Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Clinica Smart Nutrition ne spune, în materialul următor, ce trebuie să facem ca să slăbim sănătos, în cazul în care valoarea indicelui de masă corporală ne indică faptul că greutatea noastră este peste limitele normale.
- Cand trebuie sa slabim ?
Caștigul in greutate, fie ca este vorba despre suprapondere, fie ca este vorba despre obezitate, reprezinta un factor de risc pentru numeroase boli precum: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, boli cardiace, astm bronșic, BPOC, osteoporoza, boli parodontale, boli ale aparatului reproducator, cancer, etc (1). Prin urmare, orice persoana care sufera de obezitate are recomandarea de a slabi.
Obezitatea este o boala ce apare prin acumularea excesiva de grasime.
Diagnosticul obezitatii la persoana adulta se face pe baza indicelului de masa corporala (IMC ), care are urmatoarea formula: Indice de masa corporala = Greutate (kg) / Inaltime (m)2
In functie de valoarea lui, avem urmatoarele categorii:
Clasificare | IMC (kg/m2)- populatie europeană | IMC(kg/m2)-populatie asiatică |
Subponderal | <18.5 | <18.5 |
Normoponderal | 18.5-24.9 | 18.5-23 |
Supraponderal | 25-29.9 | 23-27.5 |
Obezitate grad I | 30-34.9 | ≥27.5 |
Obezitate grad II | 35-39.9 | |
Obezitate grad III | ≥ 40 |
Tabel 1. Clasificarea statusului ponderal conform OMS, la persoanele adulte
In cazul copiilor, dignosticul de obezitate se face in functie de percentila de IMC. Putem spune despre un copil ca este supraponderal daca are Indicele de Masa Corporala in intervalul dintre percentile 85 si percentile 94, si sufera de obezitate daca acest indicator este peste percentila 95.
- De ce trebuie sa facem analize inainte sa începem cura de slăbire? Ce analize sunt necesare?
Inainte de a incepe un regim de control al greutatii, e necesar sa facem atat analize de sange cat si investigatii pentru a stabili afectiunile de care sufera pacientul dar si pentru a calcula aportul caloric zilnic necesar unei scaderi in greutate.
Analizele de sange ne ajuta sa evaluam starea actuala de sanatate a pacientului si pot identifica afectiuni precum prediabet/diabet, anemie, afectiuni renale sau hepatice, probleme tiroidiene sau deficit de vitamina D. Regimul alimentar recomandat va tine astfel cont de afectiunile medicale ale pacientului.
In cazul investigatiilor, avem 3 investigatii care sunt recomandate inainte de a incepe un regim alimentar: analiza corporala, investigatia de metabolism si analiza jurnalului nutritional.
Analiza corporala se face in clinica Smart Nutrition cu ajutorul unui analizor cu bioimpedanta, cu 3 canale de frecventa si 8 electrozi si ne da informatii precise despre cantitatea de grasime din organism. Pe langa aceasta informatie, mai aflam: modul de distributie al grasimii, masa musculara, masa minerala, cantitatea de apa din organism dar si greutatea actuala, greutatea ideala (cu interval de variaţie minim-maxim sanatos), varsta biologica a pacientului.
Analiza de metabolism, numita rata metabolica de repaus, ne arata necesarul minim de energie (exprimat in kilocalorii) pe care il consuma organismul in stare de repaus, ca sa functioneze eficient. Pornind de la acest rezultat si tinand cont si de energia consumata prin activitatea fizica depusa zilnic, se poate stabili aportul caloric zilnic necesar unei scaderi in greutate.
Analiza jurnalului nutritional ne va arata obiceiurile alimentare ale pacientului, pornind de la orarul de mese, metode de preparare si pana la cantitati consumate. Astfel se va stabili cat de multe calorii consuma pacientul inainte de a se adresa medicului specialist si daca isi asigura necesarul de lipide, glucide, proteine, vitamine si minerale.
- Cum slăbim sănătos?
Pornind de la ideea ca fiecare om e diferit si ca nu exista o dieta de slabire care sa functioneze la fel pentru toata lumea, scaderea in greutate trebuie sa se faca sub supravegherea unui medic specialist in nutritie, diabet si boli metabolice. Acesta, in urma analizelor si investigatiilor despre care am vorbit, va stabili un regim alimentar care sa tina cont de afectiunile pe care le are pacientul si de nevoile zilnice de macro si micronutrienti (proteine, lipide, carboohidrati, vitamine si minerale). Astfel, se va crea un regim alimentar personalizat, care sa poata fi usor de urmat, fara ca pacientul sa se infometeze sau sa isi puna viata in pericol. Un regim corect personalizat va duce la scadere in greutate, in principal, din masa de grasime si nu din masa musculara.
Interventia nutritionala realizata de medic se bazeaza si pe schimbarea obiceiurilor alimentare aflate in urma analizei jurnalului nutritional. Astfel, spre deosebire de o dieta nepersonalizata, regimul alimentar recomandat se doreste a fi un nou stil de viata, care sa fie usor de abordat de pacient, in orice moment (serviciu, evenimenet precum nunat, botez, petreceri).
Pentru a fi usor de urmat, acest nou stil de viata va fi implementat si la nivelul celorlalti membrii ai familei care locuiesc impreuna cu pacientul: copii, bunici, etc.