Am adunat intr-un singur loc cartile pe care le-am recomandat pacientilor nostri si despre care am povestit in postarile noastre de Facebook. Va invitam la noi in clinica pentru a le imprumuta!
-
DAILY BREAD – WHAT KIDS EAT AROUND THE WORLD, GREGG SEGAL
Cartea este un album foto care prezinta imagini cu copii din diferite regiuni ale lumii inconjurati de alimentele care fac parte din meniul lor zilnic. Ne intrebam cum ar arata un exercitiu similar realizat la noi in tara. Pana atunci, va invitam la noi in clinica pentru a o rasfoi.
-
INTELIGENTA EMOTIONALA MINDFULLNESS, HARVARD BUSINESS REVIEW
De foarte multe ori pacienții noștri nu mănâncă pentru că le este foame. Stresul, pliciseala, oboseala, rutinele sunt însoțite de multe calorii. Orice acțiune, de la analiza financiară până la ronțăirea unor biscuiți se face fie concentrat activ, fie lipsit de concentrare activă. Vă invităm să împrumutați din biblioteca noastră cartea “Inteligența emoțională MINDFULNESS” din colecția Harvard Business Review și să experimentați atenția activă și când vine vorba de muncă, dar și când vine vorba de dulciurile mâncate fără control.
-
CREIERUL FERICIT, DEAN BURNETT
Am adăugat în biblioteca noastră cu cărți de împrumut “Creierul fericit”, scrisă de Dean Burnett și scoasă la Baroque Books & Arts. Vă invităm să o citiți și să o folosiți ca un pretext pentru a vă aduce aminte ce înseamnă fericirea pentru fiecare.
-
LES DINERS DE GALA, SALVADOR DALI
Am reusit sa aducem in #bibliotecasmartnutrition cartea lui Salvador Dali “Les Diners de Gala”, publicata prima data in 1973 care introduce cititorul in atmosfera legendarelor petreceri gazduite de Salvador si Gala Dali. Cartea este fascinanta datorita, in primul rand, ilustratiei realizata de Salvador Dali. Insa si retetele din epoca si textele interesante o fac o comoara pentru orice pasionat de mancare, arta si viata frumoasa.
-
CODUL BUNELOR MANIERE ASTAZI, AURELIA MARINESCU
Recomandam pacientilor nostri de multe ori sa se concentreze asupra prezentarii, mirosului, gustului mancarii si sa manance constient. Cand mananci asezat la masa, atent la ce mananci cantitatea este de multe ori mult mai mica comparat cu mesele servite in fata televizorului. De aceea am achizitionat “Codul bunelor maniere astazi”, Editie aniversara, scisa de Aurelia Marinescu si publicata de Humanitas. Noi am inceput prin a citi capitolul Bunele maniere la masa, dar in aceasta perioada ni se pare binevenit si cel dedicat cadourilor. Va asteptam sa o imprumutati din #bibliotecasmartnutrition.
-
FRENCH KIDS EAT EVERYTHING, KAREN LE BILLON
Am comandat pentru #bibliotecasmartnutrition o carte excelenta, care nu a fost tradusa din pacate in limba romana. Recomandam tuturor cititorilor de limba engleza “French kids eat everything”, scrisa de Karen Le Billon, autoare americana care isi creste copiii in Franta. Veti descoperi ca influenta americana in alimentatie ne duce pe toti si din pacate si pe copii catre obezitate. Iar recomandarile facute de autoare din regulile invatate in Franta sunt apropiate de multe dintre obiceiurile bune, traditionale ale romanilor.
-
FRANTUZOAICELE NU SE INGRASA, MIREILLE GUILIANO
Abia am adaugat cartea urmatoare in #bibliotecasmartnutrition ca a si plecat impreuna cu un pacient. Este vorba de “Frantuzoaicele nu se ingrasa” a lui Mireille Guiliano aparuta in anul 2008 la Editura RAO. Este o carte foarte reusita care surprinde o abordare normala a mancarii si a mancatului, care prezinta unele restrictii alimentare ca fiind firesti si altele disparand datorita unui stil de viata sanatos. V-o recomandam cu drag!
