- Ce sunt antinutrientii?
Antinutrientii sunt metaboliti ai plantelor, folositi de acestea ca si compusi de aparare impotriva daunatorilor si ierbivorelor. Pentru om, valoarea leguminoaselor ca sursa de hrana este determinata de doi factori: potentialul lor nutritional pentru sanatate si efectele daunatoare asupra sanatatii prin prezenta antinutrientilor.
- Care sunt antinutrientii?
Acidul fitic, inhibitori de proteaze sau α amilaze, saponinele, lectinele, taninele, oxalatii, oligo-zaharidele, fito-estrogenii sunt exemple de antinutrienti folositori plantelor dar care afecteaza valoarea lor nutritionala, astfel ca, reducerea concentratiilor lor din alimente este o tinta a nutritiei umane (1).
- Pot fi ei folositori?
Cercetari din 2014 au aratat ca anumiti antinutrienti, in concentratii mici, pot avea efecte benefice: scaderea valorilor tensiunii arteriale si a raspunsului insulinei la nivelurile din sange de colesterol si trigliceride, chiar si a riscului de cancer (2).
Studii ceva mai recente, din 2017, sustin insa ca, datorita interactiunilor diverse si complexe ale vitaminelor, mineralelor si substanțelor fitochimice dintr-un singur aliment, efectele asupra sanatatii unui aliment intreg sau a unei combinatii de alimente vor fi probabil semnificativ diferite de cele ale compusilor izolati (3). Iar ca cercetarile sa fie si mai complicate, interactiunea dintre fito-chimicale si microbiota intestinala ar putea afecta atat biodisponibilitatea cat si efectele biologice (4).
- Cum ii putem evita?
Metodele de prelucrare, atat traditionale cat si tehnologice sunt folosite pentru reducerea acestor compusi anti nutritionali din alimente. Germinarea, fierberea, fermentarea, radiatiile de tip gamma, manipulare genetica sunt exemple de metode de procesare prin care se pot distruge anti-nutrientii (5).
*Bibliografie
- Samtiya M, Aluko RE, Dhewa T. Plant food anti-nutritional factors and their reduction strategies: an overview. Food Product Proces Nutr. 2020, Vol. 2, pp. 1-14.
- Gemede HF, Ratta N. Antinutritional factors in plant foods: Potential health benefits and adverse effects. Int J Nutr Food Sci. 2014, Vol. 3, pp. 284-289.
- Phan M.A.T., Paterson J., Bucknall M.P., Arcot J. Interactions between phytochemicals from fruits and vegetables: Effects on bioactivities and bioavailability. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2017, Vol. 58, pp. 1310-1329.
- Weston Petroski, Deanna M. Minich. Is There Such a Thing as “Anti-Nutrients”? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds. Nutrients. oct, 2020, Vol. 12, 10, p. 2929.
- Chongtham, N., Bisht, M.S., Premlata, T. et al. Quality improvement of bamboo shoots by removal of antinutrients using different processing techniques: A review. J Food Sci Technol. 59, 2022, pp. 1-11.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.