Semaforul alimentelor – Nutri-score: Dr Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, Clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
-
Ce este semaforul alimentelor?
Semaforul alimentelor – Nutri-Score reprezintă un sistem de etichetare pentru alimente care apreciaza calitatea si valoarea nutritionala a acestora cu note de la A la E, fiecarei litere corespunzandu-i o culoare diferita. Etichetele alimentare clasice contin o mulțime de informații utile și ne ajuta să facem alegeri mai sanatoase, însă sunt complexe și greu de interpretat și inteles fără cunostiinte în domeniul nutritiei. Nutri-Score reprezintă o varianta simplificata de evaluare a continutului nutritional al unui produs. Astfel, informațiile nutritionale stufoase de pe etichetele clasice sunt convertite și sintetizate într-un sistem mult mai usor și intuitiv.
Etichetele Nutri-Score sunt aplicate multor alimente, și sunt extrem de utile pentru a aprecia rapid calitatea unui aliment procesat, precum și pentru a alege varianta cea mai buna dintre mai multe produse similare. Trebuie sa ținem cont de faptul ca acestea sunt utilizate în special pentru proudesele procesate (fie alimente alcătuite din mai multe ingrediente, fie cele care sunt trecute printr-un proces de prelucrare / gatire înainte de a fi vândute). În general, alimentele simple, neprocesate (fructele, legumele etc) nu au nevoie de Nutri-Score, deoarece consideram din start ca au o valoare nutritionala buna și sunt sanatoase. Din ce în ce mai multe lanturi de magazine și supermarketuri adopta acest tip de etichetare și, chiar dacă poate avea anumite limitari, reprezintă un pas important pentru a promova alimentatia sănătoasă.
-
Cum funcționează semaforul alimentelor?
Semaforul alimentelor (Nutri-Score) incadreaza alimentele din punct de vedere al continutului nutritional în litere de la A la E. Prin aceasta clasificare, ele nu sunt împărțite în „ eminamente bune” și „eminamente rele”, ci în „alimente care ar trebui consumate cât mai des” (literele A și B), respectiv „alimente care ar trebui consumate ocazional / cât mai rar” (literele D și E).
Incadrarea unui produs într-o litera a Nutri-Score-ului se face după efectuarea unei analize complexe a informatiei nutritionale a acestuia, ce presupune acordarea unui numar de „puncte rele” și „puncte bune”, iar valoarea diferentei acestor doua totaluri atribuie alimentului o litera și o culoare specifica (A – verde închis; B – verde deschis; C – galben; D – portocaliu deschis; E – portocaliu închis). Punctele „rele” și „bune” se acorda în funcție de continutul în 100 de grame sau mililitri de produs al urmatoarelor elemente:
- puncte „rele”
- densitatea calorica
- continutul de zahăr
- continutul de sare
- continutul de grăsimi saturate
- puncte „bune”
- procentul de fructe și legume din aliment
- cantitatea de fibre
- cantitatea de proteine
Astfel, pentru punctele „rele” se acorda un punctaj intre 0 și 10 la fiecare din cele 4 categorii, în funcție de continutul fiecarui element in 100 g sau ml de produs, 0 fiind considerat cel mai bine, iar 10 cel mai rau. Pentru punctele „bune”, se acorda un punctaj între 0 și 5 în funcție de continutul fiecarui element în 100 g sau ml de produs, 0 fiind considerat cel mai rău, iar 5 cel mai bine. După acordarea acestora, se face totalul punctelor „rele” și a celor „bune”, și apoi diferența dintre ele (din cele „rele” se scad cele „bune”). Astfel, se obtine o valoare intre -15 și 40 după care, în funcție de aceasta, se atribuie produsului o litera de la A la E și culoarea aferenta.
