Alimentatia poate juca un rol important atat in preventia cat si in managementul litiazei renale.
Ce este un calcul renal? Reprezinta o masa solida, formata din cristalele din urina. Majoritatea pietrelor sunt formate in principal din calciu, urmate de cele din acid uric.
Simptomatolgia este variata, de la pacienti asimptomatici, pana la durere abdominala acuta sau in flanc, greata, varsaturi, imperiozitate mictionala, durere peniana sau testiculara etc.
Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea litiazei renale?
- Aport hidric insuficient sau pierderi importante (boli malabsorptive, diaree cronica, osteoporoza, diabet zaharat, guta)
- Medicamente: topiromat, acetazolamida
- Istoric familial sau persoanl de litiaza
- Dieta hiperproteica (de origine animala), aport important de sodiu, de alimente cu continut bogat in oxalati sau excesiv de zahar (sucroza si fructoza), aport insuficient de calciu, suplimentare excesiva de vitaminele C si D.
Pacientul trebuie sa se adreseze medicului pentru o consultatie de nutritie terapeutica. In functie de tipul de calcul, planul alimentar trebuie particularizat pentru litiaza calcica, litiaza oxalica, litiaza fosfofatica, litiaza fosfo-magneziana/struvit (1%), litiaza urica, litiaza cistinica, litiaza xantica.
Recomandari generale, indiferent de tipul de calcul:
- Aport hidric optim: 33 ml/kgc, pentru a avea o diureza adecvata si a evita acumularea calciului sau acidului uric.
- Atat ceaiurile din tulpinile de cireșe, din papadie sau cele din urzici sau rooibos cat si cafeua pot fi folosite datorita proprietatilor sale diuretice, diluand astfel substantele care ar putea duce la formarea pietrelor la rinichi si contribuie la elimnarea celor mici. De asemenea, o diueza optima reduce si riscul de infectii urinare, care sunt asociate cu posibilitate mai mare de a dezvolta litiaza renala.
- Sauna, exercitiile fizice intense, expunerea la caldura prelungita sunt asociate cu diminuarea productiei de urina si favorizeaza formarea depozitelor de minerale la nivel tractului urinar si rinichi.
- Evitati sucurile (in special cele cu o cantitate crescuta de fructoza), ice tea indulcit si sucul de grepfruit.
- Prevenirea infectiilor urinare.
- Evitati alimentele cu continut crescut de oxalat: ceai negru sau verde, macris, rosii, sfecla, spanac, patrunjel, telina, nuci, spanac, cartofi dulci, portocala, capsuni, vitamina C in exces, cacao, piper, ciocolata amaruie
- Mancati 3 portii de lactate pe zi, impreuna cu alte alimente.
- Evitati suplimentele de calciu.
- Mancati o cantitate moderata de proteine: 20-25% din aportul caloric total. Dietele hiperproteice vor creste excretarea calciului la nivel renal, ceea ce creste riscul formarii calculilor.
- Evitati aportul cresut de sare.
- Evitati suplimenele de calciu in exces: >1000 mg vitamin C/zi poate produce oxalati in corp.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat in csid.ro
Este surprinzător cum unele obiceiuri aparent inofensive, precum un aport crescut de anumite vitamine, pot contribui la apariția unor astfel de probleme. Mulțumesc pentru informațiile oferite și voi fi mai atentă la dieta mea de acum înainte