Echilibrarea nutritionala a meniurilor de post este foarte dificila, mai ales in cazul oamenilor care in restul anului consuma foarte multe proteine animale. In plus, asigurarea vitaminelor si a mineralelor din alimentatie este o abilitate care trebuie antrenata, aici rolul medicului fiind sa educe pacientii in legatura cu categoriile de nutrienti si sursele pentru fiecare categorie.
In acest context medicii din echipa clinicii Smart Nutrition au pregatit un exemplu de meniu de apriximativ 1.500 kcalorii echilibrat nutritional. Dorim sa demonstram ca o alimentatie sanatoasa nu are nevoie de alimente sau retete sofisticate ci de un pic de planificare.
Meniul de mai jos este analizat pentru o femeie de 40 ani, cu o rata metabolica bazala de 1.250 kcal care consuma prin activitate fizica 2-300 kcal. Sta bine la capitolul proteine. Are 14,24% proteine cu DZR (doza zilnica recomandata) de 10-35% din totalul caloriilor. Analiza carbohidratilor ne arata 43,55% cu DZR de 45-65 % din totalul caloriilor, si cu toate acestea o cantitate foarte buna de fibre: 38,92 grame cu DZR de 30-35 g. La capitolul grasimi suntem peste limita la grasimile totale cu 46,12% fata de DZR 20-35% DAR grasimile saturate sunt 7.08% cu DZR sub 10%, acizi grasi saturati 0,04% cu DZR sub 1% si colesterol 22,4 grame cu DZR sub 300 g. Asta deoarece meniul este bogat in surse de grasimi sanatoase, avocado, seminte floarea soarelui, masline, seminte dovleac.
In privinta micronutrientilor, meniul asigura peste necesarul zilnic pentru vitaminele A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C. De asemenea asigura necesarul de calciu, magneziu, fosfor, zinc, seleniu, fier, cupru, mangan, potasiu.
In privinta vitaminei D recomandam tuturor pacientilor dozarea din sange si utilizarea de suplimente la indicatia medicului.
Recomandam intotdeauna pacientilor care doresc sa tina post sa nu cada in capcana inlocuirii surselor de proteine cu carbohidrati. Un post cu paine, dulceata, halva, cartofi nu este sanatos. Este important sa se manance multe legume, fructe, carbohidrati sanatosi si surse de proteine vegetale care pot sa fie produse de soia (vezi https://clinicasmartnutrition.ro/soia-pro-si-contra/ ) dar si avocado, linte, seminte de exemplu.
Micul Dejun
Tartine cu avocado si tofu, rosii
- 30g seminte de floarea soarelui
- 70g tofu in saramura
- 200g rosii crude
- 40g avocado
- 40g paine integrala
Pranz
Salata orientala
- 200g cartofi fierti
- 60g castraveti murati
- 40g masline negre
- 40g ceapa cruda
- 10g ulei
- 5g sare
Desert sau gustare
50g caise deshidratate
Cina
Tacos cu linte si avocado
- 10g lime
- 10g ceapa cruda
- 23g ardei gras
- 35g lipie de porumb
- 40g linte fiarta
- 10g alune coapte
- 1g usturoi crud
- 60g avocado
- 2g ulei
- 1g sare
- 2g oregano
- 16g iaurt din soia
- 100g morcov fiert
- 30g seminte de dovleac crude
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe csid.ro