Dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, Doctor in stiinte medicale, Clinica Smart Nutrition
Diagnosticul de “diabet” sperie pe multa lume si imediat dupa ce afla ca sufera de aceasta boala, pacientul este foarte motivat sa tina „regim” sau „dieta”. Prima modificare pe care are tendinta sa o faca un pacient cu diabet este sa nu mai manance painea si sa nu mai puna zahar sau sa foloseasca produse fara zahar.
Regimul alimentar, fiind o parte importanta din tratamentul acestei boli, trebuie sa fie unul echilibrat, in care sa se consume toate grupele alimentare. Este drept ca unele alimente au o influenta mai are asupra valorilor glicemice comparativ cu altele:
– painea si tot ce este facut cu faina alba sau integrala- paste, prajituri cumparate sau facute in casa, cozonac, gogosi, clatite, chec, placinte, covrigi, etc.
– orez, faina de orez, rondele de orez, etc
– cereale, de tip integral sau nu- fulgi de ovaz, musli, fulgi de porumb, etc
– mamaliga sau porumb fiert (din conserva sau nu, cu zahar sau nu);
– cartofi, fasole boabe, linte, naut;
– fructe proaspete, uscate, confiate sau sucuri
Pacientul care sufera de diabet are nevoie sa invete ce alimente ii modifica glicemia si sa fie atent la continutul in glucide (sau carbohidrati) al lor pentru a putea controla valorile glucozei mai bine. De multe ori, renunta sa consume paine insa consuma covrigi sau paine uscata cu gandul ca acestea nu influenteaza glicemia. Sau renunta la banane sau pepene pentru ca asa a citit- ca in diabet nu sunt permise. Ca si in stilul de viata sanatos, totul este permis cu conditia sa fie in cantitatea si cu frecventa care ii sunt necesare pacientului pentru a mentine o greutate normala si glicemii bune.
Daca un produs are scris pe eticheta ca nu contine zahar, acest lucru nu inseamna ca nu ii creste glicemia- aceste produse contin alte glucide care ii influenteaza valorile glucozei.
Regimul dietetic corect in caz de diabet este acelasi cu cel pe care ar trebui sa il urmeze orice persoana care vrea sa se mentina sanatoasa- cel echilibrat, cu mentiunea ca are nevoie sa invete impactul alimentelor consumate asupra glicemiei- si acest lucru se face cantarindu-le si masurand valorile glicemice cu un aparat de automonitorizare.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.