Vara este în toi și, odată cu bucuria concediilor petrecute la malul mării, vine și preocuparea pentru siluetă… Mult râvnitul ”beach body” înseamnă, pentru multe dintre doamne și domnișoare, o luptă acerbă cu caloriile din farfurie, dar nu numai. Dr. Mădălina Truică, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Clinica Smart Nutrition, ne spune ce își mai doresc doamnele vara, în afară de un trup tras prin inel!
”În afară de obiectivul principal, acela de a scăpa de kilogramele în plus, multe dintre paciente îmi solicită în această perioadă și regimuri alimentare care să le ajute să aibă acel aspect plăcut, sănătos al pielii. Alimentația echilibrată, bogată în vitamine și antioxidanți, s-a dovedit a fi unul dintre factorii importanți care pot încetini procesul de îmbătrânire a pielii”, arată dr. Mădălina Truică.
Așadar, alimentele pe care le consumăm ni se ”citesc” pe chip, pentru că ele contribuie într-o mare măsură la aspectul tenului nostru. Alături de activitatea fizică regulată, folosirea obligatorie a cremelor cu factor mare de protecție solară și un bun management al stresului, ceea ce mâncăm, dacă mâncăm corect, poate deveni o bună armă anti-aging.
”Alimentația destinată sănătății pielii trebuie să întrunească aceleași condiții ca orice regim alimentar echilibrat și anume: să conțină alimente de bună calitate, variate (din cât mai multe grupe alimentare) și cu un conținut optim de vitamine și antioxidanți pe care ar fi de peferat să ni-i luăm din legumele și fructele de sezon”, explică medicul nutriționist.
Alimente minune pentru piele
Am întrebat nutriționistul care sunt alimentele care ne ajută să ne păstrăm un ten luminos și proaspăt în perioada verii și am aflat că alegerea o facem, în primul rând, în funcție de vitaminele pe care le conțin.
”În primul rând, aș aminti ardeiul gras, pătrunjelul, varza, care sunt legumele cu cel mai bogat conținut în vitamina C, vitamina care este implicată în sinteza de colagen și care ne protejează de efectele nocive ale razelor UV. Dintre fructele care se coc în aceasta perioadă, zmeura și pepenele galben, au un conținut mare de vitamina C. Pentru aportul de betacaroten, care s-a dovedit a fi un fotoprotector endogen, în afară de morcovi și mazăre, mai putem consuma caise, pepene galben sau vișine. Pentru aportul de vitamina E și acizi grași esențiali, semințele de floarea soarelui și de in ar trebui incluse în dietă. De asemenea, se pare că alimentele care conțin probiotice, precum murăturile sau lactatele fermentate pot restabili răspunsul imun de la nivelul pielii afectate de expunerea la soare”, spune dr. Mădălina Truică.
Cât de ușor slabim vara?
Deși vara este anotimpul ideal din punctul de vedere al diversității și calității alimentelor, de multe ori nu ne este chiar atât de simplu să pierdem în greutate, pentru că perioada concediilor este plină de provocări alimentare.
”Având disponibile mai multe fructe și legume autohtone, este mai ușor să ne întocmim un plan alimentar care să ne ajute să slăbim. Dacă iarna, o bună parte din garnituri sunt reprezentate de legumele congelate sau salatele din frunze, vara lucrurile stau altfel… Ne putem bucura de salatele asortate, de legumele coapte sau de mâncăricile de legume. Varietatea culinară este unul dintre principiile la care țin foarte mult și mă bucură să o observ în această perioadă și în jurnalele alimentare ale pacienților mei”, spune medicul nutriționist.
Pe de altă parte, respectarea meselor principale este una dintre regulile importante care ne ferește de excese, chiar dacă suntem în concediu și vrem să ne bucurăm de relaxare.
”Sfatul meu este să se respecte, pe cât posibil, cele trei mese principale, chiar și atunci când suntem în vacanță și ieșim din rutina noastră. Din moment ce ratăm o masă principală, sunt șanse mai mari ca la următoarea să consumam mai multe alimente pentru a ne potoli senzația mai mare de foame. Consumând o cantitate mai mare de alimente într-un timp scurt, cresc și șansele de apariție a tulburărilor digestive, ultimele de care avem nevoie în concediu”, arată dr. Mădălina Truică.
De asemenea, concediul poate fi un bun prilej pentru a ne bucura de mesele tihnite, servite într-un cadru relaxat. ”Să nu uităm că în vacanță avem mai mult timp să ne bucurăm de gustul mâncării, este un bun prilej pentru a exersa “mâncatul conștient”. În plus, timpul mai mare alocat servirii mesei contribuie la instalarea mai rapidă a senzației de sațietate”, spune nutriționistul.
Ce ar fi de evitat? ”Mâncărurile bogate în grăsimi, dulciurile în cantități mari, sucurile și alcoolul ar trebui eliminate din meniu, chiar și în concediu. În cazul în care nu ați rezistat tentației de a le consuma, să nu uitați că mai aveți un as în mânecă: activitatea fizică. Așadar, dacă ați mâncat mai mult decât v-ați fi dorit, la o masă, mergeți mai mult pe jos, alergați alături de cei mici sau mergeți la sala de sport, cu siguranță vă va ajuta”, completează dr. Mădălina Truică.
Acest articol a fost publicat pe www.cosmopolitan.ro