-
Care sunt hormonii care controlează greutatea corporală?
Intr-un mod simplist de a privi lucrurile, obezitatea apare in urma unei balante energetice pozitive (adica energia pe care ne-o luam din mancare este mai mare decat energia cheltuita de organism pentru diferitele procese metabolice si activitati fizice. Si totusi, mecanismele din spatele aparitiei acestei boli sunt mult mai complexe, existand o interactiune complexa intre factori genetici, sistemul nervos central, tesut adipos si o multitudine de alte organe, inclusiv intestinal, stomacul, pancreas si ficat dar si factori de mediu si psihosociali.
Hipotalamusul este regiunea din creier care integreaza semnalele primite despre depozitele de energie si aportul nutritional.
Leptina, proopiomelanocortina-POMC, α MSH (α melanocyte stimulating hormone) si insulina sunt principalii hormoni care regleaza echilibrul energetic prin depozitele de energie pe termen lung (1).
Dintre stimulii care influenteaza balanta energetica pe termen scurt ii amintesc pe: neuropeptidul Y, AgRP (agouti relted peptide), ghrelina, endocanabinoizii, secretina, colecistokinina, hormonii incretinici, oxintomodulina, polipeptidul PP, PYY, amilina, etc.
Si ca totul sa fie si mai complicat, mai exista si molecule secretate de catre tesutul adipos de tip alb sau maro (white and brown adipose tissue), adipokine- leptina, adiponectina si rezistina si nu numai, care au un rol in hranire, metabolismul glucozei sau al lipidelor.
- Leptina, POMC si α MSH, Neuropeptidul Y-NPY si AgRP
Leptina este secretata de tesutul adipos alb care semnalizeaza rezervele de tesut gras. Promovează satietatea prin inhibarea NPY/AgRP si stimularea POMC. Scindarea POMC duce la aparitia de ACTH si α MSH, ambele fiind peptide anorexigene (care scad foamea) prin stimularea receptorilor melanocortinici 4 (MC4R). Ag RP este un antagonist al receptorilor melanocortinici iar NPY este cel mai puternic neuropeptid orexigen.
- Insulina
Insulina este secretata de pancreas si, la fel ca leptina, nivelurile mari duc la scaderea aportului de alimente. Insa, desi obezitatea se caracterizeaza prin hiperinsulinism, apare o rezistenta la insulina care ar putea fi responsabila de depozitarea surplusului energetic sub forma de grasime.
- Ghrelina
Ghrelina este secretata la nivelul stomacului, chiar inainte de a manca dar si in perioada dintre mese (de post alimentar) si, la nivelul hipotalamusului, ativeaza aceeasi neuroni ca NPY si AgRp, stimuland apetitul.
- Endocanabinoizii
Consumul de canabis se asociaza cu o crestere a apetitului. Descoperirea sistemului endocanabinoid (ECS), a receptorilor sai si a liganzilor endogeni a demonstrat rolul central pe care il joaca in reglarea apetitului, aportului de alimente, metabolsimului energetic si al greutatii corporale. Dintre receptorii endocanabinoizi, CB1 este cel prezent la nivelul creierului si este implicat in reglarea aportului alimentar si mecanismele de recompensa.
- Secretina
Secretina este secretata in duoden ca raspuns la acid si este responsabila de secretia de bicarbonat de la nivelul pancreasului. Desi efectul anorexigen al secretinei a fost confirmat in studiile pe soricei, este nevoie de mai multe cercetari privind potentialul ei ca medicament care moduleaza aportul alimentar.
- Colecistokinina-CCK
Colecistokinina a fost primul hormon secretat de intestinal dovedit a avea efecte de satietate. Pe langa duoden si jejun, ea mai este prezenta si la nivel cerebral, unde actioneaza ca neurotransmitator, regland comportamentul de recompensa si satietatea (2).