-
GATESTE MOLDOVENESTE CU STELAPOPESCU
Recomandam urmatoarea carte cu nostalgie in suflet: “Gateste Moldoveneste cu Stela Popescu” aparuta la Editura Litera in anul 2013. O comoara plina de retete autentice romanesti, cartea este plina de “povesti gustoase” si surprinde indemnul doamnei Stela Popescu: “Nu fiti lingavi, dar nici nu va lacomiti!”. Noi va recomandam cu drag Ciorba de fasole pastai, reteta de la pagina 56.
-
10.000 SALADS, SUSANNA TEE
Oricine spune ca salatele sunt plictisitoare se va razgandi dupa ce imprumuta din #bibliotecasmartnutrition cartea “10.000 Salads” scrisa de Susanna Tee si aparuta in anul 2015. Paginile cartii sunt ingenios impartite in 3, astfel incat cititorii isi pot crea 10.000 de combinatii din 3 grupe de alimente: condimente si dressinguri, proteine animale si legume/fructe.
-
CARTE DE BUCATE, OSPITALITATE SI POVESTI MINUNATE, MARGARET YARDLEY POTTER
Numele lui Elizabeth Gilbert, autoarea best seller-ului “mananca roaga-te iubeste” pe coperta unei carti de bucate ne-a surprins si am descoperit o savuroasa carte de scrisa de bunica autoarei, Margaret Yardely Potter si publicata pentru prima data in 1947. Cartea a fost republicata in anul 2012 si tradusa in limba romana in anul 2013 de Humanitas. Ne-a placut mult stilul cartii care, pe langa retete ofera si sfaturi de viata. “Aceasta este o carte de retete simple si de buna primire a musafirilor, lucruri pe care eu una le-am invatat de nevoie fiindca am inceput sa ma ocup de gospodarie pe la gloriosul inceput al anilor ’20 cand servitorii se gaseau din belsug si mancarea era ieftina. Cinele, chiar cele pentru patru persoane, erau intotdeauna ceremonioase; iar daca la cina participau, fara s-o si savureze intotdeauna, mai mult de sase comeseni, era normal sa te astepti la cele mai bune farfurii, cu bordura aurita, la servitoare cu bonete albe si la un fel cu peste. […] am invatat ca gazda care ofera o primire calduroasa din inima si o masa simpla si abundenta castiga in fata omului care, cum se spune, reinventeaza apa calda si mersul pe jos.”
-
EVERY DAY EASY 30-MINUTE DINNERS
Lipsa timpului este unul dintre motivele principale pentru care pacientii nostri au dificultati in a urma o dieta sanatoasa si hranitoare. De aceea pot imprumuta de la noi cartea “Every Day Easy 30-Minute Dinners” aparuta in anul 2010 la Editura Dorling Kindersley.
-
ISTORIA GUSTULUI, PAUL FREEDMAN
“Istoria gustului”, coordonata de Paul Freedman a fost tradusa in limba romana de Editura Vellant. Cartea de aproape 400 de pagini, cu 238 de ilustratii prezinta o istorie a gustului, a bucatariei, a felului in care popoarele privesc mancarea din preistorie pana in zilele noastre.
O recomandam ca o lectura extrem de interesanta, caci “Gustul nu este rezervat doar unei aristocratii, unor curti din trecutul european, abbasid sau chinez, ori inovativului specialist gastronom al zilelor noastre. […] Si totusi, ideea ca sufletul unei societati este relevat de modul de pregatire a hranei a existat, de fapt, din cele mai vechi timpuri.”
-
ABC DE NUTRITIE, MIHAELA BILIC
Conform OMS, 1 din 3 copii de 11 ani, este supraponderal sau obez. In Romania, unul din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate (supraponderal sau obez) si unul din 10 sufera de obezitate. In aceste conditii, salutam orice efort de educare a copiilor in privinta alimentatiei si recomandam cu drag cartea scrisa de doamna doctor Mihaela Bilic, “ABC de nutritie” si aparuta la Editura Curtea Veche. Cartea este “un abecedar de nutritie pentru oameni mici si mari”.
