acestea pot fi făcute în bucătăria spitalului;
- Sandviș cu carne la grătar, salată verde, eventual și un iaurt de băut;
- Nu uita să bei apă;
Gustare, daca e timp – după preluarea gărzii, până se întunecă
- Ai nevoie de energie, deci ia niște fructe;
- Nu uita să bei apă;
Masă principală – probabil până în ora 23, tot la spital
- Ca la prânz;
- Nu uita de hidratare;
Gustări nocturne
- Dacă simți că îți pierzi energia, fructele sunt o variantă mult mai bună decât batonul de ciocolată sau covrigul – care îți fac cu ochiul din vitrină;
- Nu supraestima mișcarea pe care o faci în timpul unei gărzi. Dacă ai device-uri smart, monitorizează-ți pașii! De cele mai multe ori, consumul energetic nu depășește caloriile din 2 mere;
Micul dejun, a doua zi de dimineață, la spital
- Iaurt de băut cu nuci și fructe;
- Ou fiert, pâine neagră, fruct și o cană cu lapte – pot fi procurate de la bucătăria spitalului.
CE ALTE PROBLEME POT FI DECLANȘATE DE TURELE DE NOAPTE
Dr. Mihaela Posea (foto) amintește și că epuizarea fizică, dar mai ales cea psihică, poate deveni o reală problemă în cazul unor ture de noapte prea dese și prea aglomerate:
„Este important să apelăm la psihoterapeut sau la medicul psihiatru pentru a gestiona grijile, stresul, anxietatea sau depresia, pentru a găsi metode prin care să ne eliberăm mintea de cazurile complicate pe care le-am avut”.
*Acest articol a fost publicat pe site-ul Viata-medicala.ro