Pe timp de vară, când temperaturile sunt ridicate, iar transpirația ne lasă fără minerale și substanțe nutritive importante, trebuie să consumăm multe lichide.
Hidratarea este extrem de importantă în sezonul cald. Când atenționările meteorologice anunță zile caniculare, primul sfat al specialiștilor este să consumăm multe lichide pentru a înlocui mineralele pierdute prin transpirație. Mulți oameni nu își dau seama însă la timp că sunt deshidratați, așa că pot acuza scăderile tensiunii arteriale, dureri de cap sau stare de leșin, fără să știe că principala cauză o reprezintă lipsa de lichide din organism. Pentru a preveni aceste simptome și vizita la camera de gardă pentru rehidratare, trebuie să consumăm minimum 1,5 – 2l de lichide zilnic.
UN DIABETIC TREBUIE SĂ FIE PRECAUT
Unul dintre principalele semne ale instalării diabetului este tocmai setea inexplicabilă. Vinovată se face glucoza în exces din sânge, care provoacă deshidratare. Rinichii vor lucra intens pentru a excreta măcar o parte din cantitatea de zahăr, însă odată cu acesta vor fi eliminate din organism și lichidele vitale. În plus, rinichii au nevoie de lichide pentru a elimina cât mai mult din zahărul nociv prin intermediul urinei. Un adevărat cerc vicios! Pacienții trebuie să știe că și încazul diabetului insipid, care nu are legătură cu valorile prea mari ale zahărului, riscul de deshidratare este destul de ridicat.
CARE SUNT COMPLICAȚIILE
Scăderea nivelului de apă din organism într-un interval de timp scurt provoacă o serie d edezechilibre serioase tuturor. Cei diagnosticați cu diabet trebuie să dea o importanță sporită acestui aspect, deorece, pe lângă simptomele obișnuite, care includ dureri de cap, letargie sau chiar leșin, deshidratarea poate duce la o afectare serioasă a funcșiei renale. În cazurile severe de diabet, când au apărut deja complicații la nivelul anumitor organe, pierderea masivă de apă din organism poate avea urmări fatale, de la creșterea anormală a tensiunii arteriale, până la cetoacidoză (o urgență medicală) sau chiar comă diabeticp.
În afară de apă, care sunt băuturile permise persoanelor cu diabet, mai ales pe timpul verii, când simțim cu toții nevoia să ne răcorim?
Hidratarea, nu numai în cazul persoanelor cu diabet, ci și in cazul persoanelor sănătoase, se face prin aport de apă plată, apă minerală sau ceaiuri neîndulcite.
Când persoanele cu diabet apelează la sucuri îndulcite – carbogazoase sau nu, atât valorile glicemiei, cât și greutata corporală cresc. În cazul sucurilor de tip light/zero, s-a demonstrat că deși nu ar influența foarte mult glicemia în mod direct, ele ar contribui la apariția/menținerea rezistenței la insulină, astfel încât aceasta nu mai poate menține glucoza din sânge în limitele recomandate.
Fresh-urile (sucurile proaspăt stoarse din fructe) se comportă ca un suc îndulcit.
Există metode prin care putem face ca apa plată sau apa minerală sa aiba un gust placut, prin adăugare de mentă, lămâie, castravete, ghimbir, scorțișoară. Vara putem face ceaiuri pe care să le punem la frigider și să le consumăm ca și ice-tea.
Acest articol a apărut în revista ABC Diabet.