Odată cu începerea noului an școlar, noi, părinții, începem să ne gândim la organizarea meselor copiilor noștri în funcție de programul pe care îl au. Și pentru că activitatea școlară este consumatoare de energie, este bine să promovăm consumul alimentelor cu impact benefic pentru sănătate (le putem numi „Smart Food”), în detrimentul celor care aduc multe calorii, dar care au valoare nutritivă scăzută (adică „Junk Food”). Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Clinica Smart Nutrition ne spune cum putem face acest lucru.
Mic dejun în 3 culori
Dacă în timpul vacanței, luați mai târziu micul dejun sau cina, ori chiar ați sărit peste unele dintre mesele principale, odată cu noile activități va trebui să reobișnuiești copilul cu un orar de mese regulat. Pentru a începe ziua plini de energie, luați micul dejun împreună. Astfel ești sigură că ia un mic dejun corespunzător și îi dai și un exemplu bun. Copiii învață în primul rând prin copiere, de la persoanele care îi îngrijesc. Când voi aveți obiceiuri alimentare corespunzătoare, și copiii au șanse mari să le urmeze. La micul dejun evită pe cât posibil alimentele procesate (mezeluri, salam, cârnați, crenvurști, parizer, brânză topită, pate din comerț) și înlocuiește-le cu variante mai sănătoase. Micul dejun ideal conține combinații de cereale integrale (pâine, fulgi), legume, fructe, proteine (ouă, lapte, iaurt, brânză, pește, felii de carne la grătar sau la cuptor). Eu îmi sfătuiesc pacienții să includă 3 grupe alimentare și minim 3 culori în micul dejun, pentru a avea un start cât mai bun.
Dacă vrei ca cel mic să devină un adult cu stil de viață sănătos, atunci trebuie să „construiești” baza încă din copilărie. Învață-l să aleagă corect!
Pachețelul de la școală, o gustare sănătoasă
Dacă micul dejun este luat acasă, la școală copilul are nevoie de o gustare și astfel apare întrebarea „Cum organizăm pachețelul de la școală?”. Acesta trebuie să asigure gustarea de dimineață și nu ar trebui să fie în loc de mic dejun. Astfel, pentru gustare, îi poți pune o porție de fructe sau o porție de fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic – după preferințele lui), sau chiar un sandviș, care să respecte regulile de la micul dejun. Dacă optezi pentru ultima variantă, este bine să adaugi și o legumă (fie o frunză de salată, fie ardei, castraveți, roșii sau orice legumă care îi place). Având mâncare la el, copilul nu are nevoie să își cumpere singur de la magazin, evitând astfel ca el să aleagă doar pe baza gustului sau a ambalajului. De multe ori, magazinele din incinta școlilor nu respectă Ordinul nr. 1563/2008, în care se aprobă lista de alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, precizând chiar că „în incinta unităţilor de învăţământ este interzisă comercializarea produselor care se încadrează în criteriile şi limitele prevăzute în listă (..)”.
Împreună la cumpărături
Pentru ca pachețelul de la școală să fie și consumat, este bine să îl faci împreună cu cel mic. Pasul următor va fi, desigur, să îl implici în organizarea tuturor meselor. Pornind de la ideea că noi suntem pentru copiii noștri un exemplu și că învață de la noi, puteți merge împreună la cumpărături, cu niște reguli bine stabilite încă de acasă. Începe prin a face lista de cumpărături împreună cu micuțul. De asemenea, la magazin, roagă-l să ia de pe raft alimentele de pe listă, să le pună în pungă sau chiar să le cântărească. Va fi încântat să se implice într-o activitate de adult! Acasă, îl poți ajuta să așeze cumpărăturile la locul lor. Când gătești, roagă-l pe cel mic să facă lucruri pe măsura vârstei lui: să spele legumele sau fructele, să curețe sau chiar să taie diferite alimente, să le pună el la fiert etc. Cu cât îl vei ține mai aproape de tine, cu atât ai șanse mai mari să preia obiceiurile tale și, ca adult, să își aducă aminte de ele și să le implementeze în propria lui familie.
NU UITA NICIODATĂ CĂ VOI, ADULȚII, SUNTEȚI EXEMPLUL PE CARE COPILUL ÎL URMEAZĂ!
Cum spulberi „magia” de la raft
În situația în care cel mic este atras în magazin de ambalajele seducătoare ale unor alimente mai puțin sau deloc sănătoase, este important să îi oferi de fiecare dată timpul necesar pentru a-i explica, pe înțelesul lui, de ce acel aliment nu este inclus în lista de cumpărături a familiei. Unui copil mai mare îi poți citi eticheta nutrițională și stabili împreună cu el reguli de tipul: „Nu consumăm alimente care conțin mai mult de 2 ingrediente pe care nu le cunoaștem” sau „Avem o zi pe lună în care putem încerca toți lucruri care ne atrag în mod deosebit”. Copilului mai mic explică-i că, deși ambalajul pe care l-a văzut are un desen cu un ursuleț, sau iepuraș, sau mașinuță, mâncarea din interior nu este bună pentru el. Oferă-i la schimb accesorii de masă (farfurii, șervețele, furculițe) cu desene, pentru a avea o alimentație hrănitoare, sănătoasă și atrăgătoare!
Masa în oraș, cu cel mic
Când mesele luate în oraș sunt rare și în restul timpului respecți un regim alimentar corespunzător, poți face din servirea unei mese la restaurant un prilej de răsfăț, permițând și alegerea unor preparate mai puțin sănătoase. Însă acest lucru trebuie să fie punctat ca o ocazie specială, iar copilul să înțeleagă că nu se va întâmpla frecvent. Dacă mâncatul la restaurant este o obișnuință, alegerea acestuia este foarte importantă, astfel încât să aveți feluri de mâncare care să respecte metodele de preparare (fiert, înăbușit, aburi, grătar, cuptor, mai puțin prăjite în ulei) și cantitățile recomandate.
*Acest articol a fost publicat de Revista Mami.