Interviu cu dr Alexandru Popa
- De ce nutritie?
Am ales specializarea “Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice” dupa ce am facut in anul 5 stagiul respectiv si mi-a placut foarte mult, simtind-o ca fiind ramura medicala cea mai potrivita felului meu de a fi. Nutritia a venit ca o completare fireasca a specializarii, fiind incantat si recunoscator pentru ca in felul acesta pot face medicina preventiva in mod activ. Reglarea greutatii si optimizarea nutritiei sunt niste modalitati sigure pentru a preveni, corecta sau ameliora o multime de afectiuni, iar adoptarea unui stil de viata sanatos este “cea mai buna investitie” pe care o poate face cineva pentru starea de bine pe termen lung.
- Care este cea mai mare satisfactie pe care ati avut-o in cariera?
Satisfactiile cele mai mari vin odata cu multumirea pacientilor, atunci cand isi ating obiectivul propus, isi imbunatatesc anumite analize sau pur si simplu se simt mai bine. Fiecare zi in care vad rezultate bune imi aduce o mare satisfactie, insa cele mai mari bucurii apar atunci cand observ ca pacientul intelege principiile stilului de viata echilibrat si le aplica in mod activ. Nivelul de satisfactie este direct proportional cu multumirea si bucuria fiecarui pacient.
- Cel mai mare esec?
Nu stiu daca poate fi numit neparat esec, insa pot lua in calcul aceasta situatie in cazul pacientilor care nu inteleg faptul ca programul urmat impreuna cu mine reprezinta un plan complex de imbunatatire a stilului de viata, care va aduce dupa sine o normalizare a greutatii. Nu este suficient doar sa slabim si atat, este important sa o facem intr-un mod sanatos, care sa nu presupuna restrictii calorice sau nutritionale mari si care sa integreze cat mai multe din elementele unui stil de viata sanatos, pe langa dieta (miscare, odihna, hidratare etc). Pot considera “un mare esec” fiecare situatie in care pacientul se concentreaza doar pe numarul de pe cantar, se restrictioneaza cat mai mult din dorinta de a slabi mai repede si nu face miscare, nu se hidrateaza si nu se odihneste suficient, toate aceste actiuni fiind calea sigura spre o ingrasare ulterioara.
- Cum vedeti abordarea pacientilor cu probleme de greutate in 5-10 ani?
Avand in vedere faptul ca atat obezitatea cat si diabetul zaharat au prevalente in continua crestere, va fi din ce in ce mai multa nevoie de ajutorul nostru in urmatorii 5-10 ani. Pe alocuri anumite obiceiuri legate de alimentatie au inceput sa se imbunatateasca. De exemplu, acum mult mai multi oameni sunt constienti ca alimentele tip fast-food nu sunt sanatoase, fata de acum 15-20 de ani, cand erau “o noutate” si nu existau date clare accesibile despre nocivitatea lor. Cu toate acestea, cred ca din ce in ce mai multi oameni vor avea nevoie de un ghidaj in vederea optimizarii alimentatiei si cresterii nivelului de activitate fizica, intrucat nu este suficient sa stim teoria, ci sa reusim sa o si aplicam. Cred ca o problema chiar mai mare decat alimentatia societatii actuale si in special a tinerilor este lipsa activitatii fizice, si consider ca aici ar trebui sa lucram in mod activ pentru a limita cresterea incidentei obezitatii.
- Ce puneti in aplicare in viata personala dintre sfaturile pe care le oferiti pacientilor? Si ce nu reusiti?
Nu sar niciodata peste micul dejun si incerc sa mananc la fiecare masa cate o portie de legume si cel putin o portie de fructe pe zi. Beau aproximativ 3 litri de apa pe zi si fac multa miscare. Nu reusesc insa eficientizarea programului de somn, de multe ori fiind “in urma” la acest capitol, iar ocazional cina este mai mare decat mi-as dori, insa compensez cat pot aceasta situatie cu miscarea.
