Dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritive, boli metabolice, doctor in medicina
Dietele vegetariene sunt mai greu de echilibrat decat cele care contin produse de origine animala, mai ales in cazul oamenilor cu rata metabolica mica. Vin azi cu un exemplu de meniu de o zi care asigura toti nutrientii necesari in 1.200 kcalorii. Este un meniu bogat in fibre, echilibrat pe macronutrienti, cu aproape 60g proteina care pot sa nu fie suficiente unui barbat. Si bineinteles are nevoie de suplimentare cu vitamina D. Am folosit seminte de floarea soarelui, migdale, linte, naut, spanac si tofu ca surse de proteine.
Din punct de vedere medical un regim vegetarian nu prezinta riscuri, insa abordarea ca stil de viata presupune acumularea unor notiuni de nutritie, disponibilitatea pentru organizare si prepararea meselor cu mai multa grija pentru a asigura nutrientii necesari. Din punct de vedere al scaderii in greutate nu pot spune din practica proprie ca este mai usor sa scazi in greutate cu un regim vegetarian decat cu unul in care incluzi produse de origine animala deoarece am vazut in clinica multi vegetarieni care consumau cantitati mari de fainoase, orez, cartofi si ajungeau la un aport caloric crescut.
Dieta vegetariana
Mic dejun: guacamole cu paine si piersici
- 90g Guacamole (40g avocado, 5g suc de lamaie, 10g ceapa verde, 35g rosii)
- 40g paine
- 150g piersici
Gustare: mix de seminte si migdale
- 15g seminte de floarea soarelui crude, nesarate
- 15g migdale
Pranz: supa crema de linte, crutoane si capsuni
- 350g Supa crema de linte ( 1g usturoi, 1g piper, 1g sare, 2g ulei, 20g morcovi, 20g ardei gras, 197g apa, 60g linte, 18g tellina, 10g ceapa, 20g bullion)
- 30g crutoane
- 200g capsuni
Cina: salata cu naut, tofu si caise
- 653g salata de naut cu tofu (200g spanac, 60g naut, 120g rosii, 130g castravete, 40g patrunjel, 20g suc de lamiae, 40g ciuperci, 3g ulei de masline, 40g tofu)
- 150g caise
Meniul contine aproximativ:
- 1.250 kcalorii,
- 18,66% proteine (58,38g),
- 59,70% glucide,
- 34,15% grasimi (3,44% grasimi saturate),
- 52g fibre.
Meniul prezinta carente de vitamina B12 si vitamina D care nu poate sa fie asigurata integral.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe csid.ro