Ce inseamna dieta intuitiva?
Dieta intuitiva reprezinta o abordare foarte libera si personala in ceea ce priveste alimentatia. Aceasta nu este supusa unor reguli sau norme, ci se ghideaza dupa intuitia si senzatia de foame a fiecaruia. Practic, peroanele care adopta aceasta abordare mananca ceea ce simt ca le face bine, atunci cand le este foame, si se opresc atunci cand simt ca nu mai pot, ascultand nevoile aparente ale corpului, si netinand cont neaparat de recomandarile dietetice traditionale.
Dieta intuitiva incepe sa devina din ce in ce mai populara si, in functie de cunostiintele de nutritie ale fiecaruia si de prezenta sau absenta anumitor tulburari de comportament alimentar, poate fi benefica sau daunatoare.
Aceasta se bazeaza pe 10 principii:
- Renunta la mentalitatea de dieta. Mananca ceea ce simti, fara sa tii cont de numarul total al caloriilor sau de repartitia lor in timpul zilei.
- Respecta-ti foamea. Mananca de fiecare data cand organismul iti cere acest lucru, indiferent de moment sau de frecventa. Nu te infometa pentru a nu te hiperalimenta ulterior.
- Impaca-te cu mancarea. Nu considera mancarea un inamic, nu te gandi ca “nu ai voie” anumite alimente. Orice este permis, atat timp cat consideri ca este bun pentru tine.
- Nu te invinovati. Nicio mancare nu este buna sau rea, si nici nu tu faci bine sau rau daca mananci ceva anume.
- Respecta-ti satietatea. Cand simti ca ai mancat suficient, opreste-te, nu te hiperalimenta. Nu te forta sa mananci tot din farfurie, sau sa mananci cat obisnuiai la o masa, daca nu mai poti.
- Mananca ceva bun. Alege mese care au un gust bogat, placut, satisfacator. Nu consuma alimente care nu te incanta pe deplin din punct de vedere gustativ.
- Evita mancatul emotional. Incearca sa nu mananci daca in momentele in care esti emotiv, ci sa gasesti alte metode de coping, cum ar fi plimbarile, sportul, conversatiile. Nu folosi mancarea ca pe o consolare sau alinare.
- Respecta-ti corpul. Nu fi critic in privinta corpului tau, nu iti seta anumite standarde in care sa te incadrezi. Este bine sa arati asa cum iti doresti tu si sa te simti bine in pielea ta.
- Fa miscare. Fa sport pentru a avea mai multa energie si vitalitate, nu neaparat pentru a scadea in greutate. Scopul miscarii nu trebuie sa fie slabirea, ci starea de bine de dupa.
- Mananca pentru a fi sanatos. Mancarea pe care o consumi ar trebui sa fie gustoasa, si sa te faca sa te simti bine. Consuma alimente care te bucura si care consideri ca iti imbunatatesc starea de sanatate.
Teoretic, mancatul intuitiv presupune adoptarea unor obiceiuri de viata sanatoase, particularizate si foarte personale, pe care fiecare sa le aplice in functie de contextul si convingerile sale. Aceasta abordare vine cu o serie de avantaje, dar si de dezavantaje.
Avantaje:
- Nu obliga la respectarea unui anumit tipar dietetic. Practic, nu este nevoie de cantarirea, portionarea si repartizarea alimentelor strict pe parcursul zilei. Totusi, recomandat ar fi ca mesele principale sa contina cate o portie din fiecare categorie de macronutrienti: legume (salata, spanac, rosii ardei, ceapa etc), proteine de origine animala (carne, peste, lactate, oua) sau vegetala (naut, linte, soia, tofu), carbohidrati lenti (cereale integrale, orez brun, cartofi) si grasimi sanatoase (avocado, nuci, seminte, masline).
- Promoveaza un stil de viata relaxat, sanatos, si ajuta la formarea unei atitudini obiective si realiste asupra alimentatiei.
- Este permisiva, neimpunand restrictii importante. Micile gustari sau pofte sunt permise, fara sa influenteze in mod dramatic evolutia greutatii sau sanatatea.
- Este usor de tinut si adaptat contextului de viata al fiecaruia, reprezentand cea mai personalizata dieta posibila.
Dezavantaje:
- Poate fi inteleasa sau adaptata gresit. Pe principiul “mananc intuitiv ce imi cere corpul in acest moment” se pot face multe greseli, care in timp pot duce la crestere in greutate sau la aparitia anumitor boli metabolice.
- Necesita un minim bagaj de cunostiinte nutritionale. Este greu ca cineva sa tina o dieta intuitiva echilibrata fara sa cunoasca principalele grupe de alimente, si fara sa aiba idee despre mancarea sanatoasa si despre posibilele asocieri de alimente. Multe persoane au conceptii gresite in privinta anumitor alimente, si astfel pot aborda eronat dieta. Una dintre cele mai frecvente greseli intalnite de mine este credinta ca daca un produs de patiserie este sarat, nu are zahar, prin urmare este sanatos si poate fi consumat de catre persoanele cu diabet zaharat.
- Poate fi folosita ca “scuza” pentru a nu corecta anumite tulburari de comportament alimentar, sau pentru a nu elimina din alimentatie anumite alimente nerecomandate in cazul existentei unei boli metabolice cronice. Anumite tipare alimentare, cum ar fi mancatul noaptea, mancatul compulsiv, dependeta de anumite alimente nocive ar trebui tratate cu ajutorul medicului diabetolog, al psihologului si eventual al medicului psihiatru, presupunand o abordare nutritionala mai stricta, si o urmarire etapizata a progreselor inregistrate.
- Poate duce la deficite de vitamine si minerale daca presupune consumul unei cantitati reduse de alimente, sau daca mesele nu sunt suficient de diversificate.
Concluzii:
Din punctul meu de vedere, abordarea “intuitiva” a dietei ar trebui sa devina rutina fiecarei persoane care urmeaza un program de scadere in greutate, de optimizare a stilului alimentar sau care detine sau dobandeste cunostiinte despre nutritie si dietetica. Nu este recomandat pentru nimeni sa tina pe termen nelimitat diete stricte sau sa isi calculeze tot restul vietii caloriile consumate.
Mancatul intuitiv reprezinta o abordare fireasca, mai ales pentru persoanele fara probleme mari de sanatatate sau de greutate, atat timp cat dieta cuprinde in principal alimente sanatoase si variate. In schimb, pentru persoanele obeze sau care sufera de diverse tulburari de comportament alimentar (mancat nocturn, anorexie, bulimie etc), precum si pentru cele diagnosticate cu diverse boli cronice (diabet zaharat, dislipidemie, guta, boala celiaca etc), se recomanda mai intai conceperea unui plan alimentar mai strict, bine stabilit si variat.
Abia dupa urmarea pe o perioada mai indelungata a acestuia si obtinerea unor rezultate (scaderea in greutate, incetarea mancatului nocturn, ameliorarea diversilor parametri biologici modificati) recomand trecerea la o abordare intuitiva, ca o continuare si extindere fireasca a planului alimentar initial.
*Acest articol a fost publicat pe csid.ro