Scaderea in greutate pare sa fie un deziderat permanent al celei mai mari parti dintre femei. Fie ca este vorba de 2 sau 3 kilograme incapatanate, fie ca este vorba de 20 de kilograme sau chiar mai mult, foarte multe dintre noi isi incep dimineata / saptamana/ sezonul / anul cu obiective legate de greutate si cu frustrari legate de ultimul esec legat de o dieta sau alta.
Greutatea ideala pare sa fie un obiectiv permanent, de multe ori nerealist si o sursa de vinovatie, frustrare si chiar depresie.
Este scaderea in greutate o problema fara solutie?
Am spune ca nu, caci revistele, internetul si prietenele par sa fie o sursa inepuizabila de sfaturi, diete minune, analize amanuntite ale alimentelor, proprietatilor lor si regulilor de a le combina. Diete exista, ele functioneaza mai bine sau mai prost de la persoana la persoana, au mai multe sau mai putine repercusiuni asupra sanatatii, dar nu ne putem plange ca nu stim ce sa mancam pentru a slabi sau ca subiectul este unul tabu.
Si atunci ce ne trimite la nutritionist? Sunt foarte multe motive care duc pacientii in cabinetul unui nutritionist. De la esecul unor diete multiple, la exemplul unui prieten, la dorinta de a invata ce inseamna sa mananci sanatos, la cautarea unor raspunsuri avizate, la cautarea unei diete minune, la cautarea unui sprijin.
Cum ne ajuta medicul nutritionist?
Medicul devine partenerul nostru in calatoria spre echilibru si sanatate, spre o greutate ideala si pentru psihicul si pentru organismul nostru. Nutritionistul devine medicul care ne urmareste starea de sanatate, dar si profesor, confident, consilier de cumparaturi, autor de retete personalizate, sursa de incredere, optimism, control si sfaturi. Personalizarea abordarii si parteneriatul sunt motivele pentru care dietele tinute alaturi de un medic nutritionist functioneaza.
Cum ne adaptam situatiilor dificile?
Tocmai pentru a incuraja comunicarea deschisa si eficienta intre medic si pacient, clinica Smart Nutrition din Bucuresti a inclus in pachetele destinate celor care doresc sa slabească o noua componenta: consilierea prin telefon, în caz de urgenta. Se numeste apel SOS si poate fi folosit ori de cate ori pacientul se simte in dificultatea de a urma intocmai planul alimentar stabilit cu doctorul sau. Astfel, fie ca este vorba de un program mai incarcat la birou, de un eveniment neprevazut sau pur si simplu de un moment in care motivatia de a respecta regimul alimentar nu mai e la cote maxime, pacientul isi poate apela doctorul pentru a-i solicita consiliere.
Cum arata un program personalizat pentru scaderea in greutate?
Orice interventie nutritionala incepe cu istoricul pacientului si cu o serie de analize si investigatii. Apoi urmeaza corectarea si adaptarea obiceiurilor alimentare ale pacientului cu suport si consilere din partea clinicii. Este vorba de un proces cu mai multi parteneri care are a obiectiv atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase pe termen lung. Astfel, la sfarsitul programului, castigul este dublu: pe langa silueta subtire si frumos conturata, schimbarea stilului de viata iti contureaza o noua personalitate, un nou ”tu”, mai fericit(a) si mai increzator (increzatoare)!
Acest articol a aparut pe www.csid.ro