Articolul a apărut în revista Sănătatea de azi (nr. 7).
Indicele glicemic este o unitate de măsură a efectului pe care îl au alimentele asupra nivelului de zahăr din sânge (glicemie). Pe o scară de la 1 la 100, acesta măsoară creșterea glicemiei la două ore de la consumul unui aliment.
Alimentele care conțin o cantitate mare de carbohidrați cu absorbție rapidă (zahăr, făinoase) au indice glicemic mare – când mâncăm un astfel de aliment, pancreasul este obligat să secrete insulină, ca urmare glicemia scade, dar foamea reapare în scurtă vreme. În timp, excesul de glucoză se depune în ficat sub formă de grăsime, urmările de temut fiind obezitatea și diabetul.
Pe lista neagră
Indice glicemic mic (sub 55) înseamnă că un aliment are impact minim asupra glicemiei. Indice glicemic ridicat (peste 70) au dulciurile, inclusiv fructele dulci uscate (și cele proaspete – de exemplu, pepenele verde), și făinoasele și produsele pe bază de amidon (pâine, produse de patiserie, paste, orez, cartofi, fulgi de porumb). Pe acestea trebuie să le consumăm rar și în cantități foarte mici, mai ales dacă suferim de obezitate, diabet, boli de ficat.
CĂPŞUNELE, ZMEURA, MURELE, MERELE, CITRICELE SUNT CÂTEVA DINTRE FRUCTELE CU CONȚINUT SCĂZUT DE ZAHARURI, PE CARE LE POȚI CONSUMA FĂRĂ SĂ-ȚI FACI GRIJI CĂ TE ÎNGRAȘI SAU CĂ ÎȚI CREȘTE GLICEMIA.
SFATUL SPECIALISTULUI: Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, doctor în medicină, Clinica Smart Nutrition
Care sunt alimentele cu indice glicemic mic pe care le pot consuma fără grijă inclusiv persoanele cu diabet?
Cele care nu influențează valorile glicemice în mod semnificativ (au conținut de carbohidrați între 1 și 10 g per 100 g aliment) sunt:
- carne/pește/ou (0 g carbohidrați/100 g);
- telemea/cașcaval/caș/mozzarella/parmezan (1 g carbohidrați/100 g). Lactatele de tip lapte dulce, lapte bătut, sana, chefir influențează ușor glicemia, dacă porția este mai mare de 250-300 g.
- legume preparate în ciorbe – se consideră că nu influențează valorile glicemice;
- castraveţi, ciuperci, dovlecei, gulie, ridichi roșii, andive, spanac, rucola, salată verde, salată eisberg, sparanghel, varză chinezească – conțin 3 g carbohidrați/100 g;
- ardei gras verde, roșii, varză murată – conțin 4 g carbohidrați/100 g;
- varză albă, vinete, conopidă – conțin 5 g carbohidrați/100 g.
Credit foto: jumpstory.com