Majoritatea pacienţilor noştri consideră că sănătatea ochilor este strâns legată de consumul de cantităţi importante de vitamina A, eventual alături de suplimente alimentare. Însă, în realitate, în afara cazului în care ne dorim să obţinem în concediu un bronz intens, nesănătos şi uşor portocaliu, organismul nostru nu are nevoie de un aport exagerat din acest nutriment. O porţie de aproximativ 30 g dintr-o legume portocalie, cum ar fi morcovul, cartoful dulce sau dovleacul, poate asigura necesarul de vitamina A pentru întreaga zi. De asemenea, multe alte fructe şi legume, cum sunt caisele sau salata verde, conţin această vitamină. În plus, pentru a complica ecuaţia, ochii noştri, ca, de altfel, întreg organismul, au nevoie şi de alte substanţe nutritive în afară de vitamina A. Şi, atunci, ce îi sfătuim noi pe pacienţi, adulţi sau copii, în clinică? Îi sfătuim să mănânce colorat! Nu avem nevoie de cântare de bucătărie şi aplicaţii mobile de nutriţie pentru a ne echilibra dieta. Avem nevoie de culoare în farfurie, deoarece fiecare legume sau fruct colorat vine cu un aport de vitamine, iar un curcubeu în farfurie este cea mai bună metodă de a asigura organismului nutrimentele necesare.
Acest articol a fost publicat în revista ”ClickSănătate!”