Usturoiul este un aliment preferat de multe persoane, insa si evitat, datorita mirosului sau specific. Acesta are multiple beneficii pentru sanatate, printre care si efectul de scadere a colesterolului.
Mai multe studii stiintifice care au concluzionat faptul ca cei care au consumat un catel de usturoi pe zi timp de 8-12 saptamani au obtinut o scadere medie de 10% a “colesterolului rau” – LDL. Substanta benefica este alicina (responsabila si pentru mirosul acestuia), care pe langa efectele antiinflamatorii si antioxidante ajuta la scaderea colesterolului, prin blocarea unor receptori celulari care controleaza sinteza acestuia la nivel hepatic.
Un procent semnificativ al grasimilor din sange provine din productia endogena la nivelul ficatului, usturoiul ameliorand astfel una din principalele cauze ale dislipidemiei. Usturoiul crud este cel mai eficient, prin gatire pierzandu-se o parte din beneficiile alicinei. Acesta insa se gaseste si sub forma de suplimente, cele cu extract de usturoi imbatranit (obtinut prin fermentare) fiind considerate cele mai bune.
Usturoiul sub nicio forma nu trebuie sa inlocuiasta tratamentul clasic al dislipidemiei, insa poate fi un supliment important in completarea acestuia.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.