Valeria Vrancea, studenta facultatea Global Nutrition and Health, VIA University College, in practica la Clinica Smart Nutrition
Majoritatea din voi ați auzit termenul ‘cheat days’, când iți permiți să mănânci ceva ‘nesănătos’, considerând că trișezi în timpul unei diete.
Să începem cu faptul că este foarte bine să ținem un regim sănătos mereu și să ne străduim să alegem produse care ne fac bine, care ne aprovizionează cu vitamine, minerale, fibre și alte substanțe nutritive. Cu toate acestea, cu toții știm că nu putem să ne restricționăm pe un termen lung prea mult, și nici nu este necesar. În loc să categorizăm mâncarea în ‘sănătos’ și ‘nesănătos’, o idee mai bună ar fi să o considerăm un produs ‘mai sănătos cu mai multe beneficii, care încercăm să îl consumăm des’ și ‘mai puțin sănătos, cu mai puține beneficii, consumul căruia îl limităm’.
Idea de trișare, ‘cheating’ și altele de felul dat, duc la stare de vinovăție și învinuire pentru faptul că ai ales sa mănânci un anumit produs, ceea ce nu ne ajută nici la menținerea unei stări psihologice bune și nici la menținerea unui stil de viață. De aceea, o abordare mai corecta ar fi să avem un echilibru, să ne împlinim poftele mai puțin sănătoase, dar cu limită, și să nu ne învinuim că am facut-o. Este inevitabil să mănânci o felie de tort la ziua de naștere a prietenei tale sau o felie de pizza cand ieși la film. Ceea ce trebuie să fie monitorizat este cât de des se întimplă și în ce cantități, pentru a evita consecințele negative.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.