*Acest material a apărut în revista Farmacia Ta.
Ce pași ar trebui să urmeze persoanele cu diabet de Sărbători? Mesele îmbelșugate, alcoolul, dulciurile etc. toate sunt tentații pentru toți, dar și pentru diabetici. Ce, cât și cum ar trebui să mănânce și să bea în perioada Sărbătorilor?
Perioada Sărbătorilor de Iarnă este o perioadă dificilă nu numai pentru pacienții care suferă de diabet, dar și pentru celelalte persoane care se știu cu diferite boli (hipertensiune, gută, dislipidemie) sau care vor să scadă în greutate. Tentațiile se află la tot pasul și fiind o perioadă specială, ne gândim că „E Crăciunul, nu vreau să aud că nu am voie aia sau ailaltă” și suntem mai permisivi cu regimul alimentar.
Din păcate, se ajunge foarte ușor la excese. În cazul pacientului cu diabet, care ar trebui să știe pentru fiecare masă consumată cantitatea de carbohidrați permisă (stabilită cu medicul curant diabetolog) o felie de cozonac poate avea până la jumătate din cantitatea de glucide permisă pe întreaga zi.
În această perioadă, îmi sfătuiesc pacienții să fie moderați, la fel ca în orice perioadă a anului și să respecte orarul meselor (pe cât posibil, în funcție de invitați, locație etc). Cât despre alcool, e bine de știut că poate precipita o hipoglicemie (scăderea valorilor glicemice sub 70 mg/dl), deci se recomandă a se consuma în cantitate mică (1 pahar de vin, o bere pe întreaga zi).
Ce să evite?
Fiecare pacient este unic. În funcție de bolile pe care le mai are, recomandările sunt diferite:
- Dacă suferă de hipertensiune sau are tratament pentru hipertensiune arterială, sfatul este de a evita alimentele sărate: telemea, covrigi sărați, măsline sărate, murături, conserve, mezeluri, mâncăruri gătite cu adaosuri de tip vegeta.
- dacă are colesterolul crescut sau are tratament pentru el – sunt de evitat mâncărurile prăjite, cele cu conținut crescut de grăsimi (șorici, unt, untură, carnea grasă, mezelurile, toba, cârnații etc) dar și prăjiturile, produsele de la patiserie/cofetărie.
- dacă are trigliceridele crescute – acestea sunt foarte influențate de consumul de băuturi alcoolice, sucuri îndulcite, dulciuri, alimente cu zahăr (inclusiv prăjiturile făcute în casă sau cumpărate).
- dacă suferă de obezitate – are nevoie să se încadreze și în numărul de kilocalorii stabilit cu medicul curant diabet, nutriție, astfel încât să nu crească în greutate
De câte ori ar trebui să-și verifice glicemia?
În cazul pacientului tratăm cu insulina cu acțiune rapidă, glicemia ar trebui monitorizată atât înainte de masă (pentru a stabili doza de insulină pe care să și-o administreze) cât și la 2 ore după masă (pentru a vedea dacă se încadrează în valorile stabilite cu medicul curant). În cazul pacienților tratați cu o singură doză de insulină (cu acțiune lentă), se recomandă monitorizarea zilnică a glicemiei de dimineața (înainte de a mânca sau bea).
Pentru acei pacienți tratați cu medicamente orale sau injectabile, frecvența monitorizării glicemiilor se stabilește cu medicul curant însă, în această perioadă, e bine să fie ceva mai des. În plus față de aceste recomandări, pacientul cu diabet are nevoie să își verifice valorile glicemiei ori de câte ori se simte mai rău, cu transpirații, vedere încețoșată, gândire mai lentă – acestea pot fi semne ale hipoglicemiei.
Ce complicații pot apărea dacă fac abuz de anumite alimente și nu-și monitorizează glicemia?
Abuzul de mâncăruri bogate în glucide are ca rezultat creșterea glucozei din sânge peste valorile țintă, semnificând astfel un diabet dezechilibrat. Acest lucru, poate duce pe termen lung la complicațiile diabetului care merge de la afectarea ochiului (cel mai frecvent apare retinopatia diabetică) până la afectarea rinichiului (boala renală diabetică) sau a sensibilității membrelor inferioare (când pacientul simte furnicături, înțepături care poate semnifica apariția polineuropatiei diabetice). În cazurile grave, pot apărea cetoacidoza diabetică sau hipoglicemiile, care, de multe ori, necesită tratament intraspitalicesc.