Dr Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, Clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
Interventiile chirurgicale sunt proceduri care de cele mai multe ori ingrijoreaza si sperie pacientii. In majoritatea cazurilor acestea sunt absolut necesare pentru a salva viata sau pentru a ameliora semnificativ calitatea vietii si a reda functiile normale ale structurilor lezate. Pregatirea preoperatorie, interventia in sine, perioada de recuperare si eventualele complicatii sunt niste temeri normale, care in general sunt lamurite in detaliu de catre medicul chirurg. Totusi, consider ca nu se pune atat de mult accent pe posibilitatea pierderii masei musculare, o complicatie secundara interventiilor care presupun perioade mai lungi de imobilizare totala sau partiala, cum este in cazul operatiilor din sfera ortopedica. Chiar daca orice interventie chirurgicala este urmata de un plan de ingrijire si recuperare, dieta din aceasta perioada este extrem de importanta si poate nu suficent discutata, pentru a minimiza pierderile musculare.
Interventiile ortopedice sunt printre cele mai problematice din acest punct de vedere, intrucat presupun o perioada mai lunga de imobilizare a portiunii afectate, si implicit a intregului organism. Este esential insa ca fiecare pacient in aceasta perioada sa discute cu medicul chirurg, precum si cu un medic de recuperare si un kinetoterapeut in vederea mobilizarii precoce, in limita posibilitatilor. Utilizarea activa a musculaturii reprezinta principalul “impuls” pentru pastrarea acesteia, iar exercitiile usoare sau mobilizarea asistata pot preveni semnificativ procesul de sarcopenie. Aceastea ar trebui facuta doar sub indrumarea specialistilor, orice miscare gresita putand produce leziuni postoperatorii. De asemenea, exercitiile usoare pentru zonele neimpactate de operatie sunt foarte utile, pierderea masei musculare putand aparea in orice segment corporal imobilizat.
Alaturi de exercitii si mobilizare, dieta reprezinta o abordare esentiala pentru a preveni sarcopenia. In primul rand, ar trebui evitate alimentele nesanatoase, hipercalorice, cu efect pro-inflamator si valoare nutritiva scazuta. Astfel, recomand evitarea alimentelor prajite, a fainoaselor albe, a dulciurilor si produselor de patiserie din comert, a sucurilor cu zahar sau indulcitori artificiali, precum si a mancarurilor semi-preparate sau intens procesate (supa instant, produse de tip fast-food si junk-food etc). Acestea nu aduc in organism suficiente substante nutritive si stimuleaza producerea de elemente proinflamtorii, nu ajuta refacerea masei musculare, iar consumul lor exagerat poate prelungi perioada de vindecare.
O alimentatie sanatoasa si echilibrata ar trebui adoptata de toata lumea, indiferent de greutatea corporala si de patologiile asociate, insa in perioada de recuperare postoperatorie este cu atat mai importanta, pentru refacerea cat mai rapida a structurilor lezate, precum si pentru a preveni pierderea musculara. Astfel, consumul unei portii de legume la fiecare masa, a 1-3 portii de fructe pe zi si alegerea preferentiala a alimentelor simple, integrale ar trebui sa intre in rutina fiecaruia. Pe langa aceste reguli de baza, exista cateva recomandari specifice pentru a preveni pierderea musculara.
Proteinele reprezinta “caramizile” din care este alcatuit tesutul muscular, si sunt absolut necesare pentru mentinerea si refacerea acestuia. Recomandarea este de a consuma minim 0.8 g/kg/zi pentru un adult sanatos, insa in perioada de convalescenta cantitatea ar trebui sa fie chiar mai mare, unele studii recomandand o cantitate dubla, de aproximativ 1.4-1.6 g/kg/zi. Alimentele bogate in proteine sunt cele de origine animala: carnea, pestele, lactatele, branzeturile si ouale, insa gasim proteine de calitate si in surse vegetale, cum ar fi: nautul, mazarea, lintea, fasolea, semintele, soia, fructele oleaginoase etc. Totusi, proteinele vegetale nu sunt complete (adica nu contin toate lanturile de aminoacizi), prin urmare pacientii vegetarieni sau cei care vor sa reduca aportul de produse de origine animala ar trebui sa combine mai multe surse de proteine vegetale la o masa pentru ca acestea sa fie eficiente. Un calculator nutritional poate fi util pentru a cuantifica proteinele consumate pe parcursul intregii zile si pentru a putea face modificari rapide.
Vitamina C ajuta la refacerea tendoanelor, a ligamentelor si a suturilor chirurgicale. Este bine in perioada post-operatorie sa marim cantitatea de alimente bogate in vitamina C, cum ar fi capsunii, citricele, ardeiul, frunzele de kale, fructele de padure etc. Suplimentele sunt utile, insa intotdeauna sursele naturale au cea mai mare biodisponibilitate si sunt recomandate.
Vitamina D si calciul ajuta la refacearea structurilor osoase, de aceea suplimentarea si consumul de lactate si branzeturi este benefic, mai ales in aceasta perioada. Sursele vegetale de calciu sunt reprezentate de curmale, kale, broccoli, portocale etc, insa concentratia este redusa. Vitamina D este produsa prin expunerea directa a pielii la Soare, iar cu toate acestea o mare parte din populatie are deficit. Sursele alimentare (somonul, galbenusul de ou etc), sunt foarte sarace in aceasta vitamina, prin urmare suplimentarea este recomandata, mai ales in perioada de convalescenta. Aceasta ajuta fixarea calciului in oase si refacearea mai rapida a acestora.
Fibrele alimentare, gasite in legume, fructe si cereale si fainoase integrale au multiple roluri in pastrarea masei musculare postoperator: in primul rand ajuta digestia si previn constipatia, o problema care poate aparea frecvent dupa o interventie chirurgicala. De asemenea, ajuta la scaderea inflamatiei si la eficientizarea absorbtiei si utilizarii nutrientilor.
Suplimentarea cu beta-hidroxi-metilbutirat poate ajuta refacerea musculara. BHM este o substanta produsa in mod natural in organism prin descompunarea leucinei, un amino-acid gasit in structura alimentelor bogate in proteine. Acesta poate fi gasit in avocado, citrice si anumite tipuri de peste, insa in cantitati reduse.
Hidratarea este esentiala pentru pastrarea si refacearea masei musculare. Muschii sunt alcatuiti in proportie de 75-80% din apa. In perioada post-operatorie, datorita limitarii activitatii fizice, precum si datorita tratamentelor administrate, este posibil ca senzatia de sete sa scada semnificativ. Totusi, este necesar sa asiguram un minim de 30 mL apa/kg/zi pentru o hidratare eficienta, lucru care va sustine refacerea masei musculare si va preveni sarcopenia.
In concluzie, consumul de alimente sanatoase, bogate in proteine, fibre, vitamine si minerale, insotit de hidratare eficienta si mobilizare precoce sub indrumarea specialistilor pot preveni semnificativ sau chiar opri pierderea de masa musculara aparuta dupa o interventie chirurgicala ortopedica. Chiar daca in primele zile poate interveni o diminuare usoara, iar ulterior pe perioada recuperarii poate persista senzatia se slabiciune musculara, aceste masuri sunt esentiale pentru o refacere rapida si fara urmari pe termen lung a musculaturii.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe www.csid.ro
*preluare poza de pe www.csid.ro