*Acest articol a fost publicat pe site-ul 360medical.ro
Rata metabolică de repaus se măsoară la două ore după masă, cu pacientul în poziție comodă, culcat pe spate, fără emoții și într-un mediu cu temperatură confortabilă. În general, valorile ratei metabolice de repaus sunt cu 10% mai mari decât ale cele bazale.
Articol realizat cu ajutorul Dr. Mihaela Posea, Medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, Doctor în medicină, Clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
1. Ce reprezintă rata metabolică de repaus?
Rata metabolica de repaus și rata metabolică bazală sunt folosite pentru a afla necesarul energetic al organismului. De cele mai multe ori, cei doi termeni sunt folosiți în mod interschimbabil (1). Condițiile pe care e nevoie să le respectăm atunci când le investigăm sunt diferite:
- Rata metabolică bazală se măsoară după un post de 12-14 ore peste noapte, cu pacientul odihnindu-se confortabil, treaz și fără să se miște, într-un mediu cu temperatură confortabilă. Astfel, condițiile sunt mult mai controlate și sistemul nervos simpatic nu se activează. În clinică, avem posibilitatea de a efectua această măsurătoare.
- Rata metabolică de repaus se măsoară la numai 2 ore după masă, cu pacientul în poziție comodă, culcat pe spate, fără emoții și într-un mediu cu temperatură confortabilă. În general, valorile ratei metabolice de repaus sunt cu 10% mai mari decât ale cele bazale.
2. Ce rol joacă în comparație cu rata metabolică bazală?
Fie că este vorba de rata metabolică de repaus, fie că este vorba de cea bazală, ne folosim de ele pentru a calcula numărul de kilocalorii necesar unui pacient să își mențină greutatea sau să slăbească.
3. În ce mod variază și cum se interpretează?
Rata metabolică de repaus este influențată de vârstă, sex, greutate, activitatea fizică efectuată, condițiile climatice sau starea de sănătate.
Influența vârstei asupra metabolismului se manifestă astfel: copiii aflați în perioada de creștere accelerată au un metabolism mai intens, care cunoaște o scădere progresivă după ce procesele de creștere și dezvoltare s-au încheiat, fiecare decadă de vârstă însoțindu-se de o scădere cu 2% a metabolismului.
Bărbații au o rată metabolică mai mare comparativ cu femeile de aceeași vârstă și greutate, datorită compoziției corporale, ei având masă musculară mai bine dezvoltată.
Persoanele obeze prezintă o valoare mai mare a metabolismului bazal decât cele cu greutate normală. Starea de sănătate a organismului influențează și ea nivelul energiei consumate în repaus: persoanele care suferă de hipotiroidie au un metabolism bazal mai mic cu 50%.
Condițiile de stres, emoții care se însoțesc de eliberare de adrenalină și noradrenalină conduc la creșterea metabolismului bazal ca urmare a stimulării activității celulare.
La pacienții care suferă de arsuri, traumatisme, sepsis, febră, s-a constatat, de asemenea, creșterea ratei metabolice de repaus, la fel ca și la persoanele care trăiesc în zonele tropicale sau care muncesc la temperaturi ridicate.
4. Care sunt aspectele ce trebuie să ne îngrijoreze cu privire la valorile sale?
Deoarece energia consumată în repaus reprezintă 60-75% din energia totală utilizată de către organism și, cu vârsta, metabolismul înregistrează o scădere de 2% pentru fiecare 10 ani, este necesar să adaptăm regimul alimentar și activitatea fizica astfel încât să nu apară creșteri în greutate.
Un alt sfat pe care îl dau pacienților mei din clinică este acela de a o măsura (ea putând fi și estimată prin formule de calcul) astfel încât să afle cu exactitate aportul energetic pe care îl pot avea în funcție de dorința de a menține, scădea sau crește greutatea corporală.