Semaforul alimentelor – Nutri-score
Nutri-Score | Culoare | Puncte pentru produse solide | Puncte pentru bauturi |
A | Verde inchis | Intre -15 si -1 | Apa |
B | Verde deschis | Intre 0 si 2 | Mai mic sau egal cu 1 |
C | Galben | Intre 3 si 10 | Intre 2 si 5 |
D | Portocaliu deschis | Intre 11 si 18 | Intre 6 si 9 |
E | Portocaliu inchis | Intre 19 si 40 | Intre 10 si 40 |
Atribuirea punctelor „rele”:
Puncte | Energie (kJ) | Energie (kJ) – Bauturi | Zahar (g) | Zahar (g) – Bauturi | Acizi grasi saturati (g) | Sodiu (mg) |
0 | <335 | ≤0 | ≤4.5 | ≤0 | ≤1 | <=90 |
1 | >335 | ≤30 | >4.5 | ≤1.5 | >1 | >90 |
2 | >670 | ≤60 | >9 | ≤3 | >2 | >180 |
3 | >1005 | ≤90 | >13.5 | ≤4.5 | >3 | >270 |
4 | >1340 | ≤120 | >18 | ≤6 | >4 | >360 |
5 | >1675 | ≤150 | >22.5 | ≤7.5 | >5 | >450 |
6 | >2010 | ≤180 | >27 | ≤9 | >6 | >540 |
7 | >2345 | ≤210 | >31 | ≤10.5 | >7 | >630 |
8 | >2680 | ≤240 | >36 | ≤12 | >8 | >720 |
9 | >3015 | ≤270 | >40 | ≤13.5 | >9 | >810 |
10 | >3350 | ≤300 | >45 | >13.5 | >10 | >900 |
0-10 pct (a) | 0-10 pct (b) | 0-10 pct (a) | 0-10 pct (b) | 0-10 pct (c) | 0-10 pct (d) | |
TOTAL | Puncte “rele” = (a) + (b) + (c) + (d) (intre 0 si 40 puncte) |
Atribuirea punctelor „bune”:
Puncte | Fructe, legume (%) | Fructe, legume (%) – Bauturi | Fibre (g) | Proteine (g) |
0 | ≤40 | ≤40 | ≤0.9 | ≤1.6 |
1 | >40 | – | >0.9 | >1.6 |
2 | >60 | >40 | >1.9 | >3.2 |
3 | – | – | >2.8 | >4.8 |
4 | – | – | >3.7 | >6.4 |
5 | >80 | – | >4.7 | >8 |
10 | – | >80 | – | – |
0-5 pct (a) | 0-10 pct (a) | 0-5 pct (b) | 0-5 pct (c) | |
TOTAL | Puncte “bune” = (a) + (b) + (c) (intre 0 si 15 puncte) |
NUTRI-SCORE = TOTAL PUNCTE „RELE” – TOTAL PUNCTE „BUNE”
-
Cum și când ne ajută, ce mâncăm și ce evităm?
Semaforul alimentelor ajuta mai ales când nu știm ce sa alegem din varietatea alimentelor din supermarket si când dorim sa beneficiem de cea mai sănătoasă varianta dintre mai multe produse similare. Este bine sa consumam cât mai multe alimente incadrate în categoriile A și B, și sa le evitam pe cele din categoriile D și E. De asemenea, trebuie sa avem în vedere faptul ca Nutri-Score nu tine cont de recomandarile specifice anumitor boli sau intolerante. De exemplu, laptele are în general un scor bun (A sau B), însă în continuare nu este recomandat persoanelor cu intoleranta la lactoza. Persoanele hipertensive sau diagnosticate cu insuficienta cardiaca trebuie sa consume puțina sare, iar sistemul de etichetare poate incadra într-un scor bun un produs cu prea multă sare, dacă toate celelalte elemente sunt în cantitati rezonabile.
Pentru persoanele fără probleme majore de sanantate, Nutri-Score reprezintă un instrument excelent pentru a corecta greșelile alimentare și pentru a alege alimentele mai sanatoase. Însă, cei cu anumite patologii, intolerante sau alergii trebuie sa urmărească pe eticheta clasica dacă produsul are un exces din elementul nerecomandat (sare, glucide etc), dacă are vreo substanta netolerata (lactoza, gluten etc) sau dacă are alergeni (ou, nuci etc).
-
Există vreo legătură psihologică între culoarea alimentelor și cantitatea pe care o mâncăm?
