Discut mult in cadrul consultatiilor de nutritie cu o parte dintre pacientii mei despre meniuri de post. Pentru o parte dintre pacienti este vorba de adaptarea unui program de scadere in greutate la postul religios, altii doresc doar sa invete sa manance de post intr-un mod sanatos. Multi dintre pacientii mei inteleg ca sa tii post nu presupune sa mananci obligatoriu paine cu dulceata si produse de patiserie de post dar cu toate acestea nu reusesc sa isi organizeze mesele si ajung sa le fie foame si sa apeleze la primul lucru de post pe care il gasesc.
Am pregatit astazi cateva sfaturi bazate pe discutiile pe care le am in cadrul consultatiilor de nutritie:
Nu incerca sa reduci numarul de calorii in perioada de post! Este foarte posibil sa ti se faca repede foame si sa iti scada rata metabolica.
Deficitul de proteine este una din cele mai mari probleme din perioada postului. Asigura-te ca iei suficiente proteine vegetale din boabe (mazare / naut / linte / fasole etc), seminte (de in / dovleac / Floarea-Soarelui etc), fructe oleaginoase (nuci / migdale / caju / alune etc) si produse din soia (soia texturat / tofu etc).
Anumite produse speciale pentru post nu sunt sanatoase, in ciuda reclamei. Citeste cu foarte mare atentie etichetele si vei observa ca foarte multe “mezeluri vegane” sau “branzeturi vegane” sunt de fapt pline de grasimi saturate sau trans, carbohidrati rapizi si / sau foarte multi aditivi si conservanti nesanatosi.
Consuma legume la fiecare masa! Avem o abundenta de legume proaspete in aceasta perioada. Alege pe cat se poate legume de sezon.
Dulciurile vegane pot fi o optiune mai sanatoasa, insa ai grija ca sunt si ele foarte calorice. Consumate cu moderatie, te vor ajuta sa iti stapanesti pofta de dulce si vor aduce un aport nutritiv, insa in exces iti pot aduce cateva kilograme in plus.
Evita orice produs prajit (ex: falafel prajit in ulei) si orice aliment care contine margarina sau margarina simpla. Acestea abunda in grasimi trans care sunt puternic aterogene si cancerigene.
Mananca variat, intrucat desi poate parea dificil, exista o gramada de alimente de post. Masline, avocado, fructe oleaginoase (nuci / caju / migdale / alune crude etc), seminte (in, dovleac, Floarea-Soarelui etc), lapte vegetal (de ovaz / migdale / orez etc), cereale integrale (fulgi de ovaz / orz / secara / porumb etc), cartofi, orez, cous-cous, quinoa, hrisca, fructele si legumele te vor ajuta sa iti alcatuiesti un meniu variat de post.
Fii activ, intrucat mancarea de post este mai saraca in proteine. Astfel, pentru a nu pierde masa musculara, este nevoie sa fii cat poti de activ.
Fie ca alegem sa tinem postul Pastelui din credinta sau din dorinta de a oferi organismului o perioada de alimentatie sanatoasa, sau ambele, tine minte ca a manca pana la refuz paine, dulciuri de post, halva, cartofi, orez la fiecare masa nu indeplineste niciunul dintre obiective.
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.
*articol publicat pe csid.ro