Specialiştii avertizează continuu în ceea ce priveşte efectul fumatului asupra sănătăţii. Fumatul este un bine cunoscut factor de risc pentru diferite tipuri de cancer, dar şi pentru bolile cardiovasculare. Cât despre rezistenţa la insulină, care stă la baza apariţiei diabetului zaharat tip 2, fumatul este un factor de risc independent.
Mecanismele prin care fumatul poate determina apariţia rezistenţei la insulină par a fi legate de inflamaţia pe care o induce sau de adipozitatea la nivel visceral cu care se asociază. La pacienţii care au deja diabet, acest obicei nesănătos poate creşte riscul de complicaţii. În plus, studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că există o relaţie direct proporţională între numărul de ţigări fumate şi riscul de apariţie a diabetului zaharat.
Incidenţa diabetului, mai mare la fumători
Într-o metaanaliză a Centrelor pentru Controlul Bolilor şi Prevenţie (Centers for Disease Control and Prevention) din 2014, care a inclus aproximativ 3.9 milioane de participanţi, cu o medie de urmărire de 10 ani, s-a dovedit faptul că fumătorii au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat comparativ cu non-fumătorii. Dovezile sunt suficiente pentru a deduce că fumatul este o cauză a diabetului zaharat, riscul fiind cu 30-40% mai mare la fumători.
Cum este afectată secreţia de insulină
Studiile efectuate au demonstrat existenţa receptorilor nicotinici la nivelul celulelor beta pancreatice, responsabile de secreţia de insulină. Astfel, nicotina poate reduce eliberarea de insulină prin intermediul acestor receptori. De asemenea, există studii efectuate pe animale, care au demonstrat că expunerea la nicotină în perioada pre- şi neonatală poate duce la o funcţionare anormală a celulelor beta pancreatice şi chiar la apoptoză (moarte celulară).
Posibile complicaţii
La pacienţii cu diabet care fumează, controlul metabolic se obţine mai greu, fiind nevoie de doze mai mari de insulină, comparativ cu nefumătorii. Diabetul necontrolat, definit prin glicemie à jeun mai mare de 130 mg/dl şi hemoglobină glicozilată mai mare de 7% creşte riscul de complicaţii la nivel renal (boală cronică renală), la nivelul ochilor (retinopatie diabetică), la nivel nervos (polineuropatie diabetică) sau cardiovascular (infarct miocardic, accident vascular, arteriopatie diabetică).
Ţigările electronice, o variantă?
Ţigările electronice cu nicotină nu reprezintă o variantă. Motivul? Acestea pot furniza niveluri comparabile de nicotină cu ţigările de tutun, iar profilul acesteia din sânge poate fi asemănător în ambele cazuri. Astfel, avem nicotina care îşi exercită efectele descrise mai sus, indiferent că provine din ţigările electronice sau din ţigările de tutun.
Sfatul specialistului
Cea mai bună alegere este renunţarea la fumat, evident. De asemenea, există câteva măsuri ce pot fi luate pentru a reduce riscurile asociate cu fumatul şi diabetul. Se recomandă activitatea fizică şi o dietă bogată în fibre, aceasta contribuind la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Glicemia trebuie ţinută tot timpul sub observaţie, iar pacienţii care au diabet şi fumează să consulte medicul specialist în legătură cu schimbările de stil de viaţă. În concluzie, evidenţele susţin că nicotina poate altera atât acţiunea insulinei, cât şi funcţia celulelor pancreatice, ambele efecte stând la baza apariţiei diabetului zaharat.
Dr. Mihaela Posea | Medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în medicină | Clinica Smart Nutrition | www.clinicasmartnutrition.ro
*Acest articol a fost publicat în nr. 192 al revistei Farmacia ta.