Din punct de vedere psihologic, Nutri-Score poate avea efecte benefice. Confirmarea faptului ca un aliment este „verde” ofera mai multă siguranța și încredere persoanelor interesate de o alimentatie sănătoasă. Astfel, exista șansa ca oamenii sa consume mai multe alimente din categoriile A și B, inlocuindu-le pe cele mai puțin sanatoase. Totuși, trebuie sa ținem cont de faptul ca nu este recomandat ca acestea să fie mancate în cantitati foarte mari, întrucât moderatia și divesitatea reprezintă elemente cheie ale unei alimentatii corecte. O cantitate foarte mare dintr-un aliment cotat A sau B poate fi mai daunatoare decât o cantitate foarte mica de aliment cotat D sau E, consumata ocazional.
Prin urmare, incadrarea unui produs ca fiind „sănătos” nu se mai aplica dacă abuzam de el. Pentru persoanele cu tulburari de comportament alimentar (mâncat nocturn, bulimie etc), eticheta Nutri-Score nu este suficienta, însă poate fi un pas în plus în tratatarea și tinerea sub control a acestor afectiuni, întrucât promoveaza produse bogate în nutrienti. Un alt lucru bun din punct de vedere psihologic este acela ca Nutri-Score nu incadreaza produsele ca extreme absolute, iar acest lucru ajuta deoarece un aliment considerat „interzis” poate fi mult mai tentant decât unul „recomandat ocazional, în cantitati reduse”.
-
Cum pot fi corectate micile ”greșeli” gastronomice?
Micile „greșeli” gastronomice pot fi corectate prin alegerea preponderent a alimentelor cu Nutri-Score bun (A sau B) și prin evitarea pe cât posibil a celor din categoria D sau E. Totuși, după ce le luam, trebuie sa avem grija ce facem cu ele, astfel încât sa nu le stricam beneficiile. Va recomand sa evitati prajirea în ulei a oricarui tip de aliment, indiferent dacă este simplu sau complex, de origine animala sau vegetala. Dacă este nevoie sa gatiti, preferati fierberea, prepararea la abur, la cuptor sau pe gratar în detrimentul prajirii în baie de ulei. De asemenea, dacă doriți sa slabiti sau sa cresteti în masa musculara, este nevoie sa cunoașteți mai multe informații decât cele oferite de Nutri-Score, în aceste situații fiind necesara calcularea mai stricta a caloriilor, precum și a macronutrientilor (proteine, glucide, lipide) și micronutrientilor (vitamine, minerale).
În plus, sa nu uitam faptul ca în orice fel de dieta, varietatea este extrem de importanta, pentru a putea beneficia de cât mai multe vitamine și minerale, din alimente diferite. O dieta monotona, oricat de „corecta” ar fi, nu este recomandată pe termen lung, privand organismul de o mulțime de nutrienti necesari.
Așadar, dacă alegeți alimente cu Nutri-Score A sau B, variate, pe care sa le asociati cu o cantitate suficienta de legume și fructe proaspete, faceți un mare pas în fata pentru imbunatatirea alimentatiei.
-
Cu semaforul alimentelor sunt consumate mai puține calorii?
Cu ajutorul semaforului alimentelor pot fi consumate mai puține calorii, având în vedere ca unul din elementele negative din alcătuirea acestuia este reprezentat de densitatea calorica (numărul de calorii regasit într-o anumita cantitate de produs), însă nu reprezintă o cale spre a reduce semnificativ numărul acestora. Avantajul major al acestui sistem este reprezentat de faptul ca incurajeaza consumul de calorii sanatoase, mai sarace în sare, zaharuri și grăsimi saturate și mai bogate în vitamine, minerale (din fructe și legume), proteine și fibre, care hrănesc organsimul și previn aparitia unei multitudini de boli. Sistemul Nutri-Score nu garantează consumul unei cantitati anume de calorii, însă crește foarte mult șansele ca acele calorii consumate sa hraneasca organismul și sa scada riscul de imbolnavire.
Necesarul caloric difera de la o persoana la alta, în fuctie de vârsta, sex, patologii asociate, nivelul de activitate fizica și scopul urmărit (scădere în greutate, menținere, creștere în masa musculara, tratarea unor tulburari de comportament alimentar etc), prin urmare, o dieta corecta din punct de vedere caloric și nutritional este bine să fie alcatuita cu ajutorul unui medic specialist în diabet, nutritie și boli metabolice, iar alegerea alimentelor recomandate poate fi facilitata cu ajutorul Nutri-Score-ului.
*Acest articol a fost publicat pe clicksanatate.ro