Medic nutriţionist: Cum evităm problemele digestive de Sărbători?
Mesele de sărbătoare sunt pentru mulţi dintre noi sinonime cu ideea de preaplin. Avem chiar şi reclame TV care ne încurajează şi ne spun ca există soluţii pentru această problemă. Putem mânca oricând şi apoi putem lua un medicament minune. În realitate lucrurile nu stau aşa şi medicii ne încurajează ca în primul rând să nu ajungem în situaţia în care simţim că nu mai putem înghiţi nimic. Şi dacă totuşi am ajuns aici, este momentul să ne oprim din mâncat şi ciugulit restul zilei şi să facem o plimbare lungă.
Dr Irina Adrian, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice: “Se apropie Sărbătorile şi cu siguranţă vei avea parte de ispite culinare, aşa că ai grijă la ce şi mai ales cât mănânci.”
5 sfaturi care sper că îţi vor fi de folos să treci cu bine această perioadă:
1. Este perfect normal să spunem: “Nu, mulţumesc” atunci când nu vă este foame şi mă refer aici la acele insistenţe din partea mamei/ soacrei/ bunicii.
2. Mâncaţi, dar încet şi savuraţi din plin fiecare înghiţitură, bucurându-vă de familie, de moment, de atmosfera de Sărbătoare.
3. Gustările/ ronţăielile dintre mese nu îşi au rostul având în vedere că mâncăm oricum mai mult la masa în acest context.
4. Creşteţi activitatea fizică pe care o faceţi cu câteva zile înainte de Sărbători, păstrând-o şi în timpul cât şi după acestea.
5. Gândiţi-vă că există viaţă şi după Sărbători, aşa că nu trebuie să mâncaţi toate alimentele gustoase acum.”
Dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice, medic rezident endocrinologie, doctor în medicină:
„Crăciunul reprezintă un prilej de a petrece timpul în familie. De multe ori însă, este şi un prilej de a mânca în exces. Când venim după o perioadă de post alimentar, masa de Crăciun poate fi o adevărată provocare pentru organismul nostru. Alimentele de origine animală sunt sursă de proteine şi grăsimi. Reintroducerea lor in alimentaţie e bine să se facă încet, în cantităţi mici la început. Consumul la aceeaşi masă de tobă, şorici, cârnaţi, caltaboşi, salată de bouef cu maioneză, carne prăjită, etc, adică toate acele preparate specifice acestor zile de Sărbătoarepoate duce la probleme digestive de tipul greaţă, vărsături, dureri abdominale, balonare, crize biliare. Pentru a le evita, recomandarea mea este fie să ne alegem un preparat din care să consumăm o singură porţie fie să alegem 2-3 dar din care să ne punem câte puţin în farfurie. Ideea principală este să nu mâncăm câte o farfurie din fiecare.
Să nu uităm de mişcare: este un prilej să ne simţim bine, să ne relaxăm, să ne ajutăm organismul să mai consume din energia furnizată prin mâncare. Nu trebuie să alergăm sau să mergem la sală, sunt suficiente plimbările mai lungi sau, dacă stăm la curte, orice altă formă de mişcare, jucat cu mingea, sărit coarda, etc. Ceaiurile calde, neîndulcite, în care punem lămâie, scorţişoara sunt variante, pe langă clasica apă plată, de a ne hidrata.
Ca şi concluzie: mâncând cu moderaţie vom putea evita balonările, greaţa sau chiar vărsăturile.”
*Credit foto: www.freepik.com
*Acest articol a fost publicat pe Mediafax.ro.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.