10 Sfaturi de la #TheSmartestNutritionTeam din Clinica Smart Nutrition pentru parinti, www.clinicasmartnutrition.ro
Daca noua adultilor ne este frica de kilogramele pe care le putem pune de sarbatori, in cazul copiilor problema cea mai mare nu este in general legata nici de sarmale si nici de carnati, ci de dulciuri. Urmeaza o avalansa de dulciuri si tentatia de a le face bucurii peste bucurii prin dulciuri de sarbatori este foarte mare. Si atunci, daca noi adultii nu ne putem abtine sa nu cumparam calendare de advent cu dulciuri, si globuri de ciocolata, si mosi si oameni de zapada, si apoi sa facem turta dulce si o prajitura, sau un tort, sau toate, si daca mai mergem si la cozonacii de casa ai bunicii, cum le putem cere copiilor sa se abtina?
Si totusi, prea mult dulce nu este sanatos pentru copii si de sarbatori, mai ales de Craciun, dulciurile depasesc nivelul oricaror exceptii si devin prea multe. Categoric nu le putem interzice, insa venim cu 10 sfaturi pentru a le limita:
- Calendarul de advent este o inventie foarte buna daca putem controla ce se intampla in plus fata de el. Daca nu, mai bine sa nu il adaugam si pe el la comoara
- Conteaza si ce dulciuri: mai bine cozonac sau turta dulce facute in casa decat globuri umplute cu jeleuri
- Propuneti schimburi pentru dulciuri care sunt de calitate proasta cu dulciuri facute in casa, pe care oricum le aveati in plan. “Uite, ai primit foarte multe dulciuri si o parte nu sunt grozave, nu? Parca nu iti placeau foarte tare jeleurile. Iti propun sa facem un schimb: imi dai dulciurile acestea si facem impreuna turta dulce pe care o putem decora, ce spui?”
- Insistati asupra portiei. “Da, ai toate aceste dulciuri, sunt ale tale, dar nu le poti manca pe toate odata, burtica ta nu se poate descurca cu ele. Portia ramane atat (o bomboana, o bucatica, o felie) si poti manca mai mult timp din ele.” Sunt sanse ca la unii copii sa ramana nemancate daca ne lungim mult cu ele.
- Incercati sa nu va certati cu copiii pe subiectul dulciurilor!
- Daca aveti copii mici incercati sa le ascundeti/furati – merge in cazul copiilor mici, uita de ele
- Adaptati retetele – turta dulce merge si cu mai putin zahar, o salata de fructe este un desert extraordinar pentru sarbatori
- Incercati sa controlati/influentati ce fac restul adultilor din jurul vostru. Rugati prietenii care vin in vizita sa nu aduca dulciuri pentru copii, sugerati-i bunicii ca este atat de bun cozonacul ei incat nu este nevoie sa mai faca si tortul de ciocolata.
- Cereti gradinitei / scolii sa nu ofere dulciuri copiilor de Mos Nicolae, sau macar sa fie o singura portie, nu o soseta de Craciun plina.
- Nu fiti parte din fenomen. Nu oferiti dulciuri in aceasta perioada altor copii decat cu acordul parintilor. Putem umple saculeti si cu portocale, nuci, mere. Da, bucuria nu este la fel de mare dar copiii castiga pe termen lung din pastrarea traditiilor si o sanatate mai buna.
Si nu uitati sa le fiti model copiilor, bucuria mai mare vine din atmosfera, din mirosul de cozonac sau turta dulce, din efortul de a le decora si pregati decat din cantitatea mancata!
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe www.csid.ro
**poza preluata de pe www.csid.ro