Desi in general femeile apeleaza mai des la ajutor in vederea scaderii in greutate, aceasta necesitate a inceput sa fie din ce in ce mai intalnita si in randul barbatilor. Aspectul fizic, dorinta de a scapa de grasimea din jurul abdomenului, analizele modificate sau ingrijorarile legate de sanatate sunt principalele motive pentru care acestia apeleaza la specialisti pentru a slabi.
Regulile generale ale scaderii in greutate sunt valabile pentru toata lumea, un deficit caloric moderat, insotit de cresterea nivelului de activitate fizica si eventual post intermitent dand rezultate pentru majoritatea persoanelor. Bineinteles, dieta ar trebui sa fie alcatuita impreuna cu un medic specialist, care sa tina cont de patologia si analizele pacientului, sa fie echilibrata si variata si sa treaca prin toate situatiile particulare ale anului (sarbatori, perioade de post, evenimente, concedii etc). Nu in ultimul rand, extrem de importanta este mentalitatea cu care se porneste o dieta, intrucat cei care isi doresc doar sa slabeasca un numar de kilograme, fara o perspectiva mai ampla, nu isi vor mentine rezultatele. Daca insa obiectivul este de a-si imbunatati stilul de viata pe termen lung, rezultatele vor veni mult mai usor si se vor putea mentine fara prea mari eforturi. Chiar daca reguluile generale sunt valabile pentru toata lumea, in cazul barbatilor exista anumite particularitati si mituri pe care le voi detalia in continuare in acest articol.
- Perceptia asupra propriului organism
Atat femeile cat si barbatii au frecvent o perceptie alterata asupra aspectului fizic. In general, doamnele tind sa isi doreasca o greutate prea mica, sau spre limita inferioara a normalului, in timp ce domnii se declara multumiti cu o greutate prea mare, care creste riscul aparitiei multor boli, printre care se numara hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dislipidemia, guta, anumite tumori etc. O greutate normala este definita printr-un indice de masa corporala (IMC) situat intre 18.5-24.9 kg/m2. Totusi, aceasta incadrare nu tine cont de compozitia corporala si nu este neaparat realista pentru sportivii de performanta (la care un IMC mai mare este normal datorita masei musculare), asa ca mai corect este sa analizam starea de nutritie din punct de vedere al procentului de grasime. Pentru barbati, un procent intre 15-20% este considerat normal, valorile mai mari crescand riscul aparitiei bolilor enumerate. Daca nu avem la indemana un cantar cu bioimpedanta performant, putem evalua procentul de grasime prin masurarea circumferintei abdominale. Pentru barbati, o circumferinta sub 102 cm este considerata a fi sigura din punct de vedere al sanatatii.
- Grasimea este mai periculoasa in cazul barbatilor
Grasimea este periculoasa atat pentru barbati, cat si pentru femei in egala masura. Totusi, grasimea dispusa in jurul abdomenului este cea care duce la aparitia si agravarea bolilor cronice. Barbatii sunt mai predispusi din punct de vedere hormonal sa depuna grasimea abdominal, in timp ce femeile depun mai intai la nivelul picioarelor si soldurilor. Grasimea este periculoasa mai ales daca este la nivelul abdomenului, intrucat aceasta nu incarca doar etajul subcutanat, ci si organele intra-abdominale (in special ficatul, ducand la aparitia steatozei hepatice si steatohepatitei non-alcoolice).
- Scaderea mai usoara in greutate
Mitul conform caruia barbatii scad in greutate mai usor decat femeile este adevarat, intrucat acestia au metabolismul mai rapid. Totusi, nu trebuie sa cada in capcana slabitului rapid, intrucat o dieta restrictiva, care poate aduce niste rezultate spectaculoase (2-3 kg pe saptamana) se asociaza aproape intotdeauna cu o scadere semnificativa a metabolismului si cu aparitia efectului de yo-yo. Totusi, barbatii care tin o dieta echilibrata, ce presupune un deficit caloric moderat, insotit de activitate fizica, pot scadea in greutate mai usor.
