*Acest articol a apărut în revista Sănătatea de azi, ediția nr. 11.
Perpeliți pe grătar sau în tigaie, cu piure de cartofi și castraveți murați alături… Mmm! Dar sunt oare la fel de sănătoși pe cât sunt de gustoși?
100 g de ficăței conțin de 5 ori doza zilnică recomandată de vitamina A. Un consum exagerat poate duce la acumularea ei în organism, urmată de grețuri și alte simptome neplăcute.
Unii pot acumula și fier în exces
Pe de o parte, sunt bogați în fier și alți nutrienți valoroși, iar pe de altă parte, conțin mult colesterol. Până la urmă, sunt ficățeii un aliment nociv?
Cu bune și cu rele
Judecându-i după conținutul de vitamine și minerale, ficățeii s-ar număra printre alimentele cele mai bogate în nutrienți de pe planetă. O porție mică de 100 g ne oferă cu mult peste 100% din necesarul zilnic de vitamine A, B12, B2, dar și cantități importante de B1, B2, B3, B9, C, D, E, fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, seleniu, zinc. Dar tot în 100 g ficăței găsim, pe lângă 25 g de proteine de bună calitate – atenție! – 4,7 g grăsimi, din care 1,6 g saturate și 450 mg colesterol (comparativ, un ou mare are circa 240 mg colesterol).
În privința caloriilor…
Lucrurile nu arată tocmai rău, mai ales dacă îi comparăm cu alimente similare, pe care obișnuim să le consumăm.
„Atât ficatul de pui, cât și ficatul de porc, în stare gătită (prin înăbușire, grătar sau cuptor) conțin aproximativ 165 kcal/100 g. În ceea ce privește ficatul de vită preparat prin aceleași metode, acesta are ceva mai multe calorii, apropiindu-se de 200 kcal/100 g. Prin comparație, pulpa de pui la grătar fără piele conține 193 kcal/100 g“, explică Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, clinica Smart Nutrition
Nu pentru toată lumea
Oricât de mult le-am aprecia gustul, ficățeii nu sunt o alegere ideală pentru oricine. Fiind foarte bogați în proteine, trebuie evitați de către persoanele cu gută, boli hepatice sau boli de rinichi. Un alt mare dezavantaj al acestui aliment este cantitatea mare de colesterol pe care o conține, aspect la care trebuie să fie atenți mai ales cei cu risc crescut de boli cardiovasculare.
Cum să-i mâncăm
Pentru ca ficățeii să nu se transforme într-o bombă calorică, nu trebuie să-i prăjim în ulei niciodată. „Ficatul poate fi preparat simplu la grătar, fiert sau înăbușit. Pacienților mei le recomand să îl înăbușe cu ceapă și suc de roșii și să-l consume alături de un piure de cartofi (preparat cu lapte) și o salată de varză proaspătă“, ne sfătuiește dr. Mihaela Posea.