Multi dintre pacientii mei asociaza postul cu preparate nesanatoase sau cu meniuri care nu asigura organismului nutrientii necesari. Pe de o parte, intalnesc foarte multi oameni pentru care postul inseamna multa paine cu margarina si dulceturi, halva si produse de patiserie, cartofi, fasole si orez, si in general mese bogate cantitativ dar putin variate. Pe de alta parte intalnesc si oameni care fac foamea atunci cand hotarasc sa tina post deoarece nu stiu ce sa manance, nu le plac peparatele pe care le considera traditionale de post si nu se organizeaza.
La fel ca in restul anului, organizarea meselor si a cumparaturilor conteaza extraordinar de mult in post. In mod ideal, lista de cumparaturi se face avand mesele din saptamana urmatoare in minte si contine ingredientele necesare. Este important sa nu ajunga sa ne fie foarte foame si sa mancam orice gasim – si preparatele de post pot sa fie nesanatoase si de multe ori au multe calorii. Astfel postul se poate transforma intr-o perioada in care mancam nesanatos si luam si in greutate.
Am pregatit cateva sugestii testate de pacientii mei in urma consultatiilor de nutritie care sper sa va ajute sa va organizati mai usor mesele daca hotarati sa tineti post pana la Paste.
Sugestii de masa pentru mic dejun
- Fulgi de ovaz cu lapte vegetal:
– 200 mL lapte vegetal neindulcit (migdale / ovaz / cocos etc)
– 50 g fulgi de ovaz / orz / secara
– 25 g caju crud
– 150 g capsuni
- Wrap cu avocado
– 60 g lipie integrala / de porumb
– 100 g avocado pasat, cu lamaie
– 80 g boabe naut / porumb
– 50 g castraveti
– 50 g morcov
– 50 g salata
- Humus cu legume
– 50 g paine integrala
– 60 g hummus simplu / cu ardei
– 60-80 g masline verzi / negre
– 75 g tofu simplu / afumat
– 150-200 g rosie / ardei / castravete
Sugestii de masa pentru pranz
- Salata vegetala asortata
– 80-100 g boabe fasole / linte / naut
– 80-100 g avocado
– 60-80 g masline verzi / negre
– 20 g mix seminte crude
– 250 g salata / baby spanac / rosie / ardei / castravete
- Ciorba de legume si mancare de pastai cu muraturi
– 40 g paine integrala
– 350-400 g ciorba de loboda, cu suc de rosii
– 300-350 g mancare de pastai, fierte, cu condimente
– 150-200 g castraveti murati
- Salata orientala fara ou
– 250 g cartofi fierti, cantariti gatiti
– 120 g masline verzi / negre
– 150-200 g morcov / baby morcov fiert
– 50 g ceapa
– lamaie
Sugestii de masa pentru cina
- Salata tabouleh
– 150 g bulgur / cous-cous
– 2 legaturi mari de patrunjel proaspat
– 300 g rosii + ceapa
- Salata cu tofu si masline
– 75 g tofu
– 50 g masline verzi / negre
– 250 g legume asortate (salata / spanac / rosii / ardei / castraveti)
- Budinca de chia cu lapte vegetal
– 150 mL lapte vegetal neindulcit
– 40 g seminte chia
– 150 g capsuni
Nu uitati ca este important sa servim legume la fiecare masa, fie ca tinem post sau nu. Farfuria sanatoasa contine legume la fiecare masa, fie crude fie gatite, alaturi de carbohidrati sanatosi si surse de proteine. Regula se pastreaza si in post, cand sursele de proteine sunt vegetale.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe slabsaugras.ro