Valeria Vrancea, studenta facultatea Global Nutrition and Health, VIA University College, in practica la Clinica Smart Nutrition
Ortorexia a fost definita in 1997 de catre Dr. Steven Bratman, ca fiind o obsesie nesanatoasa de a manca foarte sanatos, paradoxal nu? Cu siguranta, un mod sanatos de viata este important si necesar pentru prevenirea multor boli si pentru a spori calitatea vietii, insa mereu este vorba de un echilibru si de o limita. Atunci cand grija de propria sanatate se transforma intr-o obsesie, rezultatul nu este chiar cel dorit.
In cazul ortorexiei, persoanele afectate incearca sa gaseasca cele mai sanatoase produse si au o lista foarte stricta de reguli, ajungand la eliminarea din dieta a multor alimente sau chiar grupuri de alimente, considerate de ei ‘nesanatoase’. Pare ca nu suna problematic, nu? Dar acest comportament duce la multe consecinte grave, uneori chiar deces. De obicei, apar mari carente de vitamine si minerale, ducand la malnutritie. Oamenii nu isi pot controla actiunile, se simt vinovati si anxiosi de fiecare data cand mananca ceva ’nesanatos’, apar probleme in viata personala si sociala si depresie. Deseori, ortorexia se aseamana cu anorexia, iar unii pacienti pot fi diagnosticati cu anorexie din cauza prezentei mai multor simptome.
In cazul in care observati ca dumneavoastra sau cineva pe care cunoasteti manifesta aceste semne legate de ortorexie, apelati la ajutor cat mai curand pentru a preveni complicatii mai grave.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.