-
TEORII STIINTIFICE IN 30 DE SECUNDE, PAUL PARSONS
Sectiunea despre Minte si corp ne-a facut sa achizitionam cartea “Teorii stiintifice in 30 de secunde – Cele mai provocatoare si mai captivante 50 de teorii stiintifice, fiecare explicata intr-o jumatate de minut”, Editor Paul Parsons, aparuta la Editura Litera in anul 2017. Conform definitiei din carte, “Un comportament (determinat) este complet controlat de un set de reguli deja existent. Instinctele pot fi descrise ca fiind comportamente determinate. Majoritatea comportamentelor umane nu sunt determinate, ci rezultate ale gandirii si ale cunoasterii”. Interventiile nutritionale pe care le facem la noi in clinica, in echipa formata din medic nutritionist si psihoterapeut nu modifica comportamente determinate, ci influenteaza mecanismele gandirii si ale cunoasterii.
Am parcurs cu interes si restul sectiunilor, despe cosmos, univers, evolutia umana sau cunoastere si recomandam cu drag aceasta carte pacientilor care vor sa o imprumute din #bibliotecasmartnutrition.
-
AM MANCAT. O FI PACAT?, MIHAELA BILIC
Am citit cartea calda, proaspta scoasa din tipografie si poate ca ne-au influentat aprecierea pentru doamna doctor, sau mirosul de hartie proaspat tiparita, dar noua ne-a mers la suflet si v-o recomandam cu drag. In #bibliotecasmartnutrition este doar la sala deocamdata, asteptam sa mai achizitionam cateva exemplare pentru a o imprumuta pacientilot cu buletin de cititor.
-
MORE CAVIAR AND MORE CANDY, ALICE MARTINEAU
Ne-am dorit mult sa avem in #bibliotecasmartnutrition cartea “More Caviar and More Candy” scrisa de Alice Martineau si aparuta la editura Cobden Sanderson in anul 1938. A sosit astazi de la un anticariat din Anglia si posesorii de Buletin de cititor Smart Nutrition o pot imprumuta pentru a se delecta cu retete si mai cu sfaturi delicioase pentru retete pentru vremea calda, retete pentru vremea rece, preparate cu savori de burghezie cum este sandvisul cu foie gras.
Noua ne plac mult cugetarile autoarei despre gastronomia interbelica. “In the last few years food fashions, if not food flavours, have greatly changed. Large parties where the principal entertainment was the dinner, have given way to brief but selected menus, either eaten in haste (alas) as a Passover preparatory to an evening at the play, the ballet, or the flicks. Or dinners are eimple because one has satyed late at a cocktail party, and those beguiling little rien de touts in the way of hors d’oeuvres have a devastating effect on one’s appetite. So must the hostess concentrate on short but original menus. A man’s menu perhaps, but one that the moders woman is well able to appreciate.”
-
EVERYDAY EASY ONE-POT
Simplu, sanatos, practic – meniurile pacientilor nostri necesita multa creativitate. De aceea avem disponibila pentru imprumut in #bibliotecasmartnutrition cartea “Everyday Easy ONE-POT – hearty soups, quick stir-fries, simple casseroles” de la Editura DK
-
PUTEREA OBISNUINTEI, DE CE FACEM CEEA CE FACEM IN VIATA SI IN AFACERI, CHARLES DUHIGG
Am gasit cartea “The Power of Habit, Why we do what we do and how to change” a lui Charles Duhigg tradusa la Editura Publica sub titlul “Puterea obisnuintei, De ce facem ceea ce facem in viata si in afaceri”. Va recomandam calduros sa o cititi. Va va ajuta sa intelegeti rutinele in care sunteti prizonieri si cum sa le modificati pentru a va controla obiceiurile. Charles Duhigg explica mecanismele de formare a obiceiurilor si reactiile noastre automate odata ce aceste obiceiuri sunt formate.
