Stiati ca exista alimente care combat starea de epuizare?
Stilul de viata agitat, cu mese neregulate, nopti pierdute sau cu un somn neodihnitor ori putin, program de lucru prelungit si fara timp pentru miscare este destul de des intalnit. Nu este de mirare ca, in timp, apare starea de epuizare, nervozitate. Pentru a preveni acest lucru, din punct de vedere al alimentatiei, pe langa un program de mese mai regulat si echilibrat (care sa contina cat mai des alimente benefice organismului si mai rar alimente care au doar un gust bun- cum sunt, de exemplu, dulciurile, alimentele prajite sau de patiserie) putem include si o serie de alimente care sunt bogate in magneziu, vitamine din grupul B, acizi grasi omega 3 si sa nu uitam de alimentele benefice pentru intestinul nostru. Avocado, bananele, semintele crude de dovleac, spanacul sau broccoliul sunt surse de magneziu. Cerealele de tip integral, carnea slaba de pui sau vita, oul sunt benefice pentru continul lor de vitamine B. Acizii grasi omega 3 ii gasim in ansoa, avocado, hering, macrou, somon, sardine, ton dar si in seminte de chia sau de in. Si, pentru ca , se pare o parte importanta a imunitatii noastre tine de sanatatea intestinului, sa nu uitam de alimentele bogate in probiotice sau fermentate, precum iaurtul grecesc, kefirul, varza murata, kimchi sau kombucha.
Totusi, nu ar trebui sa ne gandim ca daca vom consuma , de exemplu avocado, in cantitati mari, vom fi mai sanatosi. Starea de sanatate o obtinem dintr-o alimentatie echilibrata, somn odihnitor si activitate fizica.
Stiati ca exista alimente care combat pofta de dulce?
Pofta de dulce apare de obicei, pe un fond de oboseala, stres, nervozitate, nemancat. Cand reusim sa ii oferim organismului nostru alimente care sa ii aduca vitamine, minerale, carbohidrati complecsi, grasimi sanatoase si proteine, pofta de dulce apare mult mai rar. Ea poate fi combatuta cu fructe proaspete sau uscate/confiate, smoothie-uri din fructe sau chiar si portii mici de dulciuri (adica 2-3 cubulete de ciocolata, o bomboana, etc). Problemele apar insa cand cantitatile mici de dulciuri de transforma in unele mai mari, de exemplu 100 g de ciocolata.
Stiati cat de mult ingrasa berea?
O doza de bere de 500 ml, cu 4% alcool, contine aproximativ 200 kcal. Cand ne gandim ca un barbat ar putea sa manance in jur de 1800- 2000 kcal ca sa isi mentina greutatea, atunci o singura doza de bere ar putea aduce cam o treime din caloriile pe care ar avea voie sa le consume la o masa.
Stiati ca exista alimente care ne hidrateaza?
Apa este importanta pentru functionarea organismului. Si pentru ca pierdem constant apa prin transpiratie, respiratie, urina, avem nevoie sa o inlocuim. Aproximativ 80 % din apa provine din bauturi, restul fiind asigurata de alimente, in special legume si fructe. In topul celor mai bogate legume in apa se afla castravetii, rosiile, telina, salata verde si dovleceii, cu un continut de 90-95% apa. Fructe precum merele, piersicile sau pepenele sunt cunoscute pentru continutul crescut de apa.
Stiati ca exista grasimi sănătoase pe care este recomandat sa le includem în alimentatie?
Grasimile sanatoase, de tip nesaturat, le gasim in seminte si fructe oleaginoase (seminte de floarea soarelui sau dovleac, nuci, alune, migdale, fistic etc), masline, avocado, uleiuri sau peștele gras. Trebuie sa tinem insa cont ca, pentru fiecare aliment conteaza cantitatea pe care o mancam si frecventa cu care il includem in alimentatia noastra. Se poate spune ca portia de seminte este cu pumnul, nu cu punga, cea de ulei- cu lingura, nu cu sticla.
Stiti ce este triptofanul?
Triptofanul este un aminoacid esential care nu poate fi produs de catre corpul omenesc, prin urmare trebuie asimilat din dieta. Se gaseste in alimentele bogate in proteine, in special in cele de origine animala, insa si in cele de origine vegetala. Consumul de alimente bogate in triptofan poate ajuta la ameliorarea tulburarilor de dispozitie, a depresiei si anxietatii, a tulburarilor de somn si de concentrare. Cantitati mari de triptofan gasim in lapte, pui, curcan, ton, somon, vita, oua, branza, nuci, seminte si cereale.
Stiti ce reprezinta Sugar High?
“Sugar High” reprezinta un mit conform caruia consumul de produse bogate in zahar amelioreaza semnificativ oboseala si aduce un plus de energie. In realitate, consumul crescut de zahar nu genereaza hiperactivitate, senzatia fiind mai mult indusa prin efectul placebo. Totusi, poate contribui la instalarea sau agravarea dependentei de zahar, creierul fiind pacalit de un potential efect benefic imediat al acestuia. Energia si starea de bine sunt obtinute printr-o dieta echilibrata, variata, bogata in vitamine, minerale, antioxidanti, proteine, fibre si grasimi nesaturate, nu prin consumul unei cantitati mari de zahar intr-un timp scurt.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.