*Acest articol a fost publicat pe site-ul Csid.ro.
Lista de cumpărături este un subiect intens discutat zilele acestea de către persoanele aflate în programe medicale de slăbire. Pentru medicii nutriţionişti nici nu este o schimbare prea mare, pentru că şi până acum, discutau listele de cumpărături cu pacienţii. Iar lucrurile nici nu s-au schimbat în realitate prea mult, trebuie doar ca toată lumea să fie un pic mai organizată. Din fericire, nu există alimente care să se găsesc: singura diferenţa este ca unii dintre pacienţi care erau învăţaţi să intre la 1-2 zile in supermarket trebuie să îşi facă cumpărăturile acum pentru măcar o săptămână.
În realitate, nevoile organismului nu s-au schimbat, avem poate nevoie de un pic mai puţină mâncare pentru că am devenit majoritatea şi mai sedentari decat înainte.
În principiu, medicii nutriţionişti recomandă două abordări:
Sunt persoane care au un inventar de alimente pe care le ţin tot timpul în casă şi trec pe listă lucrurile care s-au terminat sau pe care le-au consumat în ultimele zile. Putem să avem conserve de legume, legume congelate, legume proaspete, carne, ouă, lactatele pe care ştim că le mâncăm, cereale şi fructe şi să completăm de fiecare dată când mergem la cumpărături ce am consumat din alimentele care nu se strică şi o cantitate rezonabilă din fructele şi legumele proaspete.
A doua variantă este de a face lista pe baza meniului. Ne gândim ce avem chef să mâncăm în zilele urmatoare, punem o schiţă de mâncare pe hârtie şi apoi facem lista de cumpărături, în funcţie de dieta fiecărei persoane aflate în procesul de slăbire.
De exemplu, pentru un mic dejun pentru o săptămână, compus din cereale cu lapte şi fructe, sandvişuri şi platou de legume, ouă cu legume şi pâine integrală, o familie cu 2 adulţi şi 2 copii trebuie să verifice dacă au cereale, să cumpere o sticlă de 2 litri de lapte, 2 pâini, legume proaspete (în general cele pe care le acceptă copiii), o cutie de 10 ouă.
Prânzul pentru o săptămână poate fi compus din ciorbă cu perişoare, supă cremă de legume, o mâncare de păstăi cu friptură de curcan la cuptor, 2 zile (primele 2 după mersul la cumpărături) cu peşte la grătar şi piure de cartofi cu salată,
ghiveci de legume cu şnitele de viţel la cuptor
Aceeaşi familie trebuie să cumpere legume de supă/ciorbă pentru 2 oale, legume pentru ghiveci (1 – 2 cartofi dulci, 3-4 morcovi, 2-3 cartofi, 1 conservă năut, 1 conservă porumb, 1 conservă mazăre, 2 dovlecei, 2-3 ardei graşi, 1 vânătă, spanac congelat), 2 kg de păstăi să presupunem, 2 kg carne curcan (500 g pentru perişoare şi restul pentru friptură), peşte cât ştiu că le ajunge pentru 2 mese, 2 kg cartofi, salată verde şi verdeţuri pentru 2 mese, aproximativ 700 g carne viţel şi să verifice că au în casă suc de roşii, ceapă, condimente, făină, ulei, pesmet etc.
Cină pentru o săptămână poate consta în supă cremă, salată de paste cu ton şi legume, chec de verdeţuri servit cu iaurt/chefir, orez cu lapte pentru o seară de răsfăţ, cartofi copţi cu salată verde cu brânză.
Familia ar trebui să îşi adauge pe listă, dacă nu au deja în casă, conserve de ton, paste, un mix de legume congelate de exemplu care este foarte simplu de folosit în salata de paste, ştevie/lobodă mai multă pentru chec precum şi făină, ouă, iaurturi/kefir/sana, 1 kg cartofi, salată şi verdeţuri, brânză feta/telemea 1 pacheţel.
Şi pentru că suntem la capitolul lista de cumpărături este tare bine să nu avem pe listă dulciuri şi nici să nu le adaugăm în magazin. Nu avem nevoie de ele în această perioadă! Mulţi dintre noi câştigăm oricum în greutate în zilele acestea, asta fără să intrăm în discuţii legate de efectele nocive ale zahărului, efectul inflamator sau alte astfel de argumente.
Şi nu, nici copiii nu au nevoie de zahăr! Nici nu este interzis, dar asta nu înseamnă că trebuie să cumpărăm ciocolată ca să fie în casă sau suficientă cât să mânânce în fiecare zi. Mai degrabă cumpărăm ingrediente din care facem o prăjitură împreună cu ei, care se termină în 1 – 2 – 3 zile şi apoi nu mai mâncăm dulce zilele următoare. Fructele sunt un desert suficient pentru copii.
Mai putem cumpără seminţe, nuci pe care să le folosim pentru a completa şi a echilibra mesele, nu pentru a le ronţăi între mese.
Credit foto: www.freepik.ro