Acizii grași de tip trans reprezintă unul dintre factorii de risc principali pentru dezvoltarea bolilor coronariene, una dintre cele mai întâlnite cauze ale mortalității. Depășirea dozei zilnice recomandate (2 g acizi grași trans/100 g lipide) crește riscul pentru această afecțiune cu până la 20-32%.
În cadrul emisiunii Tinerețe fără bătrânețe de la Digi24, doamna doctor Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul clinicii Smart Nutrition explică: “Există două tipuri de grăsimi: grăsimi saturate și grăsimi nesaturate. Grăsimile saturate sunt acele grăsimi rele. Din grăsimile nesaturate fac parte acești acizi grași de tip trans. Deși fac parte din grăsimile nesaturate, acizii grași trans sunt totuși nocivi pentru sănătate. Comisia Europeană a adoptat o inițiativă în care produsele să nu conțină mai mult de 2 g de acizi grași trans pentru 100 g de grăsimi din acel produs. Acizii grași de tip trans îi putem găsi în două categorii de alimente: în produsele de proveniență animală, cum sunt laptele, carnea de miel sau de vițel, iar a doua sursă de acizi grași de tip trans este industria alimentară, îi întâlnim, așadar, în procesul de fabricare a margarinelor, adică în procesele de transformare a uleiurilor vegetale, care sunt lichide, în grăsimi semisolide”.
Mai multe detalii despre riscurile la care ne expunem prin consumul excesiv de acizi grași de tip trans și despre importanța cadrului legislativ în implementarea recomandărilor ghidurilor de nutriție aflați din interviul de mai jos.