Tot mai multe persoane apeleaza la interventiile bariatrice pentru a elimina excesul ponderal. Care-i rata de succes a acestora?
Rata de succes a interventiilor din sfera bariatrica variaza in functie de multi factori, dintre care cei mai importanti ar fi: tipul interventiei bariatrice, varsta pacientului, greutatea preoperatorie, complianta pacientului la recomandarile nutritionale pre si postoperatorii si nivelul de competenta al echipei care va efectua interventia chirurgicala si va monitoriza pacientul pe termen lung.
Foarte important este sa clarificam si ce inseamna “rata de succes” a interventiilor bariatrice. Este vorba despre procentul persoanelor care au scazut in greutate mai mult de 50 % din excesul ponderal.
Din pacate, inca nu exista suficiente date statistice in privinta ratei de succes pe termen lung a acestor tipuri de interventii chirurgicale. Cele mai multe studii se intind pe o perioada de urmarire de pana in 5 ani, prin urmare este greu de cuantificat cati dintre pacienti isi mentin rezultatele pe o perioada de mai multi ani.
Pana la acest moment, bypassul gastric este considerat standardul de aur in chirurgia bariatrica, cu cea mai mare rata de succes. Conform American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, in urma interventiei de bypass gastric se poate pierde cel putin 60-70 % din excesul ponderal intr-o perioada de 5 ani.
Cum ar trebui sa se modifice stilul de viata al unei persoane care si-a miscorat stomacul?
Toti cei care au apelat la aceste solutii pentru a putea scadea in greutate ar trebui sa fie preocupati de adoptarea unui nou stil de viata, diferit de cel anterior. Un stil de viata sanatos presupune un cumul de mai multi factori, si anume: o alimentatie corecta adaptata tipului de interventie chirurgicala, care sa asigure un aport optim de nutrienti, un program regulat de exercitii fizice adaptate tolerantei fiecarei persoane in parte si adoptarea unor strategii comportamentale cu scopul de reduce stresul cotidian si de a asigura, implicit si un somn de calitate.
Ce reguli trebuie respectate cu strictete dupa o astfel de interventie?
Este foarte important ca pacientii sa respecte indicatiile nutritionale din perioada imediat postoperatorie. Regimul alimentar postoperator, denumit si “de tranzitie” are ca si obiective principale scaderea riscului de complicatii postoperatorii si reluarea tolerantei digestive. Acesta difera in functie de tipul de interventie bariatrica pentru care s-a optat. De exemplu, dupa operatia de bypass gastric, care a devenit una dintre cele mai populare interventii bariatrice, pacientul este nevoit sa urmeze diferite tipuri de regimuri alimentare in care alimentele sunt reintroduse treptat in functie de consistenta lor si de toleranta digestiva.
In ce consta, mai exact, regimul alimentar postoperator?
In cazul interventiilor bariatrice de tipul bypass gastric si gastric sleeve, alimentatia postoperatorie trece prin mai multe etape. Prima etapa este cea lichidiana si se intinde pe parcursul a cateva zile si este bazata pe ceaiuri, supe sau sucuri neindulcite. A doua etapa contine alimente pasate (legume, fructe, iaurt, peste, carne slaba, branza degresata si/sau ou) si se intinde pe parcursul a cateva saptamani, in functie de particularitatile fiecarui pacient in parte. In cea de-a treia etapa, se incepe reintroducerea treptata a alimentelor solide, exceptandu-le pe cele cu continut mare de fibre, zaharuri sau grasimi.
Cat dureaza perioada de recuperare si adaptare la o alimentatie obisnuita?
In general, etapele de tranzitie la alimentatia normala se intind pe parcursul a 3-4 luni.
Ce alimente sunt interzise si care sunt permise?
Recomandarile nutritionale din regimul alimentar sanatos raman valabile si in cazul pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala bariatrica. Se vor evita alimentele prajite, cele cu continut mare de grasimi si/sau zaharuri. In plus, se vor evita bauturile carbozificate, alimentele foarte condimentate, precum si cele care tin de toleranta digestiva a fiecarui pacient in parte. In cazul unor pacienti, in urma efectuarii interventiei chirurgicale, anumite alimente pot sa nu mai fie tolerate digestiv si sa produca tulburari gastrointestinale. Recomandarea este ca fiecare pacient sa fie atent la efectele pe care le pot produce diferite alimente sau combinatii, pentru a-si putea particulariza regimul alimentar.
De cate ori e indicat sa mancam? Care e orarul optim de consum?
Interventiile chirurgicale bariatrice au ca si scop reducerea volumului stomacului, prin urmare mesele vor trebui sa aiba un volum mult mai mic. In consecinta, pentru a se putea asigura un aport zilnic optim de nutrienti, se recomanda ca numarul meselor servite sa fie mai mare (minim 5 mese). Ele vor fi repartizate pe parcursul intregii zile si este recomandat sa fie cat mai variate, pentru a asigura o gama cat mai larga de vitamine si minerale, avand ca si scop reducerea riscului de aparitie a deficitelor nutritionale.
Vorbiti-ne de portii. Ce dimensiuni trebuie sa aiba acestea?
Este usor de inteles ca recomandarile generale cu privire la dimensiunea portiilor alimentare nu se mai pot aplica in cazul pacientilor care au efectuat o interventie bariatrica, datorita volumului mic al stomacului restant. Cantitatea de alimente care poate fi consumata la o masa este mult mai mica (aproximativ 200 ml) si, datorita acestui lucru, este de dorit ca pentru aceasta categorie de pacienti sa primeze alegerile alimentare corecte. In caz contrar, va creste riscul de aparitie al deficitelor nutritionale, o problema frecventa la cei care au efectuat interventii chirurgicale pentru ajustarea volumului stomacului.
Cum arata un meniu echilibrat?
Pentru ca un meniu zilnic sa fie echilibrat este nevoie ca acesta sa respecte cateva reguli: sa contina alimente de calitate, din toate grupele alimentare si sa fie adaptat la sezonalitate.
Interventiile bariatrice vin si cu cateva reguli in ceea ce priveste servirea meselor, care merita sa fie luate in calcul de catre cei care se gandesc sa apeleze la aceste solutii. Se recomanda sa se aloce minim 30 minute pentru servirea unei mese, pentru ca alimentele sa fie bine mestecate si sa nu se consume lichide in timpul mesei. Atat alimentele cat si lichidele vor fi repartizate pe parcursul intregii zile, la intervale de timp cat de cat regulate, pentru a preveni consumul unei cantitati prea mari la o singura masa.
Este nevoie ca noile conduite alimentare sa fie insusite de catre cei care au efectuat aceste tipuri de interventii chirurgicale, pentru a putea preveni aparitia complicatiilor (precum sindromul Dumping sau refluxul esofagian).
Ce se intampla daca toate aceste recomandari sunt ignorate?
Pacientii necomplianti la recomandarile nutritionale se supun unui risc mai mare de aparitie a complicatiilor medicale atat pe termen scurt (complicatii perioperatorii, sindrom Dumping, reflux esofagian, tulburari gastrointestinale), cat si pe termen lung, datorate deficitelor nutritionale si care se pot manifesta prin anemii, probleme legate de aspectul pielii si parului etc.
In plus, in cazul acestei categorii de pacienti, rezultatele in privinta scaderii in greutate vor avea de suferit.
Acest interviu a fost publicat în revista ”Slab sau gras”