Cum poți ține colesterolul în frâu

Cum putem ține colesterolul sub control, prin intermediul alimentației? Află din materialul următor, realizat de Digi24!

Oricât de puține grăsimi am mânca, organismul fabrică colesterol. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să vă schimbaţi dieta dacă analizele arată că aveți colesterolul crescut. Ba mai mult, există și alimente care ajută la scăderea lui. 


Izabela Pănescu, jurnalist Digi24: Studiile arată că uleiurile vegetale și semințele ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Dezavantajul este că îngrașă. În ce cantități pot fi consumate, dar și ce alimente trebuie să evite persoanele care au hipercolesterolemie aflăm chiar acum.

Alimentele care pot scădea nivelul colesterolului sunt cele bogate în fitosteroli, spun medicii.

Dr. Mihaela Posea, medic nutriţionist: Acești compuși, fitosterolii, intră în competiție pentru absorbția colesterolului din alimentele grase, de origine animală și atunci nu se mai absoarbe colesterolul de acolo și se absorb acești fitosteroli, având ca rezultat scăderea nivelului colesterolului din sânge. 

Uleiurile și semințele scad colesterolul, dar îngrașă

Așadar, introduceți în alimentație uleiuri vegetale presate la rece și semințe de tot felul, dar atenție la cantitate.

Dr. Mihaela Posea, medic nutriţionist: Mai mult de un pumn, două de semințe maxim pe zi și o lingură, maxim două de ulei de floarea-soarelui sau de măsline nu sunt recomandate, pentru că apoi trecem în partea în care ajutăm organismul să câștige în greutate și nu ne dorim acest lucru.

Dr. Mădălina Truică, medic nutriţionist: Orice ulei vegetal presat la rece putem folosi în salate și este recomandat să le alternăm, pentru că grăsimile din compoziția lor diferă, dar dacă vrem să prăjim ceva, indicat ar fi să virăm către uleiul de măsline extra virgin care este mult mai stabil termic față de celelalte tipuri de uleiuri vegetale.

Alimente de evitat dacă aveți colesterolul mărit

Dacă aveți colesterolul mărit, evitați grăsimile de tip saturat. Acestea se găsesc în carnea grasă precum ceafa de porc, kaiserul, șunca, pielea de pui.

Dr. Mădălina Truică, medic nutriţionist: În afară de carnea grasă și alimentele care conțin în compoziția lor carne grasă, ar fi de evitat și lactatele care au un procent mare de grăsimi saturate, precum brânza dură sau iaurturile de 10% grăsime, smântâna și, neaparat de luat în calcul, cantitatea de unt care intră în compoziția dulciurilor, covrigeilor sau altor produse de patiserie.

Izabela Pănescu, jurnalist Digi24: Nu doar alimentația ajută la scăderea colesterolului, ci întreg stilul de viață. Este extrem de important să faceți mișcare, să renunțați la fumat și, de ce nu, să vă mai relaxați.

*Acest interviu a fost publicat pe site-ul Digi24.

Lasati un comentariu

0