- Cum va pregatiti pentru a raspunde pacientilor in cabinet?
Incerc sa urmaresc in mod constant rezultatele si concluziile noilor studii care apar si sa le transmit pacientilor de fiecare data noi informatii. Pregatesc periodic articole despre nutritie si diabet, lucru care ma provoaca sa caut si sa organizez notiunile, consolidandu-mi si completandu-mi astfel cunostintele. De asemenea, caut retete, in special pentru dulciuri sanatoase, pe care le incerc si apoi le impartasesc cu pacientii mei.
- De ce ati ales sa lucrati intr-o echipa multidisciplinara?
Pentru ca doar intr-o echipa multidisciplinara putem asigura pacientului tot ajutorul de care acesta are nevoie, intr-un timp mai scurt. Medicina facuta “de unul singur” este ineficienta si incompleta, doar colaborarea ajutandu-ne sa luam cele mai bune decizii pentru pacient.
- Cum abordati pacientii?
Toti pacientii mei au o consultatie initiala in care ne cunoastem, discutam despre antecendetele personale, afectiunile fiecaruia si tratamentele administrate. Stabilim obiectivele pe termen scurt si mediu legate de stilul de viata, precum si abordarea pe care o voi avea in functie de acestea. De asemenea, recomand ce investigatii si analize suplimentare ar trebui sa faca pana la urmatorul consult. In prima saptamana, incurajez pacientii sa tina un jurnal alimentar “liber”, astfel incat sa constientizeze obiceiurile nutritionale si sa poata primi o dieta adaptata preferintelor personale. Ulterior, cu toate temele facute, concep impreuna cu fiecare un plan alimentar personalizat, adaptat necesarului metabolic si preferintelor. Incerc pe cat posibil sa creez un plan alimentar variat si flexibil, astfel incat pacientul sa fie implicat de la inceput in sustinerea lui. Nu cred in eficienta dietelor stricte, ci mai degraba in corectarea greselilor mari, urmata de adaptarea la necesarul energetic al fiecaruia, lucruri care in mod cert vor duce la obtinerea rezultatelor mult dorite. Ulterior, incerc sa confer o independenta fiecarui pacient, invatandu-l anumite trucuri practice cu ajutorul carora sa poata avea un regim echilibrat pe termen lung, astfel incat sa poata mentine rezultatele obtinute.
- Dar copiii care ajung in cabinet?
Majoritatea pacientilor mei cu obezitate sau cu diabet zaharat sunt adulti. Copiii necesita o atentie deosebita atunci cand ajung in cabinet deoarece de multe ori nu inteleg pe deplin de ce anumite alimente le fac rau si nu sunt recomandate. Este nevoie de foarte multa dibacie pentru a-i putea asigura unui copil un regim alimentar echilibrat, care sa ii placa si pe care sa il poata tine usor. In anumite situatii, acestia sunt adusi fortat de parinti, fara ca ei sa isi doreasca acest lucru sau sa vada o problema in faptul ca au niste kilograme in plus. Totusi, cei care isi doresc sa isi regleze greutatea pot avea niste rezultate spectaculoase, care sa ii motiveze rapid, avand in vedere ca metabolismul unui copil este mai accelerat. In orice situatie, incerc sa gasesc o solutie potrivita pentru fiecare problema ivita.
- O recomandare pentru toti pacientii?
Recomand tuturor pacientilor sa priveasca excesul ponderal ca pe o afectiune care trebuie tratata, altfel va duce la aparitia unui intreg sir de complicatii, care pot scadea semnificativ calitatea si durata vietii. Vestea buna este ca tratamentul obezitatii se poate face exclusiv prin metode naturale, fara medicamente, insa pentru a obtine rezultate frumoase pe termen lung este nevoie ca pacientul sa respecte toate elementele “tratamentului”: un regim variat, adaptat necesarului metabolic al fiecaruia, mai multa miscare in fiecare zi, odihna suficienta si hidratare optima.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.