Gutui coapte la cuptor – o varianta foarte buna de desert gustos si satios. Am ales aceste fructe deoarece in momentul in care se coc, capata o textura care aminteste de un mousse sau sufleu, fiind astfel si mai atractive. Gutuile coapte reprezinta o varianta echilibrata si sanatoasa de desert delicios, pe care il recomand tuturor pacientilor. Inlocuind dulciurile clasice concentrate cu acestea, faceti o schimbare aparent mica, dar semnificativa pentru imbunatatirea alimentatiei si a sanatatatii pe termen lung.
Gutui coapte la cuptor
Ingrediente pentru o portie de aproximativ 200 kcal:
– 200 g gutuie (120 kcal)
– 20-25 g miere (60-90 kcal)*
-*persoanele care nu doresc sa adauge miere, o pot inlocui cu indulcitor de Stevia, sau pot lasa gutuile simple
Optional:
– scortisoara
– esenta de vanilie / migdale / rom
– 20 g fulgi de cocos (70-100 kcal)
Gutuia se spala bine, pentru a inlatura tot “puful” de pe suprafata ei si se taie in 4 felii egale. Se curata semintele din centrul feliilor, iar acestea se ung cu putina miere (sau indulcitor), esenta de vanilie si se presara cu scortisoara.
Se pun la cuptor, pe hartie de copt, aproximativ 15-20 minute.
Se consuma dupa ce ajung la temperatura camerei, nu se recomanda depozitarea lor pe termen lung la frigider.
Beneficii gutui:
Gutuile stimuleaza imunitatea si reduc semnificativ riscul de aparitie a tumorilor, datorita continutului mare de antioxidanti si vitamine.
Prin intermediul taninei ajuta la mentinerea integritatii mucoasei digestive, si sunt folosite din antichitate pentru rolul antiinflamator, analgezic, tonic si expectorant. Datorita continutului de potasiu, ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Dr Alexandru Popa este medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice si face parte din echipa Clinicii Smart Nutrition. Cititi aici despre experienta domnului doctor.