- Hormonii incretinici
Cei 2 hormoni incretinici, GIP si GLP1 sunt secretati de intestina ca raspuns la ingestia de alimente, ducand la stimularea secretiei de insulina. GLP1 inhiba golirea stomacului si ingetsia de alimente. Ambii hormoni sunt degradati rapid de o enzima, DPP4 (dipeptidil peptidaza), ceea ce a dus la dezvoltarea unor molecule care sa reziste la actiunea ei, analogii de GLP1. Actual, exista molecule aprobate pentru tratamentul obezitatii, atat in SUA si Europa dar si in Romania.
- Oxintomodulina
Secretata tot de intestin, oximtomodulina reduce senzatia de foame, actiune mediata de receptorii de GLP1.
- Polipeptidul PP si PYY
Familia polipeptidelor include polipeptidul NY, PP si YY. Polipeptidul PP (pancreatic) este produc in pancreas iar polipeptidul YY este produs in ileon si colon, eliberarea lor fiind proportionala cu aportul caloric si are ca rezultat efect anorexigen.
- Amilina
Secretata concomitent cu insulina, de catre celulele pancreatice, amilina se exprima si la nivelul hipotalamusului, unde actioneaza sinergic cu leptina pentru a reduce aportul alimentar. De asemenea, este implicata in aspectele hedonice ale mancatului, care duc la alegerea tipului de aliment.
- Adiponectina si rezistina
Ambele adipokine sunt secretate de tesutul gras, ca si leptina. Desi actiunea adiponectinei este periferica, impreuna cu leptina are actiune sinergica la nivel central si favorizeaza scaderea in greutate, crescand consumul de energie (leptina inhiband apetitul). Rezistina este hormonul care actioneaza opus adiponectinei.
-
Care sunt cei mai importanți și de ce?
Dupa cum se poate observa, in aparitia obezitatii sunt implicate numeroase mecanisme, atat neuroendocrine cat si psihocomportamentale, importante fiind inclusiv efectul hedonic al alimentelor, circuitele de recompensa sau activitatea fizica.
Orice afectare, la orice nivel, poate duce catre obezitatea dar nu de una singura ci ca o interactiune dintre gene, factori de mediu si factori comportamentali.
-
Care sunt simptomele care anunță un dezechilibru al unuia sau mai multora dintre acești hormoni?
Aparitia obezitatii reprezinta dezechilibrul unuia sau mai multora dintre acesti hormoni. Pe langa aspectul fizic care insoteste aceasta boala, pot aparea semnele si simptomele complicatiilor precum diabet zaharat, hipertensiune arteriala, depresie, astm bronsic, cancere, artroze, etc.
-
Ce analize poți face pentru a descoperi eventuale probleme hormonale și când sunt indicate?
Desi putem masura nivelul de insulina, leptina, ghrelina, tratamentul existent din tara noastra (analogii de GLP1) nu se ajusteaza in functie de valorile acestora si nici nu ajuta la diagnosticarea obezitatii. Aceste analize sunt facute, de obicei, in scop de cercetare.
-
Ce putem face pentru a ameliora și preveni dezechilibrele hormonale?
Scaderea in greutate printr-un stil de viata sanatos (alimentatie echilibrata, somn si miscare) si/sau tratament farmacologic sau chirurgical amelioreaza dezechilibrul hormonal produs in aceasta boala. Pentru a preveni aparitia ei, este nevoie de a controla factori de risc precum cresterea in greutate (sa mentinen o greutate sanatoasa), sedentarismul (sa incercam sa integram miscarea in viata noastra de zi cu zi) sau lipsa somnului de calitate (o durata scurta de somn fiind asociata cu aparitia obezitatii).
Bibliografie
- Gjermeni E, Kirstein AS, Kolbig F, Kirchhof M, Bundalian L, Katzmann JL, Laufs U, Blüher M, Garten A, Le Duc D. Obesity–An Update on the Basic Pathophysiology and Review of Recent Therapeutic Advances. Biomolecules. 2021, Vol. 11, 10, p. 1426.
- Coculescu M, Mocanu V, Gheorghiu M. Etiopatogenia Obezitatii. [book auth.] Serban V. Tratat Roman de Boli Metabolice. Timisoara : Brumar, 2011.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe smartliving.ro
*credit poza smartliving.ro