Ciuperci la cuptor – o solutie pentru persoanele foarte ocupate, care nu au timp sa gateasca foarte des, de a beneficia de o masa sanatoasa, gustoasa si rapida.
Legumele sunt foarte benefice atat pentru sanatate, cat si pentru scaderea in greutate. Sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, venind de asemenea “la pachet” cu cel mai scazut continut caloric dintre toate grupele de alimente. Fibrele ajuta decisiv la reglarea digestiei, si previn aparitia tumorilor de tub digestiv (in special de colon). Vitaminele si mineralele ofera energie si asigura o functionare optima a organismului. Fructele si legumele fiind cele mai calitative surse pentru acestea. Antioxidantii contribuie la mentinerea sanatatii celulelor, scazand astfel riscul de aparitie a tumorilor. Daca adaugam faptul ca in aproximativ 300 de grame de legume avem doar 100 kcal, putem afirma faptul ca am identificat alimentele ideale. Iar daca nu va plac salatele, sau nu vi se par la fel de gustoase in sezonul rece, legumele gatite (printre care ciupercile si dovleceii), cu sau fara alte ingrediente, reprezinta o alternativa excelenta!
Ciuperci la cuptor
Ingrediente pentru o portie de 300 kcal:
– 250 g ciuperci, curatate (100 kcal)
– 75 g telemea slaba de vita / capra (150 kcal)
– 40-50 g muschiulet slab de porc / piept de pui afumat (50 kcal)
– condimente: marar, boia, sare, piper.
Ciupercile se curata si se spala bine, indepartandu-se complet piciorul. In interiorul palariei fiecarei ciuperci se adauga telemea maruntita, muschiulet slab de porc si condimente. Se pun la cuptor, pe hartie de copt, timp de 30-40 de minute. Daca folositi dovlecel in locul ciupercilor, acesta se taie longitudinal in doua parti egale, se curata de seminte si de coaja si se umple cu ingredientele folosite.
Varianta prezentata reprezinta o idee de meniu, insa reteta poate varia foarte mult, in functie de preferintele individuale. Persoanele care nu consuma carne pot folosi doar telemea. Se mai pot adauga, dupa gust: masline, seminte crude, ceapa, usturoi, ardei, rosii etc, tinand cont bineinteles de aportul caloric al fiecarui ingredient. Telemeaua poate fi inlocuita cu cascaval sau mozarella.
Foarte important! Ciupercile pot fi coapte ca atare si pastrate pana la cateva zile in frigider. Astfel pregatite, pot fi consumate ca inlocuitor de paine, la orice masa, datorita gustului si texturii oarecum asemanatoare. Astfel, persoanele care nu pot renunta la paine, pot incerca inlocuirea catorva felii zilnice cu ciuperci sau dovlecei la cuptor.
Pofta buna!