Multe viitoare mamici se streseaza in timpul sarcinii si din cauza kilogramelor in plus. „Sa mananci pentru doi” este doar un mit de pe vremea bunicii.
Dr. de la Clinica Smart Nutrition, Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, ne spune ce reguli ar trebui sa urmam in perioada sarcinii pentru a nu lua prea mult in greutate:
„Sarcina este o perioada in care viitoarele mamici se gandesc atat la ele cat si la copilul caruia ii vor da nastere. Prin urmare, dorinta fiecarei mamici este de a-i da un start cat mai bun in viata, incepand cu o alimentatie corecta inca din timpul sarcinii.
Kilogramele in plus pot fi evitate daca se respecta un regim alimentar echilibrat, in care sunt incluse cele 3 mese principale (mic dejun, pranz si cina), dar si 2 gustari ( de dimineata si de dupa amiaza).
Necesarul caloric in primul trimestru de sarcina creste cu doar 100 kcal/zi, in cel de al doilea trimestru avem nevoie de inca 250 kcal si abia in ultimul trimestru de sarcina/in timpul alaptatului e bine sa adaugam 500 kcal/zi pentru a sustine dezvoltarea copilului.
Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un regim alimentar echilibrat inseamna consumul de alimente variate, de la carne, peste, cereale integrale la fructe, legume, leguminoase (boabe de fasole, mazare, linte, naut, etc) si fructe oleaginoase.
Metodele de preparare folosite sa fie fiertul, inabusitul, gatitul pe gratar, la aburi sau in cuptor; e bine a se evita alimentatele prajite. Produsele lactate, carnea, pestele au nevoie de preparare termica inainte pentru a evita orice infectie.
Fiecare grupa alimentara consumata aduce beneficiile ei (anumite vitamine, minerale sau macronutrienti- proteine, carbohidrati sau lipide), de aceea este bine sa ne gandim la ce avantaje nutritionale obtinem atunci cand mancam ceva”, spune dr. Mihaela Posea, de la Clinica Smart Nutrition.
Medicul specialist in nutritie sustine ca in timpul alaptarii mamicile pot slabi fara prea mare efort, daca regimul lor nu este unul bogat in calorii.
„Alaptatul este consumator de energie, prin urmare, daca regimul alimentar nu este unul bogat in calorii (care sa ne depaseasca necesarul caloric zilnic), cantarul o sa inceapa sa devina prietenul nostru”, spune Mihaela Posea, medic in cadrul Clinicii Smart Nutrition.
Acest articol a aparut pe mamapentrudoi.ro in mai 2018.