-
MINDSET, CAROL S DWECK
Avem o recomandare de carte din partea colegei noastre Anca Suteu Nicoiu, psihoterapeut. Carol S Dweck a descoperit, dupa o cariera intreaga de cercetare, ca mentalitatea coloreaza fiecare arie a vietilor noastre. Dweck ne invata sa facem diferenta dintre mentalitatea flexibila ce presupune acceptarea provocarilor, viata reprezentand o oportunitate de a ne dezvolta continuu si mentalitatea fixa ce se hraneste cu etichetele ce ne-au fost puse si pe care ni le punem si noi in momentele de autocritica absoluta, ce nu fac decat sa ne ingradeasca si sa ne impiedice in a ne atinge adevaratul potential. Cei ce au atins performanta, indiferent de domeniul de activitate, au la baza mentalitatea flexibila. In cartea ,,Mindset”, autoarea descrie cele doua tipuri de mentalitate si ne detaliaza calea de a face trecerea de la mentalitate fixa la cea flexibila.
-
BLACK BOX THINKING, MATTHEW SYED
Avem o recomandare de carte din partea colegei noastre Anca Suteu Nicoiu, psihoterapeut. Matthew Syed ne invita, in cartea sa revolutionara ,,Black box thinking”, sa ne schimbam perspectiva asupra greselilor, ce sunt vazute de multi ca acte rusinoase de negat, blamat si ascuns, ca pe oportunitati incredibile de invatare. Nu putini sunt oamenii ce au fost invatati inca de mici ca echivalentul greselii este rusinea iar initiativa, noul, diferitul, calea mai putin aleasa au fost patate de frica de esec si astfel, daca riscul este atat de mare, ce rost are sa ni-l mai asumam. Insa perceptia pe care alegem sa o avem asupra greselilor ne poate elibera de constrangerile anterioare. Dupa cum a spus si Thomas Edison, un mare autodidact ce a inventat becul cu filament:,,I have not failed, I’ve just found 10,000 ways that won’t work”. Va invit sa lecturati cartea ce va ramane cu voi mult dupa ce o veti termina de citit.
-
SUPER FOOD IN FIECARE ZI, JAMIE OLIVER
Nu i-am putut rezista lui Jamie Oliver si acum cartea lui, “Super Food in fiecare zi”, aparuta la Editura Curtea Veche isi are locul in biblioteca Smart Nutrition.
-
TEA HISTORY, TERROIRS, VARIETIES
Va sfatuim sa inlocuiti o gustare cu o ceasca de ceai aromat si neindulcit. Puteti rasfoi “Tea History, Terroirs, Varieties” aparuta la Firefly Books pentru inspiratie!
-
FRENCH KIDS EAT EVERYTHING, KAREN LE BILLON
Am comandat pentru biblioteca Smart Nutrition o carte excelenta, care nu a fost tradusa din pacate in limba romana. Recomandam tuturor cititorilor de limba engleza “French kids eat everything”, scrisa de Karen Le Billon, autoare americana care isi creste copiii in Franta. Veti descoperi ca influenta americana in alimentatie ne duce pe toti si din pacate si pe copii catre obezitate. Iar recomandarile facute de autoare din regulile invatate in Franta sunt apropiate de multe dintre obiceiurile bune, traditionale ale romanilor.
-
BORSURI SI CIORBE, TOATE BORSURILE SI CIORBELE DE CEL PUTIN 100 DE ANI, MIHAI TATULICI
Ne indemnam tot timpul pacientii sa includa ciorba in meniul lor. Este o solutie excelenta si pentru masa la restaurant si pentru acasa, asigura nutrienti importanti si are putine calorii. Daca ramaneti in pana de idei, va putem imprumuta din biblioteca Smart Nutrition cartea “Borsuri si ciorbe, Toate borsurile si ciorbele de cel putin 100 de ani” care contine 184 retete de baza si 424 de variante. Este scrisa de Mihai Tatulici si aparuta la Editura Paideia.
