Ce poți consuma dacă adoptați o dietă vegetariană? Cum funcționează aceasta pentru a susține sănătatea inimii, pierderea în greutate și beneficiile pentru întreg organismul? Există riscuri legate de eliminarea majorității alimentelor animale din regimul tău? Avem răspunsuri la aceste întrebări, plus alte detalii esențiale.
Deși există multe versiuni ale dietelor vegetariene, cele mai multe constau în consumul de alimente pe baza de legume și fructe, la care se adaugă cantități moderate de ouă și lactate, dar fără nici un produs alimentar din carne. Punctele forte ale unei diete vegetariene echilibrate includ o varietate de alimente vegetale cum ar fi legume proaspete sau fierte, fructe, nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase.
Dr. Mădălina Truică, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice la Clinica Smart Nutrition, răspunde la câteva întrebări esențiale despre dieta vegetariană pentru slăbit.
Din ce în ce mai multe persoane abordează o dietă vegetariană din motive morale sau care țin de sănătate. Care sunt tipurile de diete vegetariene?
În 2011, International Vegetarian Union a definit alimentația vegetariană ca fiind una bazată preponderent pe consumul de produse de origine vegetală (cereale, legume, fructe, nuci și semințe), la care se pot asocia în cantități mici lactate, ouă și miere. Prin urmare, regimul vegetarian nu conține carne, pește sau fructe de mare.
Principalele tipuri de regimuri vegetariene sunt: ovo-lacto-vegetarian, ovo-vegetarian, lacto-vegetariansau vegan (în care sunt excluse toate alimentele de proveniență animală, inclusiv mierea). În afara acestor tipuri principale de regimuri vegetariene care sunt recunoscute de către ghidurile nutriționale ca fiind echilibrate din punct de vedere al nutrienților, mai există și alte variante de regimuri vegetariene, precum regimul raw-vegan sau fructarian. Acestea pot fi dezechilibrate ca aport de nutrienți din cauza restricțiilor alimentare suplimentare pe care le impun.
Care sunt avantajele și dezavantajele unei astfel de diete?
Conform constatărilor numeroaselor studii medicale, alimentația vegetariană se asociază cu un efect protector în ceea ce privește apariția bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2, obezității și a anumitor forme de cancer. Aceste avantaje se datorează faptului că regimul este sărac în grăsimi care pot crește colesterolul, dar este bogat în fibre alimentare, vitamine, minerale și antioxidanți, ca urmare a aportului crescut de legume.
Principalul dezavantaj al unei astfel de diete ar fi faptul că presupune mai multă organizare și timp investit în pregătirea meselor. Pentru ca un regim vegetarian să fie echilibrat ca aport de nutrienți, el trebuie să respecte câteva condiții: să fie variat (nu monoton), adaptat la fiecare sezon în parte, să conțină alimente de calitate (neprocesate), care să fie pregătite în mod corespunzător.
Ce ar trebui să știe cei care vor să urmeze o dietă vegetariană pentru slăbit? Există riscuri la care ne expunem în acest caz? Care sunt acelea?
O dietă vegetariană pentru slăbit poate fi mai puțin sățioasă comparativ cu o dietă pentru slăbit care conține o cantitate mai mare de produse de origine animală. Prin urmare, unele persoane pot întâmpina dificultăți în a o ține. De aceea, înainte de a se începe un regim de slăbit, se recomandă o evaluare a pattern-ului alimentar pentru a se stabili care este cea mai bună abordare în cazul fiecărei persoane în parte.
Care sunt alternativele prin care putem înlocui deficitele de anumiți nutrienți care vin odată cu abordarea acestui tip de dietă?
Un regim vegetarian corect alcătuit poate asigura toți nutrienții de care organismul are nevoie, cu excepția vitaminei B12. Cea mai sigură formă prin care vegetarienii pot evita un deficit de B12 este suplimentarea acestei vitamine.
La ce riscuri ne expunem dacă trecem brusc de la un regim alimentar normal la unul vegetarian?
Nu există riscuri în privința stării de sănătate dacă vom face trecerea bruscă la un astfel de regim. În practică, este greu de făcut acest lucru, deoarece trecerea la un regim alimentar diferit presupune achiziționarea unor informații care ne pot ajuta să concepem un regim echilibrat, dar și formarea unor noi obiceiuri cu privire la prepararea meselor.
Cât de eficientă este dieta vegetariană dacă vrem să slăbim?
În cazul în care o astfel de dietă este compatibilă cu stilul nostru de viață, ea ne poate ajuta să pierdem kilogramele în plus. Principalul dezavantaj al unui regim vegetarian pentru slăbit este acela că nu poate fi adaptat atât de ușor la contextul social. Sunt foarte puține restaurante cu specific vegetarian, iar în meniurile restaurantelor clasice se regăsesc foarte puține feluri de mâncare vegetariene echilibrate nutrițional. Ca urmare, persoanele care obișnuiesc să servească masa la restaurant pot întâmpina dificultăți în a urma un astfel de regim.
Acest articol a fost publicat pe site-ul marieclaire.ro.