*Acest articol a fost publicat pe site-ul Wall.street.ro
În contextul epidemiologic actual, pentru a evita expunerea la riscul de contaminare cu noul coronavirus și a încuraja respectarea măsurilor luate de autorități, clinica Smart Nutrition a lansat serviciul de consultanță nutrițională online prin videoconferință.
“Avem în clinică doctor în medicină, medic certificat de Federația Mondială a Obezității, care îi pot ajuta să depășească sănătoși o perioadă de reconfigurare bruscă a stilului de viață, al lor și al familiilor. Este o perioadă în care alimentația joacă un rol important în păstrarea stării de sănătate, iar pacienții diabetici și cei care suferă de obezitate sunt încadrați de Organizația Mondială a Sănătății în categoria pacienților cu risc de a dezvolta forme severe în cazul îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2”, a declarat pentru Wall-street.ro Andreea Vasile, Director Clinica Smart Nutrition.
Ce înseamnă intervenția medicală la distanță?
Nevoia de a trece în online a apărut în primul rând pentru pacienți, pentru că au nevoie de monitorizare. Totodată, în anumite cazuri deplasarea la sediul clinicii nu este esențială.
“Ședințele acestea sunt diferite față de activitatea obișnuită din clinică, iar din feed-back-ul pacienților descoperim că acestea au atât avantaje cât și dezavantaje. Sigur, ne lipsesc aparatura de diagnosticare, analizele de laborator, contactul direct cu pacienții, dar pe de altă parte, aceștia apreciază implicarea medicilor în consultațiile din perioada aceasta, flexibilitatea programului și prețul mai scăzut”, spune Andreea Vasile, Director Clinica Smart Nutrition.
Pacienții pot opta între patru tipuri de servicii concepute pentru a răspunde nevoilor individuale diferite: consultații de nutriție, destinate persoanelor care au întrebări specifice legate de alimentație pentru medicul nutriționist, pachete de controlul greutății, adresate pacienților care doresc o strategie pentru menținerea siluetei, dar și pentru alcătuirea unui meniu echilibrat pentru ei și familie, pachete de scădere în greutate, destinate celor care vor să folosească perioada de izolare pentru a-și îndeplini obiectivele de pierdere a kilogramelor în plus, dar și ședințe de psihoterapie pentru depășirea momentelor de anxietate.
Timpul de așteptare pentru o programare online este mai scurt decât de obicei, pentru că atât medicii cât și pacienții sunt mult mai flexibili în ce privește programul.
“Dacă până acum aveam intervale orare foarte căutate de pacienți în care se făceau programări cu săptămâni înainte, acum pacienții nu mai au nevoie ca programarea să fie făcută după ora 18:00 sau în pauza de masă ori înainte de birou”, explică Andreea Vasile.
De asemenea, serviciul nu este limitat la București, orice pacient cu acces la tehnologie putând beneficia de consultații la distanță. După ce va trece perioada de pandemie, Andreea Vasile spune că este indicat ca pacientul să ajungă în clinică, pentru a se putea realiza toate investigațiile medicale pe care medicii își bazează activitatea în mod normal. Actul medical, chiar și în cazul consultațiilor de nutriție, implică prezența pacientului în cabinet.
Cu toate acestea, ea crede că întreaga industrie așteaptă de la autorități ca, odată ce perioada de criză a trecut, consultațiile medicale la distanță să fie reglementate. Telemedicina nu are în prezent cadru legal în România și derogările au fost emise doar pe perioada stării de urgență.
“Dacă ne dorim să oferim pacienților cele mai bune servicii de medicină posibile, atunci România are nevoie urgent de reglementarea consultațiilor medicale la distanță și a situațiilor în care acestea sunt potrivite”, mai spune directorul clinicii.
Credit foto: www.freepik.ro