- Posibilitatea unei recompozitii corporale mai usoare
Scopul final al oricarui program de scadere in greutate ar trebui sa fie recompozitia corporala. Acest lucru nu se rezuma doar la atingerea unei tinte precise de kilograme, ci la tonifierea si cresterea in masa musculara dupa atingerea obiectivului propus, sau concomitent scaderii in greutate. Cresterea musculaturii presupune si o usoara crestere temporara in greutate, sau o greutate finala putin mai mare decat cea din planul initial. Cineva care are in obiectiv sa slabeasca 10 kg, daca va pierde 10 kg din care 6 kg de grasime si 4 kg de masa musculara probabil va fi multumit de rezultat, insa va fi greu de sustinut pe termen lung. Daca insa va scadea 8 kg de grasime si va acumula 2 kg de masa musculara, “bilantul” final va fi de doar 6 kg scazute in total, doar ca estetic va fi mult mai multumit de rezultat, iar acesta se va putea mentine usor mai mult timp. Statistic, barbatii sunt mai deschisi catre aceasta abordare decat femeile, care isi doresc sa vada un anumit numar pe cantar, sau se tem in mod eronat de cresterea masei musculare.
- Aderenta la planul nutritional
Avand in vedere faptul ca dietele barbatilor au un numar mai mare de calorii, acestia vor putea manca portii mai mari sau isi vor putea permite ocazional mici exceptii, fara sa influenteze in mod decisiv rezultatele. Astfel, chiar daca toate dietele trebuie sa fie variate, cele cu un numar mai mare de calorii permit mai multe combinatii de alimente, situatie in care aderenta la planul nutritional primit poate fi mai mare.
- Alimente speciale pentru barbati
Chiar daca o dieta sanatoasa si echilibrata presupune consumarea majoritatii alimentelor sanatoase atat de catre femei, cat si de catre barbati, dieta poate fi alcatuita astfel incat sa contina mai multe alimente care vizeaza un anumit obiectiv terapeutic. In cazul barbatilor, stimularea producerii de testoteron este dorita, incat acesta mentine sau imbunatateste performantele sexuale si contribuie semnificativ la cresterea masei musculare. Astfel, in dieta putem include mai mult peste gras, avocado, oua, usturoi, fructe oleaginoase, naut, linte, mazare etc pentru a oferi suficient substrat producerii de testosteron.
- Barbatii au nevoie sa consume mai multe proteine
Acesta este un “mit” care de cele mai multe ori este inteles gresit. Intr-adevar, barbatii vor manca mai multe proteine decat femeile intrucat necesarul energetic si proteic al acestora este mai mare, insa in niciun caz femeile nu ar trebui sa neglijeze consumul de proteine. Atat pentru scadere in greutate, cat si pentru crestere in masa musculara, necesarul de proteine se calculeaza per kilogram corp. Minimul zilnic absoult este de 0.8 g proteine / kg, insa pentru scadere eficienta in greutate se recomanda intre 1.4-2 g proteine / kg. Astfel, avand un necesar energetic mai mare, barbatii vor consuma o cantitate mai mare de proteine, insa in niciun caz femeile nu ar trebui sa subestimeze acest macronutrient. Principalele surse de proteine sunt de origine animala (carne, peste, oua, lactate, branzeturi), insa acestea se gasesc si in suficiente surse vegetale (soia, tofu, mazare, naut, linte, fasole boabe, cereale, seminte, nuci), in cantitati variabile, astfel ca un meniu cu un minim suficient de proteine poate fi alcatuit pentru orice tip de dieta.
Chiar daca in prezent inca mai este vazuta ca o necesitate pentru femei, reglarea greutatii corporale este extrem de importanta si pentru barbati. Avand in vedere si micile avantaje pe care le au, incurajez toti barbatii care au probleme cu greutatea sa apeleze cu incredere la un specialist pentru a putea ajunge in cea mai buna forma fizica si pentru a-si putea imbunatati pe termen lung stilul de viata, schimbare ce va veni cu o multime de beneficii pentru sanatate si pentru stima de sine.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
* articol publicat in csid.ro