Peste un sfert din copiii romani sunt obezi – este anuntul pe care il faceau Stirile PRO TV in 2017. Alimentatia necorespunzatoare, lipsa de miscare si statul prea mult in fata calculatorului sau a televizorului au contribuit la aceasta situatie.
Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Clinica Smart Nutrition, ne spune cum putem ajuta un copil supraponderal.
„Pentru a ajuta un copil care sufera de obezitate, in clinica Smart Nutrition facem o echipa: intre membrii familiei, copil, medic specialist si psihoterapeut. Fiecare dintre membrii acestei echipe are rolul lui.
Medicul specialist in diabet nutritie si boli metabolice din cadrul clinicii noastre evalueaza impactul pe sanatate al obezitatii (verifica daca au aparut boli precum diabet zaharat sau hipertensiunea arteriala), analizeaza obiceiurile alimentare si face recomandarile de a fi schimbate sau pastrate, explica si urmareste regimul alimentar.
Psihoterapeutul ajuta la cresterea stimei de sine astfel incat copilul sa nu se simta izolat sau diferit de ceilalti, la implementarea mai usoara a noilor obiceiuri alimentare etc.
Copilul e prima persoana care are nevoie de vointa si sprijin pentru a-si modifica obiceiurile alimentare.
Familia, inclusiv bunicii sau alte persoane care ingrijesc copilul, e bine sa puna la dispozitia copilului variante de alimente care sa il ajute sa obtina ceea ce au stabilit cu medicul specialist.
De asemenea, parintii au nevoie sa constientizeze ca un copil invata prin imitatie si ca in primul rand, trebuie sa vada la ei obiceiuri alimentare corespunzatoare pentru a le copia mai tarziu.
Trebuie sa tina cont ca un copil nu alege mediul in care traieste sau nu isi prepara mancarea, iar ei nu inteleg consecintele pe termen lung ale unui comportament”.
Nici un copil subponderal nu trebuie neglijat.
„La copiii subponderali trebuie sa ne asiguram ca nu este o problema de sanatate, ca nu reprezinta un deficit de crestere aceasta greutate sub limita normalului. In cazul in care aflam ca ei sunt perfect sanatosi, nu recomand a se insista sa manance cu orice pret.
E nevoie de multa rabdare, creativitate (pentru a face mancare atragatoare din punct de vedere estetic), sustinere (sa ne vada ca intai consumama noi, ca si parinti acele alimente pe care le recomandam lor) si uneori de ajutorul psihoterapeutului pentru a depasi unele frici/idei gresite despre mancare ale copilului sau parintilor”, spune dr. Mihaela Posea de la Clinica Smart Nutrition.
Acest articol a fost publicat pe site-ul www.mamapentrudoi.ro