Salata Tabouleh reprezinta o alternativa delicioasa, atunci cand ne dorim o masa bogata in nutrienti, satioasa si diferita. Medicul nutritionist Alexandru Popa o recomanda tuturor persoanelor, nu doar celor care vor sa manance ceva deosebit sau “de la Libanez”, pentru proprietatile speciale ale patrunjelului si pentru a diversifica dieta intr-un mod sanatos, fara un efort prea mare.
Ingrediente pentru o portie de 300 kcal:
– 1 legatura mare de patrunjel proaspat (10 kcal)
– 100 g bulgur / quinoa / naut, cantarit gatit / hidratat (100 kcal)
– 100 g rosie (30 kcal)
– 30-40 g ceapa (10 kcal)
– 1 lingurita ulei de masline (30 kcal)
– 25 g seminte crude (in, dovleac, Floarea Soarelui, susan) (100 kcal)
– suc de lamaie (20-50 kcal, in functie de cantitate)
Patrunjelul se toaca marunt, cu ajutorul unui cutit ascutit, cu tot cu tulpine. Se adauga bulgurul sau quinoa hidratate in prealabil, sau nautul fiert, rosiile si ceapa tocate marunt, uleiul, semintele si sucul de lamaie si se amesteca. Se lasa 10-15 minute la rece. Poate fi consumata ca fel principal sau ca masa de sine statatoare in orice moment al zilei, ajustand cantitatea ingredientelor in functie de necesarul caloric al fiecarei persoane.
Beneficii patrunjel:
Patrunjelul crud are multiple beneficii pentru sanatate, insa acesta de multe ori este consumat in cantitati mult prea mici, ca un condiment in diverse mancaruri sau ciorbe.
Este o sursa bogata de vitamina C, avand o concentratie mai mare comparativ cu portocalele, insa contine si vitaminele A, K, E si din grupul B-urilor. In plus, acesta ofera o multitudine de minerale, printre care se numara fierul, sodiul, potasiul, calciul, magneziul si fosforul. Datorita continutului crescut in proteine vegetale, este satios, fiind foarte indicat in regimurile hipocalorice, pentru slabit.
De-a lungul timpului, si-a dovedit eficienta ca adjuvant in tratamentul hipertensiunii arteriale, bolilor reumatice, bolilor hepatice si astmului bronsic. Datorita continutului crescut de fier, previne aparitia anemiei. De asemenea, fluorul continut de acesta contribuie la mentinerea sanatatii dentare. Si, ca tot am pomenit de dentitie, este foarte bun pentru improspatarea respiratiei. Desi are multiple beneficii, patrunjelul nu este indicat in cantitate mare femeilor insarcinate sau care alapteaza, deoarece contine un estrogen natural, apiolul, care stimuleaza contractiile uterului si scade secretia lactata.
Sper ca v-am convins sa incercati o salata Tabouleh si sa includeti mai des patrunjelul proaspat in meniu. Este foarte simplu si rapid de preparat, foarte gustoasa, satioasa si are multiple beneficii pentru sanatate.
Pofta buna!