Dacă te afli printre femeile care se gândesc să slăbească rapid înainte de petrecerea de Crăciun sau de Revelion, pentru a face senzație într-o rochie mulată, soluția este să apelezi la o dietă eficientă și echilibrată. Pentru că o dietă cu foarte puține calorii sau, mai rău, înfometarea, îți poate aduce mai multe efecte negative decât beneficii, este indicat să te adresezi medicului nutriționist, care îți va alcătui un program individualizat de pierdere în greutate. Cum te mai poate ajuta medicul în procesul de slăbire, află de la dr. Mihaela Posea.
”Nutriționistul oferă sprijinul medical și psihologic esențial pentru ca pacienții să își atingă obiectivul pierderii în greutate, rămânând sănătoși și motivați pe tot parcursul procesului.
Orice proces de slăbire trebuie să înceapă cu anumite investigații care să ne ofere informații corecte și exacte despre pacient și despre starea lui de sănătate. O parte din aceste investigații se fac în cabinetul medicului nutriționist, cu ajutorul unor aparate speciale: analizatorului de compoziție corporală cu bioimpedanță (BIA), si a aparatului de măsurare a ratei metabolice de repaus (numărul de calorii consumate de organism în repaus complet). Evident, pe lângă aceste analize specifice, se fac în mod obligatoriu analizele de sânge indicate de medic. În plus, încă de la prima consultație nutriționistul este interesat să afle istoricul greutății pacientului și, în funcție de preferințele sale si de profilul metabolic va stabili care este greutatea sa optimă din punct de vedere medical. Pentru ca nutriționistul să înțeleagă obiceiurile alimentare ale pacientului, acesta va fi invitat să țină timp de o săptămână un jurnal alimentar, în care să consemneze zilnic alimentele și băuturile consumate și cantitățile cât mai exacte din fiecare. Abia apoi, după ce medicul va strange toate aceste informații, va putea alcătui planul alimentar personalizat pentru pacient, care odată respectat, îi va permite acestuia să scadă în greutate.
De asemenea, medicul va monitoriza progresul și starea de sănătate a pacientului pe tot parcursul dietei. El va fi acolo în toate momentele dificile, când motivația scade sau când acul cântarului se încăpățânează să rămână pe loc în ciuda tuturor eforturilor făcute, sau chiar atunci când pacientul a cedat tentațiilor și a încălcat regulile stabilite împreună. Nu în ultimul rând, nutriționistul va construi, împreună cu pacientul, un stil de viață care să îi permită acestuia să își mențină rezultatul.
A recurge la diete în absența expertizei medicului ne poate pune sănătatea în pericol și, pe termen lung, kilogramele se pot întoarce înapoi dacă noile reguli alimentare nu se transformă în obiceiuri”.
O parte din aceste informații au apărut în Revista ”Click pentru femei”