*Acest material a apărut în revista ABC Diabet.
Există teorii conform cărora dieta vegană ar putea reduce riscul de diabet (de tip 2) sau ține sub control boala (în ambele tipuri de diabet). Este așa? Consumul redus de grăsimi animale și cel crescut de vegetale poate avea acest efect de reglare a glicemiei?
Dieta bazată pe alimente de origine vegetală (plant based diet) este un exemplu de regim alimentar sănătos, care a demonstrat beneficii atât în reducerea riscului de apariție cât și în controlul valorilor glicemice, însa este nevoie de individualizarea acestor recomandări în funcție de preferințe, nevoi și ținte glicemice stabilite cu medical curant.
Acest lucru este susținut atât de Ghidul Asociației Americane de Diabet apărut anul acesta privind tratamentul diabetului zaharat (Standards of Medical Care in Diabetes – 2019), cât și de recomandările nutriționale bazate pe dovezi, făcute în Marea Britanie anul trecut (Evidence-based nutrition guidelines for the prevention and management of diabetes – 2018).
Reducerea aportului de carbohidrați a demonstrat că îmbunătățește valorile glicemice și acest lucru se poate atinge printr-o varietate de regimuri alimentare, inclusiv cel în care consumul de grăsimi animale este redus. Evitarea alimentelor cu amidon, a celor cu zaharuri adăugate și folosirea produselor integrale în detrimentul celor procesate sunt sfaturi de bază, pe care oricine ar trebui să le urmeze, nu numai pacienții cu diabet sau prediabet.