-
TOT CE-I BUN – RETETE USOARE, DELICIOASE, CARE TE VOR FACE SA TE SIMTI SI SA ARATI GROZAV, GWYNETH PALTROW
Recunoastem, poza lui Gwyneth Paltrow ne-a starnit curiozitatea in legatura cu cartea “Tot ce-i bun – retete usoare, delicioase, care te vor face sa te simti si sa arati grozav”, aparuta la Editura Curtea Veche. Am descoperit o colectie de retete prezentate frumos. Este drept ca o parte dintre ele au ingrediente mai dificil de procurat la noi, dar nu implica foarte multa pregatire. Noi vrem sa incercam supa rece de avocado cu castraveti.
-
BUNELE MANIERE LA MASA, JEREMIAH TOWER
Sugeram uneori pacientilor nostri sa se concentreze asupra ritualului mesei in locul cantitatii mancarii. Va recomandam o carte reusita scrisa de Jeremiah Tower si aparuta la editura Baroque Books & Arts sub titlul “Bunele Maniere la masa”. Puteti citi despre maniere care te fac sa arati “cool”, techiquette – eticheta si noile tehnologii sau cum sa alegi un restaurant. Noua ne-a placut, iar coperta Ana Wagner ne-a inspirat eleganta.
-
TOCANITA PENTRU SUFLET, MIHAELA BILIC
Revenim la cartile doamnei doctor Mihaela Bilic si va recomandam “Tocanita pentru suflet”, Editura NEMIRA. Contine postarile de pe Facebook ale doamnei doctor, este usor de citit si totodata personala. Temele abordate sunt extrem de diverse, de la “Nutritia inseamna placere”, la “Ce se intampla cu proteinele la gatit” sau “Cat de mult inseamna MULT?”. Noua ne-a placut, sper sa va placa si voua si sa va aduca un strop de liniste in suflet.
-
PUTEREA OBISNUINTEI, DE CE FACEM CEEA CE FACEM IN VIATA SI IN AFACERI, CHARLES DUHIGG
Am gasit cartea “The Power of Habit, Why we do what we do and how to change” a lui Charles Duhigg tradusa la Editura Publica sub titlul “Puterea obisnuintei, De ce facem ceea ce facem in viata si in afaceri”. Va recomandam calduros sa o cititi. Va va ajuta sa intelegeti rutinele in care sunteti prizonieri si cum sa le modificati pentru a va controla obiceiurile. Charles Duhigg explica mecanismele de formare a obiceiurilor si reactiile noastre automate odata ce aceste obiceiuri sunt formate.
-
MAKING LOVE POTIONS, STEPHANIE L. TOURLES
Cititorilor nostri familiarizati cu limba engleza vrem sa le povestim ca am descoperit o bomboana de carte intitulata “Making Love Potions”, scrisa de Stephanie L. Tourles. Ne gandim ca retetele de cocktail-uri sau amestecuri pentru bai aromate va vor lua gandul de la mancare. Noi planuim sa incercam Aphodite’s Lucky-in-Love Liqueur, cu brandy, vodka, apa, miere, caise deshidratate, scortisoara, vanilie si alte cateva ingrediente promitatoare. Dar va rugam, stati departe de capitolul cu “Delectably Decadent Sweets”.
-
SUPA DE INCALZIT INIMA, MIHAELA BILIC
Recomandam cu drag cartile doamnei doctor Mihaela Bilic. Ultima noastra achizitie este “Supa de incalzit inima”, Editura Curtea Veche. Va poate ajuta sa priviti cu alti ochi mancarea si sa primiti un pic din intelepciunea doamnei doctor. Suntem perfect de acord cu dansa cand spune ca “Nu cred in diete, ci in obiceiuri modificate pe viata, in echilibrarea si disciplinarea relatiei pe care o avem cu mancarea”. Pe noi ne-a ajutat sa ne hranim inimile, asa ca v-o recomandam si voua cu drag.
Spor la citit!