Un tânăr de 24 de ani care suferea de obezitate morbidă a reușit să slăbească 60 de kilograme în 9 luni cu ajutorul unui regim alimentar stabilit împreună cu medicul nutriționist. Cazul său reprezintă un exemplu clar de validare a abordării personalizate, demonstrând că poate fi o soluție eficientă chiar și în problema greutății corporale extreme.
La vârsta de 24 de ani, Ionuț Șandru cântărea 176 de kilograme, având un indice de masă corporală (IMC) de 51.4, care îl încadra în obezitate morbidă (IMC de peste 40). Deoarece lucrurile se îndreptau într-o direcție periculoasă, a luat hotărârea să ia măsuri neîntârziat. A conștientizat că nu mai poate continua așa: „Kilogramele în plus îmi afectau viața de zi cu zi pe toate planurile. Mi-am dorit să scad în greutate atât pentru a-mi îmbunătăți viața socială, a putea face mai multă activitate fizică, dar și pentru a-mi găsi mai ușor haine, de măsură normală”.
Sub 90 de kilograme, noul obiectiv
Ionuț a avut probleme de greutate încă din școala primară, amintindu-și că în clasa a IV-a avea 44 de kilograme, iar în clasa a VIII-a ajunsese deja la 98-100 kilograme. Diete de slăbit a început să țină din clasa a XII-a, de fiecare dată slăbind, iar apoi îngrășându-se la loc. Pentru a evita binecunoscutul scenariu, a decis că ceară ajutor specializat și a mers la Clinica Smart Nutrition din București.
„Când Ionuț a venit în clinică, indicele său de masă corporală îl clasa la obezitate morbidă, o boală care afectează atât calitatea vieții, cât și speranța de viață a pacientului, dar care poate fi tratată. Printr-un program de nutriție adecvat, perseverență și motivație, a reușit să piardă un număr impresionant de kilograme, iar obiectivele sale nu se opresc aici, vrând să scadă sub greutatea de 90 de kilograme”, declară dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, doctor în medicină, certificată SCOPE.
Fără restricții drastice
Înainte de a merge la medic, tânărul avea mesele alcătuite preponderent din alimente procesate, consuma foarte multe dulciuri, multe băuturi carbogazoase. „Ionuț avea o medie de peste 3.500 calorii pe zi. Alimentația lui era bogată în grăsimi și zaharuri procesate și săracă în nutrienți necesari organismului. În săptămâna în care am realizat analiza stilului de viață și alimentar, de exemplu, singurele legume din meniul lui erau 2 roșii cherry!”, dezvăluie medicul.
Sub îndrumarea sa, Ionuț și-a modificat obiceiurile care i-au adus exces ponderal, mărturisind că nu a avut vreo clipă sentimentul unui efort deosebit: „Prima săptămână din programul de slăbit a fost total diferită față de metodele încercate până în acel moment. Dacă înainte intram în sevraj, mi-era rău, mă simțeam amețit, acum pactic nu simt că țin dietă. Schimbările de regim alimenat propuse de doamna doctor au fost ușor de integrat în stilul meu de viață, mănânc sănătos și îmi este ușor să găsesc alimentele în orice supermarket, restaurant, astfel încât să mă încadrez în numărul recomandat de calorii”.
Plan alimentar echilibrat
Pe baza istoricului, a analizelor medicale și a jurnalului său nutrițional, medicul i-a propus tânărului un plan alimentar personalizat, ținând cont de programul, obiceiurile și preferințele alimentare ale acestuia, astfel încât el să îl poată integra cu ușurință în stilul de viață și menține pe termen lung. „Pacientul a pornit cu o rată metabolică de repaus de 2.600 kcal, ceea ce mi-a permis implementarea unui stil de viață sănătos cu echilibrarea nutrienților și o restricție calorică suficientă pentru ca el să scadă în greutate 60 de kilograme. Nu am exclus în totalitate alimente sau băuturile de care îi este poftă, transformându-le însă în excepții. Am introdus în schimb în alimentație legumele care îi permit să-și asigure nutrienții necesari și am ținut cont în permanență de preferințele lui culinare, dar și de programul și de meniul disponibil atunci când își comandă cu colegii masa de prânz”, precizează dr. Posea. În felul acesta, dieta lui nu a implicat o izolare socială, ci, dimpotrivă, a fost integrată în normalitate.
*Acest material a fost publicat în revista Slab sau gras, ediția februarie-martie 2020.