Stim ca postul implica restrictii alimentare – fara proteine de origine animala si excese. Medicul nutritionist Mihaela Posea a alcatuit trei meniuri de post de 1.200 kcal pentru doamnele care doresc sa scada in greutate.
Meniul de post 1: Meniu simplu pentru zile grabite
📌 Mic-dejun: platou de post cu tofu si legume, iaurt de post si nuci
Ingrediente: 50g tofu, 100g rosii, 80g castravete, 30g masline Kalamata, 150g iaurt de soia, 20g nuci
📌 Pranz: Salata orientala cu muraturi si seminte de dovleac
Ingrediente: 200g cartofi fierti, 30g ceapa, 70g masline negre, 100g ardei gras rosu, 100g castraveti murati, 15g seminte dovleac
📌 Cina: Orez cu spanac si o banana la desert
Ingrediente: 40g orez salbatic, 200g spanac, 50g morcovi, 30g ceapa, 30g bulion, 10ml ulei de masline; 130g banana
Meniul de post 2: Meniu gustos pentru zile delicioase
“Legumele sunt foarte importante in perioada postului. Trebuie sa fim creativi si sa gasim modalitati variate si gustoase pentru prepararea lor”, afirma dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice.
📌 Mic-dejun: sandvis cu avocado si clementine
Ingrediente: 50g paine integrala, 70g avocado, 70g ardei gras rosu, 10g seminte susan, 100g clementine
📌 Pranz: Mancare de linte cu masline, servita cu salata verde si seminte de susan
Ingrediente: 150g linte, 50g rosii, 20g ceapa, 75g ardei gras rosu, 30g masline; 100g salată verde, 20g ceapă verde, 100g rosii, 10ml ulei de masline, 10g seminte de susan
📌 Cina: Jumatati de ardei la cuptor, umplute cu orez si legume
Ingrediente: 300g ardei gras roșu, 20g orez sălbatic, 100g ciuperci, 50g dovlecel, 50g vinete, 15g bulion, 10g pătrunjel proaspat, 100g rosii, 10ml ulei de masline, 40g tofu ras deasupra
Meniul de post 3: Meniu retro pentru zile nostalgice
“Multi dintre pacienti mananca exagerat de multi carbohidrati in perioada postului. Chiar daca proteinele animale sunt excluse din alimentatie, aceasta trebuie sa ramana variata si echilibrata”, afirma dr. Mihaela Posea.
📌 Mic-dejun: porridge cu banane, migdale si sirop de artar
Ingrediente: 40g fulgi de ovaz, 150g lapte de migdale neindulcit, 120g banane, 20g fulgi migdale, 5g sirop de artar, scorțisoara
📌 Pranz: Mancare de praz cu masline, servita cu paine si iaurt
Ingrediente: 200g praz, 30g ceapa, 70g masline negre, 30g paine integrala, 5ml ulei de masline, 150ml iaurt de soia
📌 Cina: Vinete umplute cu tofu, ciuperci si susan, servite cu paine
Ingrediente: 500g vinete crude, 50 g branză tofu, 50g ciuperci, 60g rosii taiate cubulete, 15g seminte de susan, 30g paine integrala
Te invitam sa descoperi si alte articole interesante, pe Blogul Clinicii Smart nutrition!
De asemenea, te invitam sa faci parte din comunitatea Facebook Clinica Smart nutrition si Instagram Clinica Smart Nutrition si de asemenea,
sa ne urmaresti interviurile si prezentarile video pe canalul nostru de Youtube Clinica Smart Nutrition.